Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο εμφύλιος στο Σουδάν απειλεί την προμήθεια του βασικού συστατικού των αναψυκτικών – Σε αδιέξοδο εταιρείες κολοσσοί

ΑρχικήΝέαΟ εμφύλιος στο Σουδάν απειλεί την προμήθεια του βασικού συστατικού των αναψυκτικών - Σε αδιέξοδο εταιρείες κολοσσοί
spot_img

Ο πόλεμος στο Σουδάν δημιουργεί πρόβλημα σε εταιρείες κολοσσούς λόγω της έλλειψης κόμμεως ακακίας.

O πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν που έχει μπει στην τρίτη του εβδομάδα (528 νεκροί και 4.599 τραυματίες μέχρι σήμερα) απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.

Αλλά υπάρχουν και άλλες παράπλευρες συνέπειες, όπως η κρίση που καλούνται να αντιμετωπίσουν κολοσσοί τροφίμων, όπως η Coca cola και η Pepsi λόγω της έλλειψης αραβικού κόμμι, ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα της χώρας και βασικό συστατικό για πολλά τρόφιμα και ποτά όπως αναψυκτικά, καραμέλες και καλλυντικά.

Το αραβικό κόμμι που λέγεται και κόμμι ακακίας, είναι ένα πολύπλοκο μείγμα από γλυκοπρωτεΐνες και πολυσακχαρίτες. Είναι η αρχική πηγή των σακχάρων αραβινόζη και ριβόζη. Χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων ως σταθεροποιητής. Είναι βρώσιμο και έχει αριθμό Ε E414. Οι παραγωγοί συλλέγουν το κόμμι από τα άγρια δέντρα για εμπόριο, ως επί το πλείστον στο Σουδάν (80%) και σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ, από τη Σενεγάλη έως τη Σομαλία. Παραμένει ένα βασικό συστατικό στα αναψυκτικά ως σιρόπι και σε “σκληρά” ζαχαρωτά όπως τσίχλες, καραμέλες, παστίλιες και τις καραμέλες σοκολάτας M&M. Οι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν το αραβικό κόμμι, ως μέσο για πιο καθαρό κρασί. Το αραβικό κόμμι χρησιμοποιείται και ως γαλακτωματοποιητής και στην άχνη, σε γαρνιρίσματα και σε άλλα είδη ζαχαροπλαστικής

Το αραβικό κόμμι μαζεύεται από τους Σουδανούς νομάδες από τα δέντρα ακακίας. Χιλιάδες άνθρωποι βιοπορίζονται από την παραγωγή του, ενώ, οι πιο ακριβές ποικιλίες του, μπορούν να φτάσουν περίπου τα 3.000 δολάρια τον τόνο, σύμφωνα με την Gum Sudan. Το 2021 ο FDA επιβεβαίωσε ότι το κόμμι ακακίας έχει φυσιολογικές επιδράσεις που είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία και ως εκ τούτου είναι σύμφωνες με τον ορισμό των διαιτητικών ινών.

Στη διαδικασία παραγωγής τους, οι εταιρείες τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούν μια εκδοχή κόμμι που έχει στεγνώσει με ψεκασμό που μοιάζει με σκόνη, ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας. Ενώ οι κατασκευαστές καλλυντικών και εκτυπώσεων να μπορούν να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το αραβικό κόμμι στα ανθρακούχα ποτά, όπου εμποδίζει τον διαχωρισμό των συστατικών.

Η παγκόσμια παραγωγή αραβικού κόμμι ετησίως ανέρχεται σε περίπου 120.000 τόνους, των οποίων η αξία υπολογίζεται στο 1,1 δις. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kerry Group. Οι εταιρείες τροφίμων, σύμφωνα με το Reuters έχουν φροντίσει για απόθεμα που μπορεί να κρατήσει έως και έξι μήνες.

Δώδεκα εξαγωγείς, προμηθευτές και διανομείς με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters ανέφεραν ότι το εμπόριο του συστατικού, που βοηθά στη σύνδεση των συστατικών τροφίμων και ποτών, έχει σταματήσει.

Ο Richard Finnegan διευθυντής προμηθειών στο Kerry Group (KYGa.I), προμηθευτής αραβικού κόμμι στις περισσότερες μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών είπε πως οι συνέπειες στα τελικά προϊόντα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο