Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μόλυβδος και PFAS σε μπάρες πρωτεΐνης – Καταγγελία από ΜΚΟ

ΑρχικήΝέαΜόλυβδος και PFAS σε μπάρες πρωτεΐνης - Καταγγελία από ΜΚΟ
spot_img

Εγείρονται ευρύτεροι προβληματισμοί για την ασφάλεια και την υγεία των επεξεργασμένων τροφίμων που διατίθενται ως υγιεινά σνακ.

Σύμφωνα με καταγγελίες που υποβλήθηκαν πρόσφατα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, οι μπάρες πρωτεΐνης No Cow είναι μολυσμένες με μόλυβδο και PFAS (για πάντα χημικά), γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία των καταναλωτών.

Η καταγγελία έγινε από το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ERC), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο και ασχολείται με την προστασία των καταναλωτών.

Οι δοκιμές που διενεργήθηκαν από το ERC εντόπισαν την επικίνδυνη ένωση PFOA, που ανήκει στην οικογένεια των PFAS, καθώς και μόλυβδο σε οκτώ διαφορετικές γεύσεις από τις μπάρες πρωτεΐνης No Cow. Οι καταθέσεις υποστηρίζουν ότι η εταιρεία παραβιάζει τον νόμο Proposition 65 της Καλιφόρνιας, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες να προειδοποιούν τους καταναλωτές για την παρουσία τοξικών ουσιών στα προϊόντα τους.

Η καταγγελία σημειώνει ότι η No Cow δεν έχει συμμορφωθεί με το νόμο από τότε που εισήγαγε τις μπάρες το 2021 και θα συνεχίσει να παραβιάζει τον νόμο έως ότου είτε αφαιρεθούν οι επικίνδυνες χημικές ουσίες είτε μειωθούν σε επιτρεπτά επίπεδα.

Τα PFAS είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ευρεία γκάμα προϊόντων για να τα κάνουν ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Χαρακτηρίζονται ως «χημικές ουσίες για πάντα», καθώς δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο και έχουν συνδεθεί με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρκίνο, ηπατικά και νεφρικά προβλήματα, ανοσοποιητικές διαταραχές και γενετικές ανωμαλίες. Τα τρόφιμα, ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα, αποτελούν μία από τις κύριες πηγές έκθεσης σε αυτές τις επικίνδυνες ουσίες.

Παράλληλα, ο μόλυβδος είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία, για την οποία δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης. Ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά στα παιδιά, όπως βλάβες στο νευρικό σύστημα, μαθησιακές δυσκολίες και καθυστερημένη ανάπτυξη.

Οι μπάρες πρωτεΐνης No Cow διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες όπως η Target, Walmart και Kroger, και οι καταθέσεις ζητούν από την εταιρεία είτε να ανακαλέσει τα μολυσμένα προϊόντα και να τα αναδιατυπώσει, είτε να τοποθετήσει σαφείς προειδοποιήσεις στις ετικέτες. Αν η No Cow δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, η ERC μπορεί να καταθέσει αγωγή και να ζητήσει δικαστική απόφαση για συμμόρφωση με την Πρόταση 65.

Η αγορά πρωτεϊνούχων μπαρών αυξάνεται ραγδαία, με τα προϊόντα αυτά να εμφανίζονται όλο και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ, προβάλλοντας την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και πρόσθετων ουσιών, καθιστώντας τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα, λιγότερο υγιεινά από όσο φαίνονται.

Επιπλέον, μια ευρύτερη ανάλυση της αγοράς πρωτεϊνικών μπαρών που πραγματοποιήθηκε από ομάδα καταναλωτών ανέδειξε προβληματισμούς σχετικά με τα συστατικά αυτών των προϊόντων. Πολλές από τις μπάρες, πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ζάχαρης και πρόσθετων συστατικών, που τις καθιστούν πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μπάρες μπορεί να έχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με άλλα γλυκά προϊόντα, αλλά προωθούνται ως πιο υγιεινές επιλογές.

Για παράδειγμα, κάποιες μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν σιρόπι γλυκόζης, φρουκτόζη ή σιρόπι σιταριού ως κύριες πηγές ζάχαρης. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η μπάρα Pro Sport, που πωλείται από την Carrefour, η οποία περιέχει 9 γραμμάρια ζάχαρης σε μια μπάρα 45 γραμμαρίων. Άλλες μπάρες, όπως αυτές της Decathlon, περιέχουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ζάχαρης. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της μπάρας μπορεί να αποτελείται από ζάχαρη, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό στους καταναλωτές.

Επιπλέον, πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σουκραλόζη, η οποία είναι 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά έχει 0 θερμίδες. Παρότι φαίνεται μια καλή εναλλακτική, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σουκραλόζης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να επηρεάσει την παραγωγή ινσουλίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Τέλος, η υπερβολική χρήση γλυκαντικών μπορεί να αλλοιώσει την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, επηρεάζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την αίσθηση της πείνας.

https://www.theguardian.com/environment/article/2024/jun/21/protein-bars-no-cow-lead-toxic-pfas-

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο