Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λάδι αβοκάντο: Νοθευμένο και αλλοιωμένο το 70% των ελαίων που κυκλοφορεί στην αγορά

ΑρχικήΝέαΛάδι αβοκάντο: Νοθευμένο και αλλοιωμένο το 70% των ελαίων που κυκλοφορεί στην αγορά
spot_img

Έρευνα του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια διαπίστωσε πως η πλειοψηφία των ελαίων αβοκάντο είναι κακής ποιότητας ή αναμεμειγμένα με άλλα υλικά.

Αλλοιωμένα είτε αναμεμειγμένα με άλλα έλαια είναι τα περισσότερα προϊόντα λαδιού αβοκάντο, αναφέρει μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια.

Το λάδι αβοκάντο έχει μεγάλη ζήτηση και θεωρείται προϊόν υψηλής αξίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Pergamonto, περιέχει βιταμίνη Ε, κάλιο και λεκιθίνη, που αναπλάθουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα, ενώ δίνει την αίσθηση ανακούφισης από την ψωρίαση και το έκζεμα ή την ξηρότητα του δέρματος.

Αλλά πόσο καθαρή είναι η ποιότητα των ελαίων που βρίσκουμε στα καταστήματα λιανικής;

Η μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Control, αξιολόγησε 36 προϊόντα λαδιού αβοκάντο από ιδιωτικές εταιρείες, ως προς την ποιότητα και την καθαρότητα. 

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μόνο το 31% των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν περιείχαν καθαρό λάδι αβοκάντο. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα, σχεδόν 70%, ήταν νοθευμένα, ταγγισμένα ή κακής ποιότητας, αφού βρέθηκαν να περιέχουν πρόσθετα ή να έχουν χαλάσει από κακή συντήρηση.

Τα έλαια αβοκάντο προέρχονταν από 19 λιανοπωλητές στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα οποία πωλήθηκαν όλα σε διάφορες τιμές, αλλά διαπιστώθηκε πως όσο πιο φτηνό ήταν το λάδι, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι νοθευμένο και χειρότερης ποιότητας.

Βέβαια, η Selina Wang, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και συν-συγγραφέας της μελέτης, επεσήμανε πως ούτε τα υψηλότερης τιμής εγγυόνυαι αυτομάτως καθαρότητα ή ποιότητα.

Αλλά υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσει κανείς την ποιότητα, καθώς οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένους χημικούς δείκτες που κάνουν τα αυθεντικά έλαια αβοκάντο να ξεχωρίζουν από τα νοθευμένα και που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές για να επιλέξουν το καλύτερο δυνατό προϊόν.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα