Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο «νόμος της Natasha»: Η 15χρονη που έχασε την ζωή της από τροφική αλλεργία έδωσε το όνομα της στον νόμο για τα αλλεργιογόνα

ΑρχικήΝέαΟ «νόμος της Natasha»: Η 15χρονη που έχασε την ζωή της από τροφική αλλεργία έδωσε το όνομα της στον νόμο για τα αλλεργιογόνα
spot_img

cibum team

Τον Ιούλιο του 2016, η Natasha Ednan-Laperouse απεβίωσε σε ηλικία μόλις 15 ετών, έπειτα από κατανάλωση μιας μπαγκέτας Pret που δεν είχε στην ετικέτα της αναφορά για παρουσία σησαμιού – στο οποίο ήταν αλλεργική.

Ο Κανονισμός 1169/2011, που ίσχυε τότε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την επισήμανση αλλεργιογόνων, δεν απαιτούσε και δεν απαιτεί και σήμερα την αναγραφή αλλεργιογόνων επί του είδους που σερβίρεται ασυσκεύαστο. Στην υπόθεση της  Natasha βεβαιά δεν μιλάμε για ”αδήλωτο” αλλεργιογόνο συστατικό, αλλά για επιμόλυνση κατά την παρασκευή ή το σερβίρισμα της μπαγκέτας που κατανάλωσε. Η υποχρεωτική φροντίδα για την αποφυγή carry over αλλεργιογόνων έχει από τον Μάρτιο του 2021 θεσμοθετηθεί στην ΕΕ με τον Κανονισμό 2021/382.

Σε μνήμη της άτυχης Natasha Ednan-Laperouse ο νέος νόμος για τα αλλεργιογόνα συστατικά και τρόφιμα στη Βρετανία θα φέρει το όνομα της, και λέγεται «Νόμος της Natasha». Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ χθες 1η Οκτωβρίου και απαιτεί από όλους τους εμπόρους λιανικής πώλησης τροφίμων να επιδεικνύουν πλήρη ετικέτα συστατικών και αλλεργιογόνων σε κάθε είδος τροφίμου που παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις τους και προσυσκευάζεται για άμεση πώληση, όπως τα σάντουιτς, τα κέικ και οι σαλάτες.

 Οι γονείς της Natasha χαιρέτισαν την εισαγωγή του νέου νόμου λέγοντας στον Guardian: «Η Natasha θα ήταν πολύ περήφανη».

Οι γονείς, Tanya και ο Nadim Ednan -Laperouse, οι οποίοι δημιούργησαν το Natasha Allergy Research Foundation, έκαναν εκστρατεία για την αλλαγή του νόμου σχετικά με το κενό στην επισήμανση των τροφίμων. Το κενό αυτό, ήταν υπεύθυνο για το γεγονός ότι η Natasha δε γνώριζε ότι η μπαγκέτα που έφαγε περιείχε κρυμμένους σπόρους σουσαμιού – κάτι το οποίο επισημάνθηκε στην ιατροδικαστική έρευνα το 2018.

Ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Νατάσα δεν θα είχε φάει την μπαγκέτα αν η παρουσία σπόρων σησαμιού αναφερόταν στην ετικέτα.

Η Natasha κατανάλωσε την μπαγκέτα Pret a Manger στο αεροδρόμιο του Χίθροου, λίγο πριν επιβιβαστεί σε μια πτήση προς τη Νίκαια της Γαλλίας με τον πατέρα της. Υπέστη σοβαρή αλλεργική αντίδραση μέσα σε λίγα λεπτά από την απογείωση. Ο πατέρας τής χορήγησε δύο EpiPens (αυτόματη ένεση επινεφρίνης) που θα μπορούσαν να τη σώσουν, αλλά δε λειτούργησαν.

Η 15χρονη είχε πολλαπλές καρδιακές ανακοπές κατά την πτήση και πέθανε αργότερα εκείνη την ημέρα σε γαλλικό νοσοκομείο.

Ο κ. Ednan-Laperouse δήλωσε στον Guardian: «Ο νόμος της Natasha είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των δύο έως τριών εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν με τροφικές αλλεργίες. Πρόκειται για τη διάσωση ζωών και σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην εκστρατεία μας για να στηρίξουμε ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα με τροφικές αλλεργίες.»

«Αυτή η αλλαγή του νόμου φέρνει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζουν και τρώνε οι άνθρωποι. Θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στα άτομα με τροφικές αλλεργίες, θα μπορούν να αγοράζουν προσυσκευασμένα τρόφιμα για άμεση πώληση, όπως σάντουιτς και σαλάτες. Όλοι πρέπει να μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα με ασφάλεια».

Η μητέρα ανέφερε πως η Natasha ήταν πάντα εξαιρετικά προσεκτική και δεν παρέλειπε να ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων και πως μέχρι εκείνη τη φοβερή μέρα του 2016 δεν είχε έντονη αλλεργική αντίδραση για πάνω από εννέα χρόνια.

«Τίποτα δεν μπορεί να φέρει τη Νατάσα πίσω και πρέπει να ζούμε με αυτήν την πραγματικότητα κάθε μέρα, αλλά γνωρίζουμε στην καρδιά μας ότι η Natasha θα ήταν πολύ περήφανη που ένας νέος νόμος με το όνομά της θα βοηθήσει στην προστασία των άλλων.»

«Η Natasha ήταν μια νεαρή που ενδιαφερόταν για τον κόσμο – ήθελε να κάνει τη διαφορά – και γι’ αυτό νομίζω πως η έκβαση των πραγμάτων είναι η κατάλληλη.»

«Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει γίνουν για να υποστηρίξουμε άτομα με τροφικές αλλεργίες, όπως ο διορισμός Υπευθύνου για τις Αλλεργίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα λαμβάνουν τη σωστή και κατάλληλη υποστήριξη και ισότιμη υγειονομική περίθαλψη για την αποφυγή άλλων θανάτων.»

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων, Emily Miles, δήλωσε στον Guardian: “Εάν αυτές οι αλλαγές μειώσουν τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία που οφείλονται σε τροφικές αλλεργίες – οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια – και αποτρέψουν περαιτέρω τραγικούς θανάτους, όπως της Natasha, αυτό θα είναι κάτι θετικό. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολοι ήταν οι τελευταίοι 18 μήνες για τις επιχειρήσεις τροφίμων και είμαι ευγνώμων για την προσπάθεια που έχουν κάνει όλοι για να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες αλλαγές. Στόχος είναι να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να λαμβάνουν ασφαλείς αποφάσεις για την επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουν”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο