Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
8.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό στα πρόβατα, ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

ΑρχικήΝέαΝέα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό στα πρόβατα, ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων
spot_img

Τα εμβόλια αποδεικνύεται ότι προστατεύουν από τον νεοεμφανιζόμενο ιό του καταρροϊκού πυρετού ορότυπου-3 (BTV3), που είναι υπεύθυνος για πρόσφατα κρούσματα στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε την έγκριση των εμβολίων Bluevac-3 και Syvazul BTV 3 για την προστασία των προβάτων από τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου. Το Bluevac-3 είναι επίσης εγκεκριμένο για χρήση σε βοοειδή. Η ασθένεια προκαλείται από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού, του οποίου υπάρχουν διαφορετικοί τύποι.

- Advertisement -

Αυτά τα εμβόλια αποδεικνύονται ότι προστατεύουν από τον νεοεμφανιζόμενο ιό του καταρροϊκού πυρετού ορότυπου-3 (BTV3), που είναι υπεύθυνος για πρόσφατα κρούσματα στην Ευρώπη, και έναντι του οποίου τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί επί του παρόντος σε επίπεδο ΕΕ δείχνουν μικρή προστασία. Για το λόγο αυτό, τα εμβόλια προτάθηκαν για έγκριση σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει άγρια ​​και οικόσιτα μηρυκαστικά, συμπεριλαμβανομένων των προβάτων, των κατσικιών και των βοοειδών. Προσβάλλεται από το δάγκωμα των μυγών Culicoides που έχουν τραφεί με μολυσμένα ζώα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω κοπαδιών και σε διάφορα είδη. Η σοβαρότητα της νόσου ποικίλλει για διαφορετικά ζώα και είναι χειρότερη στα πρόβατα, για τα οποία συχνά μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να σχετίζεται με τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με ζώα ή μαλλί ή μέσω της κατανάλωσης γάλακτος ή κρέατος. Ωστόσο, ο εμβολιασμός μπορεί να ελέγξει την εξάπλωση της νόσου, μειώνοντας τις οικονομικές απώλειες, προστατεύοντας το εμπόριο ζώων και αποτρέποντας τον πόνο των ζώων.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τόσο το Bluevac-3 όσο και το Syvazul BTV 3 περιέχουν μια απενεργοποιημένη μορφή BTV3. Ενώ η αδρανοποιημένη μορφή δεν μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει μια ανοσολογική απόκριση, προστατεύοντας τα εμβολιασμένα ζώα από μόλυνση και μειώνοντας την εξάπλωση της νόσου. Και τα δύο είναι διαθέσιμα ως έτοιμα προς χρήση ενέσιμα εναιωρήματα και περιέχουν ανοσοενισχυτικά που βοηθούν στην τόνωση της ανοσολογικής απόκρισης.

Η αποτελεσματικότητα του Bluevac-3 διερευνήθηκε σε δύο μελέτες που συνέκριναν την προστασία έναντι της νόσου σε εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα αρνιά και μοσχάρια. Και στα δύο είδη, μετά από δύο δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν με διαφορά 21 ημερών, τα εμβολιασμένα ζώα εμφάνισαν μείωση της ποσότητας του ιού στο αίμα. Τα αρνιά παρουσίασαν επίσης μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και στη θνησιμότητα. Η αποτελεσματικότητα του Syvazul BTV 3 αξιολογήθηκε μέσω δύο μελετών σε εμβολιασμένα πρόβατα που εκτέθηκαν στον ιό. Αυτά έδειξαν μείωση στην ποσότητα του ιού στο αίμα, στα συμπτώματα της νόσου και στη θνησιμότητα.

Με βάση την αξιολόγηση κινδύνου που διενεργήθηκε ως μέρος της αξιολόγησης όλων των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, τα εμβόλια δεν αναμένεται να ενέχουν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου ή των ζώων ή το περιβάλλον, εάν χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες του προϊόντος.
Η γνώμη της Επιτροπής Κτηνιατρικών Φαρμάκων (CVMP) θα αποσταλεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση απόφασης σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ των δύο εμβολίων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο