Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασπαρτάμη: Ουδείς λόγος ανησυχίας για την αλλαγή της συνιστώμενης πρόσληψης λέει η JEFCA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσπαρτάμη: Ουδείς λόγος ανησυχίας για την αλλαγή της συνιστώμενης πρόσληψης λέει η JEFCA
spot_img

Η JECFA ολοκληρώνει την αξιολόγηση για την ασφάλεια 15 αρωματικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της ασπαρτάμης.

Tα ευρήματά του για την ασπαρτάμη και 15 άλλες αρωματικές ύλες δημοσίευσαν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο ΠΟΥ και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA), ως μέρος μιας σύνοψης των όσων συζητήθηκαν στην 96η συνεδρίαση της JECFA στη Γενεύη στις (23-27) Ιουνίου.

Η JECFA πραγματοποίησε μια αξιολόγηση κινδύνου τεσσάρων βημάτων που περιλαμβάνει αναγνώριση κινδύνου, χαρακτηρισμό κινδύνου, αξιολόγηση διατροφικής έκθεσης και χαρακτηρισμό κινδύνου.

Βάσει αυτών εξέτασε σχετικούς κινδύνους που μπορεί να αποδοθούν στην ασπαρτάμη και άλλα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται ως αρώματα.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν πειστικά στοιχεία από πειραματόζωα ή ανθρώπους που να δείχνουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατάποση. Όπως αναφέρει το Food Safety Magazine, κατέληξε στο συμπέρασμα λαμβάνοντάς υπόψιν ότι η ασπαρτάμη υδρολύεται πλήρως στη γαστρεντερική οδό σε μεταβολίτες που είναι πανομοιότυποι με αυτούς που απορροφώνται μετά την κατανάλωση  τροφίμων και ότι καμία ασπαρτάμη δεν εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία.

Ως εκ τούτου, η JECFA κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η προηγουμένως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη σε χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους (0–40 mg/kg σωματικού βάρους) για την ασπαρτάμη.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι νωρίτερα φέτος έγινε γνωστό ότι ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ  κατέταξε την ασπαρτάμη ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» .

 Όσον αφορά τις άλλες 15 αρωματικές ύλες που αξιολογήθηκαν, η JECFA συμπέρανε  ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια και καθόρισε τις προδιαγραφές τους .

Συγκεκριμένα, οι αρωματικές ύλες που διαπιστώθηκε ότι δεν προκαλούν ανησυχίες είναι οι εξής, όπως παρατίθενται στο Food Safety Magazine:

4-μεθυλπεντυλ 4-μεθυλβαλερικός εστέρας

5-Οξεικός μεθυλεξυλεστέρας

Ισοβαλερικός 4-μεθυλπεντυλεστέρας

4-μεθυλοπεντανοϊκός αιθυλεστέρας

2-αιθυλβουτυρικός αιθυλεστέρας

2-αιθυλεξανοϊκός αιθυλεστέρας

2-Αιθοξυ-4-(υδροξυμεθυλ)φαινόλη

2-(4-υδροξυ-3-μεθοξυφαινυλ)οξικός 2-φαινοξυαιθυλεστέρας

2-(4-υδροξυ-3-μεθοξυφαινυλ)οξικός 3-φαινυλπροπυλεστέρας

2-(4-υδροξυ-3-μεθοξυφαινυλ)οξικός αιθυλεστέρας

σαλικυλικό cis -3-Εξενυλεστέρα

2-υδροξυπροπανοϊκός 4-φορμυλ-2-μεθοξυφαινυλεστέρας

2-Υδροξυ-4-μεθοξυβενζαλδεΰδη

3,4-Διυδροξυβενζοϊκό οξύ

3-Υδροξυβενζοϊκό οξύ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο