Επαγρύπνηση των κτηνιατρικών αρχών στη Χώρα.
Η Γενική Διεύθυνση κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ επιβεβαίωσε νέα εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε νεκρό αγριόχοιρο, στην τοπική κοινότητα Κάρπης, του Δήμου Παιονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς εντός της Απαγορευμένης Ζώνης IΙ. Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, και εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανόμενων στις παραπάνω σχετικές εγκυκλίους. Τέλος τονίζεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης στην έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος.
Και στις 30 Μαΐου είχε ανακοινωθεί εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε κατοικίδιους χοίρους που αφορά αγελαία εκτροφή, στην τοπική κοινότητα Νικοπόλεως, του Δήμου Λαγκαδά, στην Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται στην Απαγορευμένη Ζώνη III, και αποτελείται από 103 χοίρους (1 κάπρος, 15 χοιρομητέρες και 87 παχυνόμενα χοιρίδια).
Να σημειωθεί ότι στους οικόσιτους χοίρους, το 2023 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εστιών αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014 σύμφωνα με την EFSA. Ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Επίσης, επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών.
Τον Οκτώβριο του 2024 η EFSA θα εκδώσει επιστημονική γνώμη για την αναθεώρηση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση, την εξάπλωση και την εμμονή του ιού της ΑΠΧ σε πληθυσμούς αγριόχοιρων, καθώς και σε οικόσιτους χοίρους. Οι νέες συμβουλές θα στηρίξουν τους διαχειριστές κινδύνου στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού της ΑΠΧ.