Το νωπό γάλα κερδίζει έδαφος στα ράφια των Αμερικάνικων αγορών.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε προεκλογική εκστρατεία εν μέρει με την υπόσχεση να «κάνει την Αμερική υγιή ξανά». Αυτή η υπόσχεση, που ξεκίνησε από τον Robert F. Kennedy Jr., τον υποψήφιο του Trump για τη διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, προσέλκυσε τους ψηφοφόρους που εμπλέκονται σε μια αυξανόμενη εθνική μάχη για τα τρόφιμα.
Ένα σημείο ανάφλεξης στη συζήτηση είναι το μη παστεριωμένο ή νωπό γάλα, το οποίο αυξάνεται σε δημοτικότητα, ιδίως μεταξύ των συντηρητικών. Η κυβέρνηση και ορισμένοι συνήγοροι των καταναλωτών λένε ότι το γάλα μπορεί να περιέχει παθογόνους οργανισμούς όπως σαλμονέλα, E.coli και καμπυλοβακτηρίδιο και πρέπει να αποφεύγεται. Αλλά οι υποστηρικτές του μη παστεριωμένου γάλακτος δηλώνουν ότι έχει επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη.
«Το νωπό γάλα ενισχύει το τοίχωμα του εντέρου, σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς», λέει η Sally Morell, ιδιοκτήτρια του P.A. Bowen Farmstead στο Brandywine του Maryland. «Και στη συνέχεια, σε μελέτες σε ανθρώπους – και αυτές έγιναν στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες – έχουμε λιγότερο άσθμα, λιγότερες αναπνευστικές παθήσεις και λιγότερες αλλεργίες. Λιγότερες αλλεργίες σε παιδιά που μεγάλωσαν με νωπό γάλα».
Περισσότερες πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την πώληση προϊόντων μη παστεριωμένου γάλακτος, ανταποκρινόμενες στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών. Αλλά στο Μέριλαντ, εξακολουθεί να απαγορεύεται η πώληση προϊόντων νωπού γάλακτος για κατανάλωση από τους πολίτες. Η Morell πωλεί τα προϊόντα νωπού γάλακτος με ετικέτα που αναφέρει ότι προορίζονται μόνο για κατανάλωση από κατοικίδια ζώα, αποφεύγοντας το θέμα της ρύθμισης.
«Πρόσφατα υπήρξε αυτή η μεγάλη πίεση για να πούμε στον κόσμο ότι μη παστεριωμένο γάλα είναι επικίνδυνο», δήλωσε η Morell. «Όμως έχουμε πιθανώς 20 εκατομμύρια ανθρώπους που πίνουν νωπό γάλα σε αυτή τη χώρα, οι οποίοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».
Η Sarah Sorscher, μέλος του Center for Science in the Public Interest, μιας ομάδας παρακολούθησης τροφίμων, αντιτίθεται στην αυξανόμενη πίεση για την τοποθέτηση του νωπού γάλακτος στα ράφια των αμερικανικών αγορών.
«Έχει γίνει θέμα πρόσφατα επειδή πολλές πολιτείες ψηφίζουν νόμους που ανοίγουν την αγορά για τη λιανική πώληση νωπού γάλακτος», δήλωσε. «Αλλά όταν μιλάμε για την τοποθέτησή του στα ράφια των παντοπωλείων, έχουμε καταναλωτές που μπορεί να μην έχουν καμία εμπειρία με το προϊόν και να εκτίθενται σε αυτόν τον κίνδυνο, και θα δούμε περισσότερες ασθένειες, περισσότερες νοσηλείες και ενδεχομένως περισσότερους θανάτους ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών».
Η Sorscher λέει ότι το γάλα στην ωμή του κατάσταση περιέχει βακτήρια που μπορεί να είναι επιβλαβή, όπως το παθογόνο E. coli.
«Όταν εξέτασαν την ποσότητα του νωπού γάλακτος που πωλείται σε σχέση με το παστεριωμένο, και το συνέκριναν με το ποσοστό των κρουσμάτων, διαπίστωσαν ότι το νωπό γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει ένα ξέσπασμα από το παστεριωμένο γάλα», είπε. «Έτσι, υπάρχει σίγουρα η πιθανότητα να έχουμε περισσότερες ασθένειες αν επεκταθεί η πώληση».
H Morell διαφωνεί και επισημαίνει το μεγαλύτερο ξέσπασμα επιδημίας που σχετίζεται με το γάλα στην αμερικανική ιστορία. Ήταν το 1985 και προκλήθηκε από σαλμονέλα σε παστεριωμένο, όχι νωπό γάλα. Σε ένα μόνο εργοστάσιο επεξεργασίας στο Ιλινόις αρρώστησαν σχεδόν 200.000 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους 48.
Μετά από ένα εκτεταμένο ξέσπασμα επιδημίας από τυρί με παστεριωμένο γάλα στον Καναδά το 2008, μια μελέτη σημείωσε ότι στην Ευρώπη διαπιστώθηκε ότι τα μολυσμένα με βακτήρια τυριά συνδέονταν συχνότερα με παστεριωμένο γάλα παρά με νωπό γάλα.
Οι μικροί παραγωγοί τροφίμων ρωτούν γιατί η κυβέρνηση δεν εκδίδει προειδοποιήσεις και δελτία τύπου για το παστεριωμένο γάλα ή άλλα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση τρόφιμα αφού αρρωστήσουν τους ανθρώπους.