Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι γλάροι μεταφέρουν σαλμονέλα!

ΑρχικήΕπιστήμηΟι γλάροι μεταφέρουν σαλμονέλα!
spot_img

Γλάροι στην ακτογραμμή του Πόρτο ως δεξαμενές για τη Salmonella spp.: Ευρήματα από το 2008 και το 2023.

Μεταξύ των ζωονοσογόνων παθογόνων, η Salmonella spp. αντιπροσωπεύει απειλή για τη δημόσια υγεία λόγω της ευρείας κατανομής της, της προσαρμοστικότητας στη μόλυνση τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων και της αντοχής στα αντιβιοτικά. Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο αναφερόμενη τροφιμογενής νόσος στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσε προγράμματα ελέγχου το 2004 για να στοχεύσει τους ορότυπους της σαλμονέλας με βάση τον εντοπισμό και τη διαχείριση λοιμώξεων στην παραγωγή, επεξεργασία και διανομή πουλερικών. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια αξιοσημείωτη μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων σε ανθρώπους μεταξύ 2004 και 2021, συγκεκριμένα από 200.000 σε 60.050 περιπτώσεις. Ωστόσο, το περιβάλλον εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τη Salmonella spp. μόλυνσης επειδή τα βακτήρια, μπορούν να επιβιώσουν σε διάφορες πηγές για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένου του νερού από την απόρριψη λυμάτων.

Τα θαλάσσια άγρια ​​πτηνά όπως οι γλάροι είναι σημαντικοί φορείς της Salmonella spp. λόγω των συμπεριφορών «σαρωτικής» διατροφής τους και της ευρείας παρουσίας τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια μπορεί κάποιος να δεί γλάρους να περπατάνε ανάμεσα σε αυτοκίνητα και πεζούς, στους δρόμους του Πειραιά. Επιπλέον, οι γλάροι έχουν προταθεί ως πιθανές ανεξάρτητες δεξαμενές ικανές να διαιωνίζουν και να διασπείρουν παθογόνα και ανθεκτικά στελέχη. Η αξιοσημείωτη αύξηση των πληθυσμών των γλάρων, σε συνδυασμό με την πανταχού παρουσία τους σε αστικά και αγροτικά περιβάλλοντα και τις μεταναστευτικές τους ικανότητες, επιταχύνει τη διάδοση Salmonella spp. σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και σε ένα ευρύ φάσμα ειδών, που περιλαμβάνει ανθρώπους και ζώα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο microorganisms του mdpi αξιολόγησε τη μικροβιακή αντοχή και τα μοριακά προφίλ του βακτηρίου Salmonella  που ελήφθησαν από δείγματα κοπράνων γλάρων στην πόλη του Πόρτο της Πορτογαλίας το 2008 και το 2023 και από δείγματα νερού το 2023. Το προφίλ ευαισθησίας στα αντιμικροβιακά αποκάλυψε βελτίωση στον επιπολασμό στη μικροβιακή αντοχή μεταξύ των δύο ημερομηνιών συλλογής. Επίσης διαπιστώθηκε και αυξημένη συχνότητα για τον ορότυπο της S. Typhimurium. 

 Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η Salmonella spp. κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Τα επιτυχημένα διεπιστημονικά μέτρα για τη μείωση της βιολογικής μόλυνσης και της αντιμικροβιακής χρήσης συμβάλλουν στη μείωση του επιπολασμού της Salmonella spp. και αντοχή στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη τα επιφανειακά ύδατα του ποταμού Douro, καθώς και τα περιττώματα των γλάρων, φιλοξενούν ανθεκτικά στελέχη Salmonella που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες λοιμώξεις. Παρατηρήθηκε επίσης αυξημένη συχνότητα της μονοφασικής παραλλαγής της Σαλμονέλα Typhimurium, που εγείρει ανησυχίες για τη δημόσια υγεία λόγω της συσχέτισής του με προφίλ ανθεκτικότητας σε πολλαπλά φάρμακα (MDR) και κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και την Κίνα. Οι ερευνητές τονίζουν πως ο περιορισμός της έκθεσης των γλάρων σε βιολογική μόλυνση και η εφαρμογή πληθυσμιακού ελέγχου σε περιοχές υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας, με τη μείωση των ευκαιριών τροφής για αυτά τα πτηνά, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία από αυτούς τους φορείς παθογόνων μικροοργανισμών.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Rodrigues IC, Cristal AP, Ribeiro-Almeida M, Silveira L, Prata JC, Simões R, Vaz-Pires P, Pista Â, Martins da Costa P. Gulls in Porto Coastline as Reservoirs for Salmonella spp.: Ευρήματα από το 2008 και το 202. Μικροοργανισμοί . 2024; 12(1):59. https://doi.org/10.3390/microorganisms12010059

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο