Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νιόπαντρη η Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό

ΑρχικήΝέαΝιόπαντρη η Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό
spot_img

Στη Αθήνα έφτασε η σορός της.

Nιόπαντρη ήταν η 32χρονη Ελληνίδα Μαρία Γρυπιώτη που έχασε την ζωή της από τροφιμογενή αλλαντίαση, μετά την επίσκεψή της στο εστιατόριο που βρίσκεται στην «καρδιά» του Μπορντό, Tchin Tchin Wine Bar. Εκτός από την άτυχη Μαρία, υπήρξαν και άλλοι ξένοι τουρίστες που έφαγαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο με πολλούς να εξακολουθούν να χαροπαλεύουν στην εντατική.

Μαριναρισμένες σαρδέλες με ελαιόλαδο και φρέσκα βότανα, είναι, σύμφωνα με το μενού του Tchin Tchin Wine Bar, το πιάτο που κόστισε τη ζωή στην 32χρονη Ελληνίδα. Όπως αναφέρεται στο μενού της επιχείρησης, το πιάτο κοστίζει μόλις 8,5 ευρώ και βρίσκεται στη λίστα με τα κρύα πιάτα που σερβίρονταν, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, καθώς μετά την τραγική εξέλιξη υπάρχουν δημοσιεύματα που την θέλουν να έχει κλείσει. Η υγειονομική αρχή της Γαλλίας πιστεύει ότι το συγκεκριμένο πιάτο είναι η πηγή του κακού, με τις σαρδέλες να έχουν κονσερβοποιηθεί από τον ίδιο τον εστιάτορα, ο οποίος δήλωσε στα ΜΜΕ συντετριμμένος. “Ομολογώ ότι είχα μια παρτίδα αποστειρωμένες σαρδέλες και ότι όταν την άνοιξα, έπρεπε να πετάξω μερικές που είχαν έντονη μυρωδιά. Άλλες φαινόταν υγιείς και μπορούσα να τις σερβίρω στους πελάτες”, είπε στην εφημερίδα Sud Ouest.

Η σορός της Μαρίας έχει μεταφερθεί στην Αθήνα με τον πατέρα της, Στέλιο Γρυπιώτη, δικηγόρο στο επάγγελμα, να δηλώνει απαρηγόρητος. Η Μαρία είχε παντρευτεί στην «πόλη του φωτός» ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Πού να φανταστεί κανείς ότι ένα γεύμα σε γαλλικό εστιατόριο θα της στερούσε τη ζωή;

Η νεαρή γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή, λίγες ώρες αφότου έφυγε από το εστιατόριο μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα της. Θύματα τροφιμογενούς αλλαντίασης έπεσαν και άλλοι ξένοι τουρίστες που είχαν επισκεφθεί το Tchin Tchin Wine Bar.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, τουλάχιστον 12 άτομα φαίνεται ότι υπέστησαν δηλητηρίαση και πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται ενώ επτά βρίσκονται σε μονάδα εντατικής φροντίδας.

Οι αρχές κάλεσαν όλους όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακός πόνος, εμετός, διάρροια, πρόβλημα όρασης, ξηρότητα του στόματος και παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Και αυτό διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, αλλά δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.

Οι περισσότεροι ασθενείς «είναι ξένοι τουρίστες, Αμερικανοί, Καναδοί και Γερμανοί», όπως γράφει η εφημερίδα «Le Figaro».

«Το τελευταίο μολυσμένο γεύμα ενδέχεται να καταναλώθηκε το Σάββατο, οπότε μπορεί να έχουμε και άλλα θύματα αλλαντίασης μέσα στις επόμενες ημέρες »,σύμφωνα με τις αρχές.

Η διεύθυνση για την προστασία του πληθυσμού (DDPP) έλαβε δείγματα από τα προϊόντα του εστιατορίου και κατέγραψε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με τους ειδικούς να κάνουν τις απαιτούμενες αναλύσεις με τα αποτελέσματα να αναμένονται «εντός τριών ημερών».

Και στην Ελλάδα τα κρούσματα αλλαντίασης δεν είναι σπάνια. Τον Μάρτιο του 2022 μία 45χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση και η 77χρονη μητέρα της νοσηλεύτηκε στο Κιάτο, ενώ τον Νοέμβριο του 2022, ο ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμό για δύο σοβαρά περιστατικά αλλαντίασης στην Αττική, από κονσερβοποιημένα σπαράγγια.

Η αλλαντίαση είναι μια νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα προκαλώντας προβλήματα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην κατάποση και, σε προχωρημένες μορφές, παράλυση των μυών, ιδιαίτερα στο αναπνευστικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Πληροφορίες από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

29η Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων

Στην Ελλάδα, η ετήσια σπατάλη τροφίμων συνολικά (πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, εμπόριο-διανομή, εστίαση, νοικοκυριά) ανέρχεται σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους.

Δοκιμές διάρκειας ζωής: Η νέα τεχνική “αστραπή” και οι επιφυλάξεις

Η επιταχυνόμενες δοκιμές για τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής ενός τροφίμου έχουν φέρει επανάσταση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά είναι τα αποτελέσματα αξιόπιστα;

Το επικίνδυνο μονοπάτι των αναβολικών: Που οδηγεί η κατάχρηση και ο εθισμός στα στεροειδή

Προκειμένου να αλλάξουν τη φυσική τους εμφάνιση και τις ικανότητές τους κάποιοι ακολουθούν ένα δρόμο χωρίς επιστροφή...
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα