Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ΗΠΑ στα χνάρια της ΕΕ: Αλλάζει το επιτρεπτό όριο σαλμονέλας στο κοτόπουλο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι ΗΠΑ στα χνάρια της ΕΕ: Αλλάζει το επιτρεπτό όριο σαλμονέλας στο κοτόπουλο
spot_img

Πρόταση να χαρακτηριστεί η σαλμονέλα μολυσματική στο 1 cfu ανά γραμμάριο.

Το FSIS του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δημοσίευσε σήμερα μια πρόταση για την αυστηροποίηση των ορίων Salmonella spp στα παναρισμένα προϊόντα ωμού κοτόπουλου. Σύμφωνα με την πρόταση, το FSIS προτείνει να θεωρούνται εκτός ορίων ασφαλείας τα εν λόγω προϊόντα κοτόπουλου με σαλμονέλα 1 cfu ανά γραμμάριο πριν από το πανάρισμα. Στην Ευρώπη με βάση τον κανονισμό 2073 του 2005 περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα, απαιτείται η απουσία σαλμονέλας στα 25 γραμμάρια κατά τη διάρκεια της διατήρησής τους στην αγορά.

Στις ΗΠΑ, στο παρελθόν τα δικαστήρια είχαν αποφανθεί ότι η σαλμονέλα δεν είναι αυτόματα κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως μολυσματικός παράγοντας, επειδή τα βακτήρια σκοτώνονται όταν μαγειρεύεται το κρέας και η απλή παρουσία του δεν υποδηλώνει ότι η εγκατάσταση όπου έγινε η επεξεργασία του κρέατος ήταν μολυσμένη. Οι ισχύοντες κανόνες δηλαδή δεν εμποδίζουν μια εταιρεία να πουλά εν γνώσει της μολυσμένο κοτόπουλο. 

Αυτή η ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που βασίζεται στο προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο του FSIS για τη μείωση των λοιμώξεων από σαλμονέλα που συνδέονται με προϊόντα πουλερικών, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2022.

«Το USDA λαμβάνει αποφασιστική δράση με βάση την επιστήμη για να καταπολεμήσει τις ασθένειες της σαλμονέλας που συνδέονται με τα προϊόντα πουλερικών», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Tom Vilsack. «Η σημερινή πρόταση αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια για τον έλεγχο της μόλυνσης από σαλμονέλα σε όλα τα προϊόντα πουλερικών, καθώς και μια συνεχή δέσμευση για την προστασία των Αμερικανών καταναλωτών από τροφιμογενείς ασθένειες».

Το FSIS προτείνει επίσης τη διενέργεια διαδικασιών επαλήθευσης, συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας και της ανάλυσης του ωμού κοτόπουλου πριν από το πανάρισμα. 

Εάν το κοτόπουλο σε αυτά τα προϊόντα δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση, η παρτίδα του τελικού παναρισμένου ωμού κοτόπουλου θα πρέπει να απορρίπτεται.

Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός πως ο καταναλωτής μαγειρεύοντάς τα συχνά πετυχαίνει να ροδίσουν χωρίς να έχουν μαγειρευτεί πλήρως εσωτερικά. Ιδίως αν πρόκειται για κατεψυγμένα προϊόντα παναρισμένου ωμού κοτοπουλου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να μην φτάσει το προϊόν στην εσωτερική θερμοκρασία που απαιτείται για την καταστροφή της σαλμονέλας, καθώς οι καταναλωτές δεν συνειδητοποιούν ότι μέσα στο προϊόν το κοτόπουλο είναι ακόμα ωμό και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα.

Η πρόταση αυτή στηρίζεται σε διάφορους παράγοντες όπως το ότι από το 1998, το FSIS και οι εταίροι του στη δημόσια υγεία έχουν ερευνήσει 14 περιστατικά σαλμονέλωσης και περίπου 200 ασθένειες που σχετίζονται με τέτοια προϊόντα. Το πιο πρόσφατο ξέσπασμα ήταν το 2021 και οδήγησε σε ασθένειες σε 11 πολιτείες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζουν ότι τα βακτήρια της σαλμονέλας προκαλούν περίπου 1,35 εκατομμύρια ανθρώπινες λοιμώξεις και 26.500 νοσηλείες στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Από αυτές τις μολύνσεις, πάνω από το 23% αποδίδεται στην κατανάλωση πουλερικών. 

Το FSIS ζητά δημόσια σχόλια σχετικά με τον προτεινόμενο προσδιορισμό και το προτεινόμενο πρόγραμμα δειγματοληψίας επαλήθευσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο