Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα εποχή για τη στέβια: Η Codex εγκρίνει νέες τεχνολογίες παραγωγής γλυκοζίτη στεβιόλης

ΑρχικήΝέαΝέα εποχή για τη στέβια: Η Codex εγκρίνει νέες τεχνολογίες παραγωγής γλυκοζίτη στεβιόλης
spot_img

Ο διεθνής οργανισμός προτύπων τροφίμων Codex Alimentarius ενέκρινε τις προδιαγραφές για τέσσερις διαφορετικές τεχνολογίες για την παραγωγή γλυκοσιδίων στεβιόλης, επιτρέποντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε προϊόντα στέβιας σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι τέσσερις τεχνολογίες παραγωγής που εγκρίθηκαν από την Codex είναι το εκχύλισμα φύλλων στέβιας, οι γλυκοζίτες στεβιόλης από βιομετατροπή, οι γλυκοζίτες στεβιόλης από τη ζύμωση και οι γλυκοζυλιωμένοι γλυκοζίτες στεβιόλης.

Σύμφωνα με το συμβούλιο Στέβιας (ISC) τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των συστατικών στέβιας, που έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη γλυκοζιτών στεβιόλης επόμενης γενιάς, με μειωμένη πίκρα και αυξημένη καθαρή γεύση, παρόμοια με τη γεύση ζάχαρης.

Η εγκεκριμένοι από την Codex Alimentarius γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν καλύτερο αισθητικό προφίλ και πιο καθαρή γεύση αλλά βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες στα φύλλα στέβιας.

Μιλώντας στο FoodIngredientsFirst , ο επικεφαλής παγκόσμιων πωλήσεων της Sweegen, ενός από τους μεγάλους παίχτες στην αγορά στέβιας, Luca Giannone, λέει ότι η σημασία της υιοθέτησης είναι ότι υπάρχει πλέον μια πιο βελτιωμένη προσέγγιση για την περιφερειακή εμπορευματοποίηση νέων τεχνολογιών παραγωγής.

Σύμφωνα με την Innova Market Insights, οι νέες παγκόσμιες κυκλοφορίες προϊόντων με στέβια έχουν κατά μέσο όρο ετήσια αύξηση 15% κάθε χρόνο (από το 2016 έως το 2021).

Η Sweegen αναμένει ότι αυτό θα προσφέρει μεγαλύτερη πρόσβαση σε λιγότερο κοινές και καλύτερης γεύσης γλυκοζίτες στεβιόλης σε κλίμακα και πιο βιώσιμη παροχή συστατικών γεύσης που μοιάζουν με ζάχαρη.

«Η νέα προσέγγιση του πλαισίου παραγωγής διασφαλίζει ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να διαθέσουν στην αγορά γλυκοσίδες στεβιόλης που παράγονται μέσω των διαφόρων τεχνολογιών τους χωρίς να υποβάλλουν νέους φακέλους, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια και προδιαγραφές ανά τεχνολογία», λέει η Maria Teresa Scardigli, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Συμβουλίου Stevia. 

«Αυτό βασίζεται στην αναθεώρηση της τεχνολογίας παραγωγής από τις αρχές, διασφαλίζοντας ότι επιτυγχάνεται το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, καθαρότητας και ποιότητας για το τελικό συστατικό γλυκοζίτη στεβιόλης που διατίθεται στην αγορά».

Τήρηση του Κώδικα Τροφίμων


Ο Codex Alimentarius ή «Κώδικας Τροφίμων» είναι το κεντρικό τμήμα του κοινού προγράμματος προτύπων τροφίμων FAO/WHO και ιδρύθηκε από τον FAO και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την προώθηση δίκαιων πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων. 

«Με αυτό το πλαίσιο, οι περισσότερες χώρες στον κόσμο θα υιοθετήσουν σταδιακά αυτό το πρότυπο. Το παγκόσμιο αποτύπωμά μας στη στέβια μπορεί να επεκταθεί πιο γρήγορα σε χώρες όπου αναζητούμε έγκριση για να προσφέρουμε τα αγνά, καθαρά και εξαιρετικής γεύσης συστατικά Signature Bestevia που παράγονται με βιομετατροπή», συνεχίζει ο Giannone.

Τι ακολουθεί για τη στέβια;


Καθώς οι επόμενες γενιές της αποκτούν ρυθμιστική έγκριση, η στέβια συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στον χώρο των γλυκαντικών, με εξέχουσα θέση στα αθλητικά ποτά και τις λιχουδιές με υγιεινή θέση. Σύμφωνα με την Innova Market Insights, οι παγκόσμιες κυκλοφορίες νέων προϊόντων με στέβια έχουν κατά μέσο όρο ετήσια αύξηση 15% κάθε χρόνο (από το 2016 έως το 2021).

Τα δεδομένα από την Innova δείχνουν ότι οι παγκόσμιες κυκλοφορίες προϊόντων με στέβια έχουν αυξηθεί κατά 21,9% CAGR τα τελευταία 10 χρόνια (2011 έως 2021). Την ίδια περίοδο, η πλειονότητα των νέων προϊόντων έχει πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Δυτική Ευρώπη.

Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση άνω του 35% των λανσαρισμάτων νέων προϊόντων με στέβια σε περιοχές όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Αυστραλία, η Αφρική και η Μέση Ανατολή την ίδια χρονική περίοδο. Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών από την Codex θα ανοίξει περισσότερες αγορές για τη χρήση της στέβιας.

Ωστόσο, η ανάλυση δεδομένων από τον ερευνητή αγοράς υπογραμμίζει ότι πάνω από το 35% των καταναλωτών παγκοσμίως δεν γνωρίζουν ακόμη τη στέβια και πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με αυτό το συστατικό και τις ποικιλίες του.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα