Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι “ολέθριες” σχέσεις αλληλεξάρτησης στη παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων: Το παράδειγμα του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

ΑρχικήΕπιστήμηΟι "ολέθριες" σχέσεις αλληλεξάρτησης στη παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων: Το παράδειγμα του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας
spot_img

Μελέτη σε 192 χώρες και 125 διαφορετικά τρόφιμα εφιστά την προσοχή στις αλληλεξαρτήσεις στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Complexity Science Hub αποκαλύπτει αλληλεξαρτήσεις στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων.

O πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έδωσε ένα «γερό» μάθημα σε όλες τις χώρες σχετικά με την αλληλεξάρτησή τους όσον αφορά στην παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων.

Αν και έχουν υπάρξει και προηγούμενες μελέτες σχετικά με την αλληλεξάρτηση, συχνά επικεντρώνονται σε άμεσες εξαρτήσεις και παραβλέπουν τις έμμεσες εξαρτήσεις που προκύπτουν από τη μη διαθεσιμότητα βασικών εισροών, καθιστώντας δύσκολη τη συνολική αξιολόγηση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων, λέει ο επικεφαλής της έρευνας Stefan Thurner του Complexity Science Hub .

Για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα δυναμικό παγκόσμιο μοντέλο συστήματος τροφίμων, που ενσωματώνει δεδομένα από 192 χώρες και εδάφη και περιλαμβάνει 125 τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα.

Έπειτα, ποσοτικοποίησαν τη μείωση στη διαθεσιμότητα ενός προϊόντος και ανέπτυξαν βάσει αυτού τις έμμεσες και άμεσες επιπτώσεις από την έλλειψη, αφαιρώντας όμως τους “αιφνίδιους” παράγοντες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι έμμεσες επιπτώσεις συχνά υπερέβαιναν τις άμεσες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, ένας απρόσμενος παράγοντας στην παραγωγή καλαμποκιού της Ουκρανίας οδήγησε σε μείωση 13% στη διαθεσιμότητα χοιρινού κρέατος στη Νότια Ευρώπη. Συγκριτικά, ένας παράγοντας σοκ στην ουκρανική παραγωγή χοιρινού κρέατος είχε αμελητέα επίδραση κάτω του 1%.

Σε μια προσομοίωση του χειρότερου σεναρίου, όπου η γεωργική παραγωγή στην Ουκρανία χάθηκε εντελώς λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η μελέτη αποκάλυψε ποικίλες επιπτώσεις σε προϊόντα και περιοχές σε όλο τον κόσμο.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι απώλειες σιτηρών και ιδιαίτερα του καλαμποκιού, έφτασε έως και το 85%, ενώ τα βρώσιμα έλαια, ιδιαίτερα το ηλιέλαιο, παρουσίασαν απώλειες έως και 89%.

Όσον αφορά στο ποιες περιοχές εξαρτώνταν περισσότερο από την Ουκρανία, αποδείχτηκε πως η Νότια Ευρώπη είναι η πιο επηρεασμένη, με 19 από τα 125 προϊόντα σε έλλειψη σε ποσοστό άνω του 10%, ακολουθούμενες από τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, όπου αυτό ισχύει για 15 και 11 προϊόντα αντίστοιχα.

Αυτά τα ευρήματα τονίζουν ότι οι τοπικές διαταραχές παραγωγής έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις, που εκτείνονται πέρα ​​από τα γεωγραφικά όρια μέσω των εμπορικών σχέσεων και ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής.

 Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη τόσο οι άμεσες όσο και οι έμμεσες επιπτώσεις κατά την εκτίμηση των απωλειών και τη διαμόρφωση αποτελεσματικών παρεμβάσεων.

Βέβαια, η μελέτη υπογραμμίζει πως ο πόλεμος δεν είναι το μόνο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απρόσμενες ελλείψεις και αναταραχές στην τροφική αλυσίδα, καθώς διάφορα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών φαινομένων, οικονομικών κρίσεων και γεωπολιτικών εντάσεων, μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια αποτελέσματα.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως είναι σημαντικό να διερευνηθούν σε βάθος οι σχέσεις αλληλεξάρτησης στο εμπόριο τροφίμων ανά τον κόσμο, καθώς και να κατανοηθούν οι έμμεσες και άμεσες επιπτώσεις τους στο κάθε κράτος μεμονωμένα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι.

Διαβάστε όλη την μελέτη εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα