Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καταναλωτές που ανησυχούν για τις τιμές των τροφίμων κάνουν λιγότερο ασφαλείς επιλογές

ΑρχικήΝέαΟι καταναλωτές που ανησυχούν για τις τιμές των τροφίμων κάνουν λιγότερο ασφαλείς επιλογές
spot_img

Η ανάλυση μιας έρευνας του FSA έδειξε ότι οι άνθρωποι που ανησυχούν για τις τιμές των τροφίμων είναι πιο πιθανό να αναλάβουν κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια έκθεση σχετικά με την έρευνα Consumer Insights Tracker που καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024. Αυτή η μηνιαία διαδικτυακή έρευνα παρακολουθεί τη συμπεριφορά και τις στάσεις 2.000 ενηλίκων στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία σχετικά με διάφορα θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι οικονομικές πιέσεις, όπως η κρίση του κόστους ζωής και ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, μπορεί να ωθούν ορισμένους ανθρώπους να επιδίδονται σε μη ασφαλείς συμπεριφορές για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Τον Μάρτιο του 2024, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι είχε κάνει τουλάχιστον μία επικίνδυνη συμπεριφορά σε τρόφιμα τον τελευταίο μήνα για να εξοικονομήσει χρήματα, όπως η μείωση του χρόνου μαγειρέματος των τροφίμων ή η απενεργοποίηση ενός ψυγείου/καταψύκτη που περιέχει τρόφιμα.

Επικίνδυνες επιλογές

Η συχνότητα εμφάνισης επικίνδυνων διατροφικών συμπεριφορών ήταν επίσης υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που προέρχονταν από εθνοτική μειονότητα, των ατόμων που περιορίζονταν από κάποιο πρόβλημα υγείας ή αναπηρία και των ατόμων ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Οι καταναλωτές ανησυχούσαν περισσότερο για τις τιμές, ακολουθούμενοι από την υπερ-επεξεργασία ή την υπερβολική επεξεργασία των τροφίμων και την επισιτιστική φτώχεια και ανισότητα, όταν τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε διάφορα θέματα.

Όσοι ανησυχούσαν για την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αναλαμβάνουν κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων για να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως η μείωση της θερμοκρασίας μαγειρέματος ή η απενεργοποίηση ενός ψυγείου/καταψύκτη που περιέχει τρόφιμα.

Περίπου τρεις στους 10 από αυτούς που ανησυχούσαν για την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων ανέφεραν ότι κατανάλωσαν αντικείμενα μετά την ημερομηνία λήξης τον τελευταίο μήνα, επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα.

«Αυτά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος αγοράς τροφίμων εξακολουθεί να απασχολεί τους περισσότερους καταναλωτές. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι ορισμένοι δηλώνουν ότι καταφεύγουν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων για να εξοικονομήσουν χρήματα», δήλωσε η Michelle Patel, αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης του FSA.

Η συνολική εμπιστοσύνη στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αυξήθηκε από 55% τον Ιούλιο του 2023 σε 60% τον Μάρτιο του 2024. Τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι έχουν τουλάχιστον κάποια γνώση του FSA, αν και η πλειοψηφία δήλωσε ότι γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτόν. Το ένα τρίτο είχε ακούσει για τον FSA αλλά δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτόν. Μεταξύ εκείνων που είχαν κάποια γνώση, το ποσοστό που εμπιστεύεται τον οργανισμό να κάνει τη δουλειά του κυμάνθηκε από 55% έως 62% τον Μάρτιο του 2024.

Πάνω από τα τρία τέταρτα ήταν βέβαιοι ότι ο FSA μπορεί να βασιστεί στην προστασία του κοινού από τους κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα, ενώ το ίδιο ποσοστό ήταν βέβαιοι ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τους κινδύνους αυτούς. Το 66% ήταν πεπεισμένο ότι ο FSA δεσμεύεται να επικοινωνεί ανοιχτά με το κοινό για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Τα Γερμανικά στοιχεία

Μια δημόσια έρευνα στη Γερμανία διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τις υπερ- και πολυφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFAS). Τα PFAS είναι επίμονες βιομηχανικά παραγόμενες ενώσεις που μπορούν να συσσωρευτούν στο περιβάλλον.

Η έρευνα Consumer Monitor διεξάγεται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR). Για την τελευταία έκδοση, 1.000 άτομα πήραν συνέντευξη τον Φεβρουάριο.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είχαν ακούσει για τη λιστέρια στα τρόφιμα, ενώ μόνο το ένα τέταρτο γνώριζε για το καμπυλοβακτηρίδιο. Περισσότεροι από εννέα στους 10 είχαν ακούσει για τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και την αντοχή στα αντιβιοτικά.

Περίπου τα δύο τρίτα ανησυχούσαν για τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα και την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Το ένα τέταρτο ανησυχούσε για τη λιστέρια στα τρόφιμα και το 12% ανησυχούσε για το καμπυλοβακτηρίδιο.

Το 60% αισθάνθηκε καλά ενημερωμένο για την υγιεινή των τροφίμων στο σπίτι, το 52% δήλωσε ότι τα τρόφιμα που αγοράζονται στη Γερμανία είναι ασφαλή και το 14% δήλωσε ότι δεν είναι ασφαλή. Το 40% δήλωσε ότι η ασφάλεια των τροφίμων τείνει να αυξηθεί, το 37% δήλωσε ότι παραμένει η ίδια και το 22% δήλωσε ότι τείνει να μειωθεί.

«Το Consumer Monitor δείχνει ότι η ευαισθητοποίηση και η ανησυχία για ορισμένα καταναλωτικά θέματα παραμένουν εκπληκτικά σταθερές. Δείχνει επίσης σταθερά ότι οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους φυσικούς», δήλωσε ο πρόεδρος του BfR, καθηγητής Andreas Hensel.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο