Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο τρόφιμο: Έγκριση της ΕΕ για σκόνη μανιταριών με βιταμίνη D2

ΑρχικήΝομοθεσίαΝέο τρόφιμο: Έγκριση της ΕΕ για σκόνη μανιταριών με βιταμίνη D2
spot_img

Δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2079 για την έγκριση της διάθεσης στην αγορά σκόνης μανιταριών με βιταμίνη D2 ως νέου συστατικού τροφίμων.

Τον Ιούλιο του 2019, η εταιρεία MBio, Monaghan Mushrooms για τη διάθεση στην αγορά της Ένωσης σκόνης μανιταριών με βιταμίνη D2 ως νέου τροφίμου.

Το νέο αυτό τρόφιμο, όπως αναφέρθηκε στην αρχική αίτηση, προοριζόταν για κατανάλωση από τον γενικό πληθυσμό σε συμπληρώματα διατροφής – εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη-  και σε τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς – εξαιρουμένων των τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς που προορίζονται για βρέφη. Κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης, η αιτούσα συμφώνησε να εξαιρεθούν τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών από την αίτηση για έγκριση του νέου τροφίμου σε συμπληρώματα διατροφής.

Το Φεβρουάριο του 2021 η Αρχή εξέδωσε επιστημονική γνώμη με τίτλο «Safety of vitamin D2 mushroom powder (Agaricus bisporus) as a novel food», στην οποία αναφέρει συμπερασματικά ότι η σκόνη μανιταριών με βιταμίνη D2 είναι ασφαλής για τις προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης.

Έγινε ωστόσο ειδική μνεία, για να προβλεφθεί απαίτηση επισήμανσης προκειμένου να ενημερώνονται δεόντως οι καταναλωτές ότι τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σκόνη μανιταριών με βιταμίνη D2.

Όπως αναφέρεται στον κανονισμό, για περίοδο πέντε ετών από τις 19 Δεκεμβρίου 2021, μόνο η αρχική αιτούσα MBio, Monaghan Mushrooms, από την Ιρλανδία, λαμβάνει έγκριση να διαθέτει στην αγορά εντός της Ένωσης το νέο τρόφιμο που αναφέρεται στην παράγραφο 1, εκτός εάν επόμενη αιτούσα λάβει έγκριση για το νέο τρόφιμο χωρίς αναφορά στα δεδομένα που προστατεύονται σύμφωνα με το άρθρο 2, ή με τη σύμφωνη γνώμη της MBio, Monaghan Mushrooms.

Στο παράρτημα του συγκεκριμένου κανονισμού ορίζονται επιπρόσθετες ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης ανάλογα με τη χρήση, καθώς και προδιαγραφές του νέου τροφίμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εν λόγω κανονισμό, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32021R2079&qid=1634026462845&from=EL

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο