Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι 5 τροφές που ρίχνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος με φυσικό τρόπο

ΑρχικήΝέαΥγείαΟι 5 τροφές που ρίχνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος με φυσικό τρόπο
spot_img

Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα μπορούν να βοηθηθούν προσθέτοντας εσπεριδοειδή και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C στη διατροφή τους

Το ουρικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται όταν ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες, οι οποίες βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά και το αλκοόλ. Το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα και αποβάλλεται κυρίως μέσω των νεφρών, με τα ούρα. Αν το επίπεδο του ουρικού οξέος είναι υψηλό (υπερουριχαιμία), μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους στις αρθρώσεις, προκαλώντας ουρική αρθρίτιδα (έντονο πόνο, φλεγμονή, πρήξιμο). Μπορεί επίσης να συμβάλλει στο σχηματισμό νεφρικών λίθων (πέτρες στα νεφρά).

- Advertisement -

Το ουρικό οξύ αυξάνεται από υπερβολική κατανάλωση πουρινών (κρέας, θαλασσινά, αλκοόλ), την παχυσαρκία, τη νεφρική δυσλειτουργία, την κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων ποτών και εξαιτίας ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικά).

Λέγεται ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής και η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος με φυσικό τρόπο. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing , η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Επίσης, τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα μπορούν να βοηθηθούν προσθέτοντας εσπεριδοειδή και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (όπως φράουλες και πιπεριές) στη διατροφή τους.

Δείτε τις 5 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία με φυσικό τρόπο:

Κεράσια


Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες εμποδίζουν την παραγωγή ουρικού οξέος και βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει το υπερβολικό ουρικό οξύ. Επίσης, αυτές οι ενώσεις μειώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, αποτρέποντας τον πόνο και το πρήξιμο. Τα κεράσια λειτουργούν επίσης ως φυσικό διουρητικό, βοηθώντας τα νεφρά να φιλτράρουν και να απομακρύνουν αποτελεσματικά το ουρικό οξύ. Επιπλέον, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις και βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση από τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Η βιταμίνη C στα κεράσια βοηθά στη διάσπαση και την αποβολή του ουρικού οξέος.

Εσπεριδοειδή


Τα εσπεριδοειδή έχουν βιταμίνη C, η οποία μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος βελτιώνοντας τη λειτουργία των νεφρών. Λέγεται ότι βοηθούν στη διάλυση των κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, αποτρέποντας τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Τα καλύτερα εσπεριδοειδή είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το γλυκό λάιμ. Τα λεμόνια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αλκαλοποίηση του σώματος, ενώ τα πορτοκάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και είναι ενυδατικά. Το γλυκό λάιμ λέγεται ότι είναι ήπιο στην πέψη ενώ μειώνει το ουρικό οξύ. Επίσης, τα εσπεριδοειδή περιέχουν φυσικά κιτρικά, τα οποία εμποδίζουν τη συσσώρευση ουρικού οξέος στα νεφρά. Βοηθούν επίσης στην αποβολή της περίσσειας ουρικού οξέος μέσω των ούρων, μειώνοντας τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά.

Λαχανικά με πολύ νερό


Τα λαχανικά όπως το αγγούρι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα αποτελεσματικά στην απομάκρυνση της περίσσειας ουρικού οξέος. Λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες, βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης ουρικού οξέος, μειώνοντας τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και τις πέτρες στα νεφρά. Λέγεται επίσης ότι τα λαχανικά αυτά βοηθούν στην αλκαλοποίηση του σώματος και στην περαιτέρω εξουδετέρωση του ουρικού οξέος. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτά τα λαχανικά καταπολεμούν τη φλεγμονή και εμποδίζουν τον σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέος.

Πράσινο τσάι


Είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ουρικού οξέος ενισχύοντας τον μεταβολισμό, βελτιώνοντας τη λειτουργία των νεφρών και μειώνοντας τη φλεγμονή. Περιέχει Epigallocatechin Gallate (EGCG), ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει την παραγωγή ουρικού οξέος. Και οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μειώνουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο των αρθρώσεων που προκαλούνται από το υψηλό ουρικό οξύ (ουρική αρθρίτιδα). Λέγεται επίσης ότι το πράσινο τσάι έχει αλκαλική δράση, η οποία βοηθά στην εξουδετέρωση του ουρικού οξέος.

Λιναρόσποροι και καρύδια


Οι σπόροι λιναριού είναι μια υπερτροφή γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές τους ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος με φυσικό τρόπο μειώνοντας τη φλεγμονή στις αρθρώσεις που προκαλείται από υψηλό ουρικό οξύ (ουρική αρθρίτιδα). Βοηθούν επίσης στην πρόληψη σχηματισμού κρυστάλλων στις αρθρώσεις, μειώνοντας τον πόνο και το πρήξιμο. Οι λιναρόσποροι περιέχουν επίσης λιγνάνες και φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία των νεφρών και βοηθούν στην αποβολή της περίσσειας ουρικού οξέος μέσω των ούρων. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στους λιναρόσπορους βοηθούν στη δέσμευση του ουρικού οξέος στο έντερο, εμποδίζοντας την απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματος. Και τα καρύδια βοηθούν υποστηρίζοντας τη λειτουργία των νεφρών, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας το μεταβολισμό. Τα καρύδια περιέχουν απαραίτητα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία των νεφρών και βοηθούν στην αποβολή της περίσσειας ουρικού οξέος μέσω των ούρων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σαλμονέλα και σε παστάκια – Επείγουσα ανάκληση μετά από δεκάδες ασθένειες

Πωλήθηκαν σε ζαχαροπλαστεία αλλά και σε χώρους όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα