Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο David Adjaye, σχεδίασε το μπουκάλι για το παλαιότερο single malt ουίσκι του κόσμου

ΑρχικήΝέαΟ David Adjaye, σχεδίασε το μπουκάλι για το παλαιότερο single malt ουίσκι του κόσμου
spot_img

cibum team

Ένας από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως αρχιτέκτονες, ο David Adjaye, σχεδίασε φιάλη και θήκη από δρυ για το 80 ετών ουίσκι Gordon & MacPhail Generations 80YO του Glenlivet, το οποίο θεωρείται ότι είναι το παλαιότερο σκωτσέζικο single malt ουίσκι που εμφιαλώθηκε ποτέ.

Ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Adjaye Associates σχεδίασε τη φιάλη για να αναδείξει το χρώμα του συγκεκριμένου ουίσκι. Κάθε μία από τις 250 φιάλες δημιουργήθηκε στο Glencairn Crystal Studio από γυαλί φυσητό με το χέρι κατά τρόπον ώστε να μοιάζει ότι «λαξεύθηκε από έναν και μόνο κρυστάλλινο κύβο». «Από την κατανόηση της ίδιας της διαδικασίας διύλισης του ουίσκι, μπόρεσα να ξεκλειδώσω ένα ντιζάιν το οποίο επέτρεψε μια συνοχή, όπου η απουσία διάκρισης μεταξύ δοχείου και αυτού που περιείχε γέννησε μια πλήρη εμπειρία» είπε ο Adjaye.

Μαζί με τη φιάλη σχεδίασε μια θήκη, η οποία περιγράφεται ως «δρύινο περίπτερο»· θήκη από δρυ, για να ανακαλεί στη μνήμη το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα βαρέλια για την παλαίωση του ουίσκι. «Η χρήση της δρυός – ενός κειμήλιου της διαδικασίας παραγωγής και του δεσμού μεταξύ του βαρελιού και του ουίσκι – επέτρεψε κάτι μαγικό, μια αναγνώριση και κατανόηση του ότι το δοχείο και το υγρό είναι μη διακριτά, εγκιβωτισμένα και μεγαλώνοντας μαζί» εξήγησε ο αρχιτέκτονας, ο οποίος προσφάτως τιμήθηκε με το Riba Royal Gold Metal. «Θέλησα να δημιουργήσω ένα σχέδιο που αποτίει φόρο τιμής στον ρόλο που παίζει η δρυς στη μεταμόρφωση του υγρού σε ένα ελιξίριο με μαγικές σχεδόν ιδιότητες» πρόσθεσε.

Τα σαν γρίλιες κάθετα πηχάκια στην εμπρόσθια και οπίσθια πλευρά της θήκης σχεδιάστηκαν για να φέρνουν στον νου δέντρα στο δάσος, και ο Adjaye ελπίζει ότι το άνοιγμα της θήκης θα έχει διαστάσεις περφόρμανς. «(Τα πηχάκια) αντανακλούν δέντρα σε ένα δάσος από βελανιδιές, από όπου δημιουργήθηκαν τα βαρελοσάνιδα του αρχικού βαρελιού» τόνισε και συνέχισε: «Καθοριστική στιγμή στο αφήγημα του σχεδίου είναι η σχέση φωτός και σκιάς καθώς ανοίγουμε και κλείνουμε τη θήκη. Το φως που διαθλάται μέσω της ανοιγμένης θήκης αναδημιουργεί το ηλιόφως που λάμπει ανάμεσα από τις βελανιδιές μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον δάσους. Η πράξη του ανοίγματος του γίνεται μια τελετουργική και αισθητηριακή διαδικασία»

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα