Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νορβηγία: Πιλοτικό μοντέλο πρόβλεψης της εξάπλωσης του Campylobacter

ΑρχικήΝέαΝορβηγία: Πιλοτικό μοντέλο πρόβλεψης της εξάπλωσης του Campylobacter
spot_img

Eρευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για τον καιρό και το βακτήριο Campylobacter σε αγροκτήματα πουλερικών στη Νορβηγία για να δουν αν θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο μιας επιδημίας.

Θα μπορούσε ο καιρός να παίζει ρόλο στην πρόληψη ή την εξάπλωση μιας επιδημίας; Σύμφωνα με ερευνητές στη Νορβηγία, μπορεί!

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για τον καιρό και τα συσχέτισαν με το βακτήριο σε ορισμένα νορβηγικά αγροκτήματα εκτροφής πουλερικών, καθώς και δεδομένα από κρούσματα γαστρεντερικών παθήσεων και παρελθοντικές επιδημίες Campylobacter.

Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντικές σχέσεις, που ταιριάζουν με την υπόθεση ότι τα καιρικά μοτίβα και η παρουσία του Campylobacter σε φάρμες κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής συνδέονται με μέτρια αύξηση του βακτηρίου στους νορβηγικούς δήμους. 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι μεγαλύτερος αριθμός κοπαδιών κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής θετικά στο Campylobacter, σε ένα διάστημα 2 εβδομάδων, σχετίζεται με ελαφρά αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης επιδημίας στους ανθρώπους.

Ένας ιστότοπος χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση δεδομένων και μοντέλου παραγωγής. Ο ιστότοπος εμφανίζει στοιχεία που περιλαμβάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας, βάσει μοντέλου, την τρέχουσα εβδομάδα ανά δήμο, γραφήματα με θερμοκρασία και βροχόπτωση, τον αριθμό των δειγμάτων Campylobacter και το ποσοστό των θετικών σε αυτό πουλερικά, καθώς και ένα διάγραμμα που δείχνει την ιστορική αναλογία των επισκέψεων με γιατρούς που σχετίζονται με γαστρεντερικές παθήσεις και την προβλεπόμενη αναλογία για την τρέχουσα εβδομάδα.

Η κοινή χρήση δεδομένων και αποτελεσμάτων των μοντέλων με τις υγειονομικές αρχές θα μπορούσε να βελτιώσει την πιθανή αντίδραση σε κάποιο μελλοντικό ξέσπασμα, αλλά και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα στη λήψη μέτρων, είπαν οι επιστήμονες.

Ο ιστότοπος είναι επί του παρόντος ένα πιλοτικό έργο, ανοιχτό σε ορισμένους ενδιαφερόμενους. Οι ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής σχολίων από τους χρήστες για τη βελτίωση του περιεχομένου και της χρηστικότητας.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα