Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μόλυβδος σε χυμούς: Στο στόχαστρο του FDA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜόλυβδος σε χυμούς: Στο στόχαστρο του FDA
spot_img

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων – FDA, έχει εκδώσει πρόγραμμα δράσης για τον μόλυβδο σε έτοιμο για κατανάλωση χυμό μήλου και άλλα μείγματα χυμών απλής συμπύκνωσης.

Η πρόθεση είναι να μειωθεί η πιθανότητα των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από τη διατροφική έκθεση στον μόλυβδο και υποστηρίζει το σχέδιο δράσης του οργανισμού Closer to Zero, που καθορίζει την επιστημονική προσέγγιση του FDA για τη μείωση της έκθεσης σε τοξικά στοιχεία από τα τρόφιμα.

«Η έκθεση των πιο ευάλωτων πληθυσμών μας, ειδικά των παιδιών, σε αυξημένα επίπεδα τοξικών στοιχείων από τα τρόφιμα είναι απαράδεκτη», δήλωσε σύμφωνα με το Food Engineering Mag, ο Επίτροπος του FDA Robert M. Califf, M.D. «Αυτή η δράση για τον περιορισμό του μολύβδου στο χυμό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην προώθηση του σχεδίου δράσης Closer to Zero του FDA, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει διαρκή αντίκτυπο στη δημόσια υγεία στις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές».

Το νέο σχέδιο καθοδήγησης περιγράφει τα επίπεδα δράσης, τα οποία συνιστώνται όρια μολύβδου στο χυμό που μπορούν να επιτευχθούν από τη βιομηχανία και να μειωθούν σταδιακά ανάλογα με την περίπτωση.

Ειδικότερα, τα επίπεδα δράσης για τον μόλυβδο στο χυμό περιλαμβάνουν: Σχέδιο καθοδήγησης για τη βιομηχανία, παρέχει πρόχειρα επίπεδα δράσης 10 μερών ανά δισεκατομμύριο (ppb) για μόλυβδο σε χυμό μήλου απλής συμπύκνωσης και 20 ppb για μόλυβδο σε όλους τους άλλους τύπους χυμών απλής συμπύκνωσης, συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων χυμών που περιέχουν χυμό μήλου.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής του στο σχέδιο δράσης Closer to Zero για την εξέταση των βιολογικών επιπτώσεων από την έκθεση σε επιβλαβή στοιχεία στα τρόφιμα, το σχέδιο μέτρων για τον μόλυβδο στο χυμό καθοδηγήθηκε από το προσωρινό επίπεδο αναφοράς (IRL) του FDA για τον μόλυβδο.

Ο FDA εκτιμά ότι ο καθορισμός ενός επιπέδου δράσης στα 10 ppb, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση έως και 46% της έκθεσης σε μόλυβδο από χυμό μήλου στα παιδιά. Για όλους τους άλλους χυμούς φρούτων και λαχανικών, η καθιέρωση ενός επιπέδου δράσης 20 ppb εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της έκθεσης στο μόλυβδο κατά 19% από όλους τους άλλους χυμούς στα παιδιά. Ο FDA εξέδωσε ένα χαμηλότερο επίπεδο δράσης για το χυμό μήλου, επειδή είναι ο πιο συχνά καταναλισκόμενος από τα μικρά παιδιά.

Ο FDA δέχεται σχόλια σχετικά με το σχέδιο καθοδήγησης, και η βιομηχανία μπορεί να επιλέξει αν θα εφαρμόσει τις συστάσεις πριν οι κατευθυντήριες γραμμές καταστούν οριστικές. Ο οργανισμός θα συνεργαστεί με τους κατασκευαστές αυτών των προϊόντων για να ενθαρρύνει την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση των επιπέδων μολύβδου στο χυμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο