Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nutrinform: Το αντίπαλο δέος του Nutriscore που δημιούργησαν οι Ιταλοί

ΑρχικήΝέαNutrinform: Το αντίπαλο δέος του Nutriscore που δημιούργησαν οι Ιταλοί
spot_img

Η ιταλική κυβέρνηση, οι παραγωγοί τροφίμων, οι εμπορικές ενώσεις και οι έμποροι λιανικής ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο για να αντιταχθούν στην υιοθέτηση του Nutriscore.

Το σύστημα διατροφικής επισήμανσης, που ξεκίνησε από τους Γάλλους και υιοθετήθηκε σε πολλές χώρες της ΕΕ, χρησιμοποιεί ένα σύστημα «φαναριών» πέντε χρωμάτων και πέντε γραμμάτων για να σηματοδοτήσει την περίσσεια ζάχαρης, λίπους και αλατιού στα τρόφιμα.

Τι είναι το Ιταλικό σύστημα ταξινόμησης τροφίμων Nutrinform Battery

Εναλλακτικά, οι Ιταλοί έχουν υιοθετήσει το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων Nutrinform Battery που λαμβάνει υπόψη την ημερήσια διατροφική πρόσληψη.

Ενώ το Nutri-Score εστιάζει στο αυτόνομο προϊόν προς πώληση, η Nutrinform θεωρεί το προϊόν στο πλαίσιο μιας σύνθετης καθημερινής διατροφής.

Το Nutrinform παρουσιάζει τις θερμίδες, το λίπος, τα κορεσμένα λίπη, τη ζάχαρη και το νάτριο σε μία μερίδα τροφής και συγκρίνει το ποσοστό αυτών των περιεχομένων με αυτό που αναμένεται σε μια υγιεινή καθημερινή διατροφική πρόσληψη.

Μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στην Πάρμα, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Στέφανο Πατουανέλι, προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε κερδίσει ακόμη τη μάχη ενάντια στο Nutri-Score», προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό το 2022, αλλά ότι «υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για αισιοδοξία από 6-8 μήνες πριν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Nutri-Score είναι μια «έξυπνη μέθοδος προετοιμασίας των καταναλωτών». Τα προϊόντα που επωφελούνται περισσότερο από αυτό το σύστημα είναι «τα πιο επεξεργασμένα προϊόντα από όλα, με μεγάλη συσκευασία, πάντα σε πλαστικό, τα οποία επομένως έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Ιταλικό σύστημα σήμανσης

Ο Patuanelli τόνισε ότι μέρος του κλάδου λιανικής πώλησης μεγάλης κλίμακας έχει αρχίσει να υποστηρίζει τη Nutrinform, η Ισπανία «άλλαξε ριζικά τη θέση της», ενώ άλλες χώρες δείχνουν αυξανόμενη κατανόηση για το ιταλικό σύστημα επισήμανσης.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Conad, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Ιταλίας, ο οποίος εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στο Nutri-Score.

Ένας από τους ισχυρούς υποστηρικτές της θέσης της κυβέρνησης είναι η ιταλική βιομηχανία τροφίμων και ποτών (Federalimentare), η οποία αντιτίθεται σθεναρά στο Nutri-Score και δεν είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς.

Το Nutri-Score «στοχεύει να χωρίσει τα υγιεινά από τα ανθυγιεινά» αλλά η ιταλική διατροφή «βασίζεται στην αντίθετη ιδέα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, αλλά μόνο ισορροπημένες και μη ισορροπημένες δίαιτες, έτσι ώστε τα πάντα να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες», τονίζει ο πρόεδρος της Federalimentare, Ivano Vacondio.

Οι παραγωγοί του τυριού Parmigiano Reggiano και Grana Padano στην Ιταλία αντιτάχθηκαν επίσης στο  σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score , ισχυριζόμενοι ότι είναι παραπλανητικό, καθώς η πραγματική κατανάλωση προϊόντων από τους καταναλωτές δεν αντιστοιχεί στην ποσότητα στην βάση του αλγορίθμου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο