Σύμφωνα με το RASFF τα φιστίκια έφτασαν στη χώρα μας μέσω Τουρκίας.
H Ελλάδα ενημέρωσε τον Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για καρπούς φιστικιών που προσπάθησαν να εισαχθούν στην χώρα μας από τις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας. Η RASFF χαρακτηρίζει τον κίνδυνο σοβαρό.
Οι Ελληνικές αρχές εντόπισαν στα σύνορα το επικίνδυνο φορτίο και το δέσμευσαν μετά την ανίχνευση 30,9+/-7,1 µg/kg Aflatoxin B1 με ανώτερο επιτρεπτό όριο 8,0 µg/kg και Aflatoxin total 34,3+/-7,1 µg/kg με ανώτερο επιτρεπτό όριο 10,0 µg/kg.
Οι αφλατοξίνες είναι ουσίες που παράγονται από ορισμένες μούχλες που βρίσκονται στα τρόφιμα. Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.
Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.