Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν πτώση κατά 2% το 2024, σύμφωνα με τον FAO

ΑρχικήΝέαΟι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν πτώση κατά 2% το 2024, σύμφωνα με τον FAO
spot_img

Ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 13,3% για τα δημητριακά σε σχέση με το 2023 και κατά 13,2% για τη ζάχαρη.

Οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 2,1% το 2024 στον κόσμο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των παγκόσμιων τιμών των δημητριακών και της ζάχαρης, ανακοίνωσε ο παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ο δείκτης τιμών, που καταρτίζεται από τον εν λόγω οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακουθεί τη διακύμανση των διεθνών τιμών σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, υποχώρησε κατά 13,3% για τα δημητριακά σε σχέση με το 2023 και κατά 13,2% για τη ζάχαρη κατά την ίδια περίοδο.

Οι μειώσεις αυτές αντισταθμίσθηκαν εν μέρει από την άνοδο των τιμών των φυτικών ελαίων (+9,4%), των γαλακτοκομικών προϊόντων (4,7%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του βουτύρου) και των κρεάτων (2,7%).

Μετά τη μεγάλη άνοδο των τιμών των δημητριακών και κυρίως του σιταριού, η οποία καταγράφηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές δεν έπαψαν να μειώνονται και έχουν πλέον επιστρέψει στις προπολεμικές τιμές τους στις διεθνείς αγορές.

Η μείωση της τιμής της ζάχαρης οφείλεται κυρίως στις «εξαγωγές ρεκόρ της Βραζιλίας στη διάρκεια του έτους», καθώς και «στις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς».

Παρά μια πολύ ελαφρά υποχώρηση το Δεκέμβριο, οι ετήσιες τιμές των ελαίων παρέμειναν υψηλές, λόγω κυρίως της ανόδου αυτής του φοινικελαίου σε ένα πλαίσιο «παγκόσμιας μείωσης της προσφοράς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο