Μια πιο βιώσιμη λύση για τους παραγωγούς που ταυτόχρονα εξασφαλίζει λιγότερες απώλειες σε καλλιέργειες ντομάτας.
Η κτηνοτρόφος φυτών και γενετιστής, Martha Mutschler-Chu, ολοκλήρωσε ένα νέο πρόγραμμα δεκαετιών που αφορά ντομάτες που αντιστέκονται από μόνες τους στα παράσιτα χωρίς την προσθήκη φυτοφαρμάκων. Το πρόγραμμα κατατέθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και στο Κέντρο Πόρων Γενετικής Τομάτας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Ντέιβις και θα είναι προσβάσιμο σε οποιονδήποτε ερευνητή φυτών.
Σε λίγους μήνες, η Mutschler-Chu θα ολοκληρώσει και θα διαθέσει σε εταιρίες σπόρων, 20 σειρές νέων ποικιλιών ανθεκτικών στα παράσιτα.
Το εγχείρημα της Mutschler-Chu είναι μια πιο βιώσιμη λύση για τους παραγωγούς που συνάμα εξασφαλίζει λιγότερες απώλειες σε καλλιέργειες ντομάτας. Αυτή η αντίσταση στα παράσιτα, προκύπτει από τα μικρά τριχίδια μιας περουβιανής τομάτας, της Solanum pennellii. Τα τριχίδια αυτά εκκρίνουν σταγονίδια σακχάρων που ονομάζονται ακυλοσάκχαρα, και διώχνουν τα έντομα.
“Οι νέες σειρές συνδυάζουν φυτά και φρούτα καλύτερης ποιότητας με υψηλά επίπεδα ακυλοσακχάρων, οι εταιρείες σπόρων συνδυασμού πρέπει να μεταδώσουν το χαρακτηριστικό της ακυλοσάκχαρης σε εμπορικές ποικιλίες”, δήλωσε η Mutschler-Chu.
Σύμφωνα με το News Cornell, αρχικές εργαστηριακές δοκιμές από επτά κρατικά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Βόρειας Καρολίνας, Τζόρτζια, Clemson, Φλόριντα, Καλιφόρνια, Ρίβερσαϊντ, και το πανεπιστήμιο Tennessee Tech), τα σωστά επίπεδα ακυλοσακχάρων έλεγχαν τον ιό που προκαλεί το μαρασμό του, καθώς και τον ιό των κίτρινων φύλλων.
Τα αποτελέσματα ήταν θεματικά, καθώς τα φυτά που προσβλήθηκαν από αυτές τις ασθένειες ήταν σημαντικά λιγότερα. “Είναι ένα σύστημα που θα προστατεύει τη χρησιμότητα των γονιδίων αντίστασης στον ιό, επειδή όσο το λιγότερο προσβάλλει ένα φυτό, η πιθανότητα (ο ιός) να έχει μια τυχαία μετάλλαξη που θα δημιουργήσει ένα στέλεχος που υπερνικά την αντίσταση μειώνεται επίσης”, είπε η Mutschler-Chu. Παράλληλα, αυτό αποτρέπει τα έντομα να γίνονται πιο ανθεκτικά, καθώς δεν τα σκοτώνει απλώς τα απομακρύνει.
Στις νέες αυτές σειρές η ερευνήτρια διατήρησε τα χρήσιμα γονίδια ακυλοσακχάρων ενώ αφαίρεσε όλα εκείνα τα γονίδια που προκαλούσαν αρνητικά χαρακτηριστικά στα φυτά, σε ποσοστό 10%.
Για οποιαδήποτε εταιρία επιθυμεί να πουλήσει τους συγκεκριμένους σπόρους, θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από το Cornell’s Center for Technology Licensing.