Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια ημέρα Αυγού: Το ταπεινό πλην ευεργετικό τρόφιμο που… απαγορευόταν στους Ολυμπιακούς αγώνες!

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΠαγκόσμια ημέρα Αυγού: Το ταπεινό πλην ευεργετικό τρόφιμο που... απαγορευόταν στους Ολυμπιακούς αγώνες!
spot_img

Στην αρχαιότητα το αυγό ήταν το… αντίστοιχο σημερινό ντόπινγκ !

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού καθιερώθηκε στη Βιέννη το 1996, όταν αποφασίστηκε να γιορτάζεται η “δύναμη” του αυγού τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου κάθε έτους. Έκτοτε, οι θαυμαστές των αυγών σε όλο τον κόσμο, έχουν σκεφτεί νέους δημιουργικούς τρόπους για να τιμήσουν την απίστευτη δυναμική των θρεπτικών συστατικών του και η ημέρα του εορτασμού έχει μεγαλώσει και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Η ημέρα έχει διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο και πολλές χώρες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για να δοξαστεί αυτό το υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμο.

Τα αυγά αποτελούν μέρος των μύθων της δημιουργίας πολλών λαών: Το «κοσμικό αυγό» από το οποίο προκύπτει όλο ή μέρη του σύμπαντος. Συχνά συμβολίζουν τη γέννηση, της ζωή, τη δημιουργία την ανανέωση και την αναγέννηση. Σε πολλές μυθολογίες το αυγό γεννιέται από τα αρχέγονα νερά του κόσμου και εκκολάπτεται από ένα πουλί. Στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να κάνουν γερούς απογόνους, ενώ στους Ολυμπιακούς αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους!!.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αυγού που γιορτάστηκε πριν από λίγες ημέρες στις 14 Οκτωβρίου ήταν: «Αυγά για μια καλύτερη ζωή» όπου γιορτάστηκε η απίστευτη δύναμη του αυγού να υποστηρίζει όχι μόνο τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και την υγεία του πλανήτη και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων!

Το αυγό είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη μονάδα παραγωγής πρωτεϊνών, που περιέχει 13 διαφορετικά βασικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα, όπως χολίνη, βιταμίνη Β12, σίδηρο και ιώδιο.

Προσφέρει μια τεράστια ποικιλία πλεονεκτημάτων σε ανθρώπους σε κάθε ηλικία και στάδιο της ζωής, σε όλο τον κόσμο. Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, υποστήριξη της σωματικής δύναμης, ενίσχυση της ανάπτυξης του παιδιού – το αυγό μπορεί να τα κάνει όλα!

Μαζί με τα πολλά διατροφικά του οφέλη, το αυγό είναι η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη και προσιτή πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης που είναι διαθέσιμη, βοηθώντας στην υποστήριξη των οικογενειών σε όλο τον κόσμο καθώς και στον ίδιο τον πλανήτη. Έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς αναγνωρίζονται ως «πηγή πρωτεΐνης χαμηλής επίδρασης» από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων. Σαφώς, λοιπόν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα γιορτάσουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Αυγού.

Μηνύματα-κλειδιά για την φετινή παγκόσμια ημέρα αυγού

Καλύτερα για την υγεία μας

  • Ανάμεσα στα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη, ένα μεγάλο αυγό παρέχει 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.
  • Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά συνήθως υποκαταναλώνονται αλλά απαιτούνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για να σας βοηθήσουν να αποδώσετε τα μέγιστα και να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Η βιοδιαθεσιμότητα και η πυκνότητα των θρεπτικών τους συστατικών σημαίνει ότι τα αυγά έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν άμεσα τα αποτελέσματα της ανθρώπινης υγείας σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας σε μια καλύτερη ζωή για όλους.
  • Η υψηλή θρεπτική πυκνότητα των αυγών τους επιτρέπει να υποστηρίζουν το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, να προάγουν τη φυσική ανάπτυξη και να βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο