Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μολυσμένο με κόπρανα το νερό για το μισό του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜολυσμένο με κόπρανα το νερό για το μισό του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
spot_img

Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ασφαλές πόσιμο νερό.

Περισσότεροι από 4,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενο πόσιμο νερό, με τη μόλυνση από κόπρανα να επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού αυτών των περιοχών, σύμφωνα με μια νέα γεωχωρική ανάλυση. Τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Science, αποκαλύπτουν ότι οι προηγούμενες παγκόσμιες εκτιμήσεις για τη διαθεσιμότητα ασφαλούς πόσιμου νερού υποτιμώνται σε μεγάλο βαθμό –ιδιαίτερα για ορισμένους από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς– και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για στοχευμένες επενδύσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης της ποιότητας του νερού και των υποδομών σε αυτές τις περιοχές. Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και αποτελεί κεντρικό στοιχείο της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ωστόσο, τα δεδομένα για τις ασφαλώς διαχειριζόμενες υπηρεσίες πόσιμου νερού (SMDWS) λείπουν για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά σε υποεθνική κλίμακα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs). Επιπλέον, οι κύριοι περιοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι.

Συνδυάζοντας δεδομένα οικιακών ερευνών με παγκόσμια δεδομένα παρατήρησης της Γης και τεχνικές γεωχωρικής μοντελοποίησης, η Esther Greenwood και οι συνεργάτες της δημιούργησαν λεπτομερείς χάρτες χρήσης SMDWS σε 135 LMIC. Το 2020 είχε διαπιστωθεί ότι μόνο ένας στους τρεις ανθρώπους σε αυτές τις χώρες είχε πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενο πόσιμο νερό. Τώρα η νέα εκτίμηση είναι περίπου διπλάσια.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η χρήση SWDWS σε LMICs περιορίζεται κυρίως από μόλυνση με κόπρανα, που υποδεικνύεται από  μόλυνση με E. coli  στην κύρια πηγή πόσιμου νερού, και επηρεάζει σχεδόν το μισό πληθυσμό αυτών των περιοχών. Η ανίχνευση μόλυνσης με κόπρανα στο πόσιμο νερό είναι ανησυχητική, καθώς η κατάποση παθογόνων κοπράνων αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και οδηγό θνησιμότητας μικρών παιδιών παγκοσμίως.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο