Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νορβηγία: Πιλοτικό μοντέλο πρόβλεψης της εξάπλωσης του Campylobacter

ΑρχικήΝέαΝορβηγία: Πιλοτικό μοντέλο πρόβλεψης της εξάπλωσης του Campylobacter
spot_img

Eρευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για τον καιρό και το βακτήριο Campylobacter σε αγροκτήματα πουλερικών στη Νορβηγία για να δουν αν θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο μιας επιδημίας.

Θα μπορούσε ο καιρός να παίζει ρόλο στην πρόληψη ή την εξάπλωση μιας επιδημίας; Σύμφωνα με ερευνητές στη Νορβηγία, μπορεί!

- Advertisement -

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για τον καιρό και τα συσχέτισαν με το βακτήριο σε ορισμένα νορβηγικά αγροκτήματα εκτροφής πουλερικών, καθώς και δεδομένα από κρούσματα γαστρεντερικών παθήσεων και παρελθοντικές επιδημίες Campylobacter.

Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντικές σχέσεις, που ταιριάζουν με την υπόθεση ότι τα καιρικά μοτίβα και η παρουσία του Campylobacter σε φάρμες κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής συνδέονται με μέτρια αύξηση του βακτηρίου στους νορβηγικούς δήμους. 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι μεγαλύτερος αριθμός κοπαδιών κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής θετικά στο Campylobacter, σε ένα διάστημα 2 εβδομάδων, σχετίζεται με ελαφρά αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης επιδημίας στους ανθρώπους.

Ένας ιστότοπος χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση δεδομένων και μοντέλου παραγωγής. Ο ιστότοπος εμφανίζει στοιχεία που περιλαμβάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας, βάσει μοντέλου, την τρέχουσα εβδομάδα ανά δήμο, γραφήματα με θερμοκρασία και βροχόπτωση, τον αριθμό των δειγμάτων Campylobacter και το ποσοστό των θετικών σε αυτό πουλερικά, καθώς και ένα διάγραμμα που δείχνει την ιστορική αναλογία των επισκέψεων με γιατρούς που σχετίζονται με γαστρεντερικές παθήσεις και την προβλεπόμενη αναλογία για την τρέχουσα εβδομάδα.

Η κοινή χρήση δεδομένων και αποτελεσμάτων των μοντέλων με τις υγειονομικές αρχές θα μπορούσε να βελτιώσει την πιθανή αντίδραση σε κάποιο μελλοντικό ξέσπασμα, αλλά και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα στη λήψη μέτρων, είπαν οι επιστήμονες.

Ο ιστότοπος είναι επί του παρόντος ένα πιλοτικό έργο, ανοιχτό σε ορισμένους ενδιαφερόμενους. Οι ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής σχολίων από τους χρήστες για τη βελτίωση του περιεχομένου και της χρηστικότητας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα