Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι μολυσμένες κατεψυγμένες πίτσες της Nestle ανεβάζουν τον αριθμό κρουσμάτων HUS στη Γαλλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι μολυσμένες κατεψυγμένες πίτσες της Nestle ανεβάζουν τον αριθμό κρουσμάτων HUS στη Γαλλία
spot_img

Δεδομένα επιτήρησης για το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο το 2022 από την Santé publique France.

Δεδομένα για το 2022, για τα περιστατικά  αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας. Τα στοιχεία,  που καλύπτουν μόνο άτομα κάτω των 15 ετών, δείχνουν κατακόρυφη αύξηση από το 1996 οπότε ξεκίνησε η παρακολούθηση. Αιτία γι αυτόν τον αριθμό ρεκόρ είναι οι μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις από την πίτσα της Nestle BuitoniFraîch’Up.

Σύμφωνα με την ενημέρωση το 2022, 253 περιπτώσεις παιδιατρικού HUS κοινοποιήθηκαν στη Δημόσια Υγεία της Γαλλίας. Αυτή η απότομη αύξηση της επίπτωσης, που παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στην πλειονότητα των περιοχών, συνδέεται εν μέρει με την εμφάνιση πολλών επιδημιών, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πολύ μεγάλης κλίμακας (57 επιβεβαιωμένα κρούσματα) από την κατεψυγμένη πίτσα της Nestle εξαιτίας της οποίας δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα 59 θύματα είχαν μέση ηλικία 6 ετών και αρρώστησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2022. Δύο παιδιά πέθαναν.

Τα συνολικά κρούσματα HUS στη χώρα ήταν 253 το 2022 ενώ το 2021 ήταν 128 και το 1996 μόλις 81. Στο ξέσπασμα της κατεψυγμένης πίτσας, 55 άτομα μολύνθηκαν με τοξίνη Shiga E. coli (STEC) O26:H11 και δύο με STEC O103:H2. Δύο πιθανά κρούσματα δεν είχαν μεμονωμένο στέλεχος αλλά είχαν επιδημιολογική σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η ενεχόμενη γκάμα πίτσας παρήχθη χρησιμοποιώντας άψητο αλεύρι που ήταν μολυσμένο με E.coli. Τα συστατικά βρέθηκαν θετικά για τα στελέχη της επιδημίας. Συνολικά 41 από τους 55 ασθενείς είπαν ότι έφαγαν αυτή τη μάρκα πίτσα.

Υπενθυμίζεται πως η Nestlé συμφώνησε το ποσό της αποζημίωσης με τις οικογένειες των θυμάτων μεταξύ των οποίων ένα μωρό και ένας 18χρονος που πέθαναν αφού κατανάλωσαν την πίτσα Buitoni.

Το Escherichia coli που παράγει τοξίνες Shiga (STEC), αναφέρει το Santé publique France, ευθύνονται για διάφορες κλινικές εκδηλώσεις: απλή ή αιματηρή διάρροια, αιμορραγική κολίτιδα, μπορεί να επιπλέκεται από αιμολυτικό σύνδρομο και ουραιμικό (HUS). Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου
HUS που προκαλείται από μόλυνση STEC. Το HUS επηρεάζει ιδιαίτερα μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών. Στη Γαλλία, η υψηλότερη συχνότητα παρατηρείται σε παιδιά από 6 μηνών έως δύο ετών, στη συνέχεια μειώνεται με την ηλικία. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών παρουσιάζουν μακροχρόνια νεφρικά επακόλουθα και η θνησιμότητα του HUS υπολογίζεται σε 1% σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής επιτήρησης.
Η κύρια δεξαμενή του STEC είναι η πεπτική οδός. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η κατάποση μολυσμένων τροφίμων, που καταναλώνονται ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα (προϊόντα κρέατος, νωπό γάλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ωμά μη αποφλοιωμένα φρούτα και λαχανικά, ακατέργαστο νερό). Τα τρόφιμα μολύνονται κατά την επαφή με περιττώματα μολυσμένων ζώων. Η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί μέσω της επαφής με
ζώα εκτροφής ή το περιβάλλον τους. Είναι δυνατή η μετάδοση από άτομο σε άτομο, κυρίως σε οικογενειακά περιβάλλοντα ή σε κοινότητες μικρών παιδιών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα