Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο κίνδυνος από υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε – Η οριστική γνωμοδότηση της EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ κίνδυνος από υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε - Η οριστική γνωμοδότηση της EFSA
spot_img

Επιστημονική γνώμη σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης βιταμίνης Ε.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει επιστημονική γνώμη σχετικά με την αναθεώρηση του ανεκτού ανώτατου επιπέδου πρόσληψης (UL) για τη βιταμίνη Ε.

Καθώς η α-τοκοφερόλη αναγνωρίζεται ως η μόνη βασική μορφή βιταμίνης Ε, η ομάδα περιόρισε την αξιολόγησή της στην α-τοκοφερόλη. Η αξιολόγηση στοιχείων σχετικά με τις κατά προτεραιότητα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε, δηλαδή τον κίνδυνο μειωμένης πήξης και αιμορραγίας, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο του προστάτη έγινε μέσω συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας.

Η επίδραση στην πήξη του αίματος και ο σχετικός αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας θεωρείται ως η κρίσιμη επίδραση για τον καθορισμό ανώτατου επιπέδου πρόσληψης (UL) για τη βιταμίνη Ε. Οι UL για τη βιταμίνη Ε από όλες τις διατροφικές πηγές, οι οποίες είχαν προηγουμένως καθοριστεί από την επιστημονική επιτροπή τροφίμων, διατηρούνται για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον χαρακτηρισμό μιας δόσης-απόκρισης.

Αυτό σημαίνει, ότι καθορίζεται!

  • 300 mg/ημέρα για τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και γαλουχουσών γυναικών,
  • 100 mg/ημέρα για παιδιά ηλικίας 1–3 ετών,
  • 120 mg/ημέρα για 4-6 ετών,
  • 160 mg/ημέρα για 7-10 ετών,
  • 220 mg/ημέρα για 11-14 ετών και
  • 260 mg/ημέρα για 15–17 έτη.
  • Τέλος καθορίζεται UL 50 mg/ημέρα για βρέφη ηλικίας 4-6 μηνών και UL 60 mg/ημέρα για βρέφη ηλικίας 7-11 μηνών

Τα δεδομένα της Mintel για την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2022 εντόπισαν 1.159 προϊόντα που περιέχουν α-τοκοφερόλη και είναι διαθέσιμα στην κατηγορία βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής σε 24 κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία. Η διάμεση δόση που δηλώνεται στις ετικέτες ήταν 12 mg/μερίδα και περίπου το 95% των συμπληρωμάτων περιείχαν δόσεις ≤ 30 mg ανά μερίδα. Μόλις το 2% είχε δόσεις >100 mg ανά μερίδα, με μέγιστο 294 mg ανά μερίδα.

Οι ULS ισχύουν για όλες τις στερεοεισομερικές μορφές της α-τοκοφερόλης. Οι ULS δεν εφαρμόζονται σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), σε ασθενείς που λαμβάνουν δευτερογενή πρόληψη για καρδιαγγειακή νόσο ή σε ασθενείς με σύνδρομα δυσαπορρόφησης βιταμίνης Κ.

Σύμφωνα με την EFSA: είναι απίθανο να σημειωθεί υπέρβαση των UL για τη βιταμίνη Ε στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, εκτός από τους τακτικούς χρήστες συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο