Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα ειδοποίηση για μολυσμένη ρόκα από την Ιταλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα ειδοποίηση για μολυσμένη ρόκα από την Ιταλία
spot_img

Νέα ενημέρωση στο RASFF από τη Γερμανία για ιταλική ρόκα, μολυσμένη με σαλμονέλα.

Η Γερμανία με νέα ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) επανέφερε το πρόβλημα της μολυσμένης Ιταλικής ρόκας. Η ανίχνευση του παθογόνου στη ρόκα έγινε μετά από επίσημο έλεγχο των γερμανικών αρχών στην αγορά.

 Υπενθυμίζεται ότι η  Αυστρία είχε ενημερώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, για μολυσμένη με σαλμονέλα σαλάτα ρόκα, προέλευσης Ιταλίας που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η σαλάτα είχε προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις (98 στη Γερμανία, 23 στη Δανία και 17 στην Αυστρία) αλλά ο αριθμός πιθανολογείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς μόνο κάποιοι από τους πάσχοντες με συμπτώματα της νόσου πηγαίνουν στον γιατρό και για κάποιους δεν γίνεται μικροβιολογική εξέταση κοπράνων. Και στην Ελλάδα όμως, το Cibum δέχθηκε ήδη καταγγελία για δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα ρόκα που αγοράστηκε από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ. Ο καταναλωτής πήγε στο νοσοκομείο όπου του χορηγήθηκαν αντιεμετικά και ορός.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των αρχών της Αυστρίας η ρόκα ήταν μολυσμένη με με salmonella Umbilo, ένα σπάνιο ορότυπο της Salmonella enterica. Στην Ιταλία σαλάτες ρόκα ανακλήθηκαν από τα σουπερμάρκετ Carrefour, Esselunga, Iperm Pam Panorama, Coop και Gros Cidac, που πωλούνται με τα εμπορικά σήματα Terra e Vita, Orto Bellina, Fresca & Pura, Bio Pam&Panorama. Pam Residuo Zero και Vivi Verde Bio Coop. Το εργοστάσιο παραγωγής Ρόκας βρίσκεται στο Gorlago, στην επαρχία του Μπέργκαμο. 

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Οι υγιείς ενήλικες που έχουν προσβληθεί συνήθως παρουσιάζουν αδιαθεσία για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο