Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
31.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της σύνθεσης των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑποκαλύπτοντας τα μυστικά της σύνθεσης των τροφίμων
spot_img

Μια παγκόσμια προσπάθεια για την τυποποίηση της ανάλυσης τροφίμων με τον “Περιοδικό Πίνακα της Πρωτοβουλίας για τα Τρόφιμα”.

Η τεχνολογία που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο γενετικό κώδικα, οδήγησε σε σημαντικές ανακαλύψεις στην κατανόηση, τη διάγνωση και ακόμη και τη θεραπεία ασθενειών.

Πλέον, ο Περιοδικός Πίνακας της Πρωτοβουλίας για τα Τρόφιμα (PTFI) χρησιμοποιεί μια παρόμοια προσέγγιση για να εμβαθύνει τη γνώση σχετικά με τη σύνθεση των τροφίμων. Η Πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Rockefeller και το δημόσιο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, RF Catalytic Capital, Inc. (RFCC), το Ίδρυμα για την Έρευνα Τροφίμων και Γεωργίας και το Ίδρυμα Seerave, και από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, έκανε το επίσημο ξεκίνημα του σε εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη τον Μάιο του 2024.

Τα βιώσιμα, ποικίλα τρόφιμα που συμπληρώνουν τις ατομικές ανάγκες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του υποσιτισμού. Ωστόσο, η επιστημονική κατανόηση των τροφίμων είναι ακόμη υποτυπώδης. Το πολύ 150 βιοχημικά συστατικά των τροφίμων μετρώνται και παρακολουθούνται σε συμβατικές βάσεις δεδομένων, αντιπροσωπεύοντας μόνο ένα μικρό κλάσμα των δεκάδων χιλιάδων βιοχημικών συστατικών των τροφίμων. Ο PTFI θα χαρακτηρίσει και θα ποσοτικοποιήσει αυτά τα συστατικά των τροφίμων, καθιστόντας τον ρόλο του καταλυτικό για σημαντικές ανακαλύψεις στη διατροφή και τη γεωργία.

Η ανάγκη βελτίωσης του συστήματος τροφίμων είναι επιτακτική, καθώς η κακή διατροφή αυξάνει το παγκόσμιο φορτίο ασθενειών και διαιωνίζει την κακή υγεία και τον κύκλο της φτώχειας. Επιπλέον, οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που βασίζονται στα τρόφιμα, οι διαταραχές της αγοράς, η διανομή και η σπατάλη τροφίμων και ο αυξανόμενος πληθυσμός υποβαθμίζουν τη βάση φυσικών πόρων που υποστηρίζει τη διατροφή και την επισιτιστική ασφάλεια.

«Τα τρόφιμα και η διατροφική ασφάλεια βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων, ωστόσο πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με το τι υπάρχει στα τρόφιμά μας και πώς επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη», δήλωσε η Selena Ahmed, Παγκόσμια Διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για τον Περιοδικό Πίνακα Τροφίμων.

«Το πρώτο βήμα είναι να τυποποιήσουμε όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες συλλέγουν δεδομένα για τη σύνθεση των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και το είδος των δεδομένων που συλλέγουν. Στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε και να μοιραστούμε αυτά τα δεδομένα για να μειώσουμε την παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, μειώνοντας παράλληλα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε.

Η πρωτοβουλία θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός συστήματος τροφίμων που θα χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα τους εδαφικούς πόρους, θα παρέχει βελτιωμένες διατροφικές επιλογές και θα σέβεται την ποικιλομορφία των τροφίμων που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο, με τη σύγκληση παγκόσμιων συνεργατικών προσπαθειών μεταξύ κυβερνητικών, ακαδημαϊκών και βιομηχανικών εργαστηρίων για την ανάπτυξη τυποποιημένων πρωτοκόλλων για την ολοκληρωμένη μέτρηση και αξιολόγηση της σύνθεσης των τροφίμων.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες επιστημονικές πρακτικές στην αναλυτική χημεία, την επεξεργασία δεδομένων, τη βιοπληροφορική και τη μηχανική μάθηση, το PTFI θα ξεπεράσει τα 300-400 τρόφιμα που είναι σήμερα διαθέσιμα στις βάσεις δεδομένων σύνθεσης τροφίμων και θα συμπεριλάβει περισσότερα από 1.000 από τα πιο συχνά καταναλώμενα τρόφιμα στον κόσμο.

Το έργο εξετάζει πέραν των κοινώς αναλυόμενων θρεπτικών συστατικών και περιλαμβάνει μετρήσεις βιοδραστικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων του τρόπου με τον οποίο καλλιεργήθηκε, επεξεργάστηκε και συσκευάστηκε το τρόφιμο, ώστε να καταστεί δυνατή η ανακάλυψη προτύπων και παραγόντων σύνθεσης του. Με αυτές τις αναλύσεις, το PTFI θα δώσει τη δυνατότητα στην παγκόσμια κοινότητα να αναπτύξει θρεπτικές δίαιτες, ενδεχομένως με τοπικές ή ανεκμετάλλευτες καλλιέργειες, για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας, την προώθηση της βιωσιμότητας και την παροχή οικονομικών ευκαιριών.

«Συνεργαζόμενοι με εργαστήρια σε όλο τον κόσμο για την τυποποίηση του τι αναζητούμε στα τρόφιμα, βρισκόμαστε στο δρόμο για την οικοδόμηση ενός πιο θρεπτικού, ανανεωτικού και δίκαιου παγκόσμιου συστήματος τροφίμων», δήλωσε ο John de la Parra, διευθυντής του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου τροφίμων στο Ίδρυμα Rockefeller. «Η βιβλιοθήκη ανοικτού κώδικα για τη σύνθεση των τροφίμων που δημιουργούμε έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις γεωργικές πρακτικές, τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, την υγειονομική περίθαλψη και τον τρόπο επεξεργασίας των τροφίμων».

«Οι περιφερειακές και ανεκμετάλλευτες καλλιέργειες έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις δίαιτες και τις οικονομίες, αλλά γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα για τα βιοχημικά χαρακτηριστικά τους ώστε να τις αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά», δήλωσε η Lucyna Kurtyka, Senior διευθύντρια επιστημονικού προγράμματος στο Ίδρυμα Έρευνας Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΠΑ. «Η Πρωτοβουλία μετασχηματίζει ταχύτατα τις γνώσεις μας για τα τρόφιμα και τη γεωργία προς όφελος των ερευνητών, των καλλιεργητών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η ΕΕ αλλάζει τον κανονισμό για τη λιστέρια – Από ποια τρόφιμα κινδυνεύουμε

Η λιστερίωση είναι σπάνια, αλλά έχει ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 30%.

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες - Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα