Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμιο σοκ από τις καρκινογόνες δημοφιλείς σοκολάτες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαγκόσμιο σοκ από τις καρκινογόνες δημοφιλείς σοκολάτες
spot_img

72 δημοφιλείς σοκολάτες συμπεριλαμβανομένων και βιολογικών, περιέχουν τοξικά μέταλλα που συνδέονται με τον καρκίνο.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο George Washington βρήκε ότι ένα ανησυχητικό ποσοστό προϊόντων κακάο περιέχει βαρέα μέταλλα που υπερβαίνουν τις οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων συγκεντρώσεων και σε βιολογικές σοκολάτες.

Οι ερευνητές του GW ανέλυσαν 72 καταναλωτικά προϊόντα κακάο, βάση κατάταξης δημοφιλίας στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης σοκολάτας, κάθε δεύτερο χρόνο σε περίοδο οκτώ ετών από το 2014 έως το 2022, για μόλυνση με μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό, βαρέα μέταλλα που αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία σε επαρκείς ποσότητες και έχουν συνδεθεί με καρκίνο. Όλα τα προϊόντα αγοράστηκαν από το ConsumerLab.com από τρίτους διαδικτυακούς λιανοπωλητές (π.χ. Amazon, iHerb), φυσικούς λιανοπωλητές (π.χ. GNC, Whole Foods) και ιστότοπους κατασκευαστών ή διανομέων. Όλα τα προϊόντα ήταν εγχώρια ή ευρωπαϊκά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, η γειτνίαση των εκμεταλλεύσεων κακάο και των μονάδων επεξεργασίας με άλλες εγκαταστάσεις βιομηχανικής επεξεργασίας, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν σημαντικές πηγές ρύπανσης, είναι παράγοντας μόλυνσης από βαρέα μέταλλα στη μαύρη σοκολάτα.

«Όλοι λατρεύουμε τη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε με μέτρο όπως και με άλλα τρόφιμα που περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και το άπλυτο καστανό ρύζι», δήλωσε ο Leigh Frame, διευθυντής ολοκληρωμένης ιατρικής και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής έρευνας και ηγεσίας στο GW. Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας. «Αν και δεν είναι πρακτικό να αποφεύγετε εντελώς τα βαρέα μέταλλα στο φαγητό σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί με το τι τρώτε και πόσο».

Επικεφαλής της μοναδικής μελέτης ήταν ο Leigh Frame και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Jacob Hands, ερευνητής φοιτητής ιατρικής στο εργαστήριο Frame-Corr στο GW School of Medicine and Health Sciences.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα όριο μέγιστης επιτρεπόμενης δόσης για να αξιολογήσουν την έκταση της μόλυνσης από βαρέα μέταλλα σε μια σειρά προϊόντων σοκολάτας, που βρέθηκαν στα ράφια των καταστημάτων παντοπωλείου.

Σημαντικά ευρήματα: 

  • Το 43% των προϊόντων που μελετήθηκαν υπερέβη το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης για τον μόλυβδο.
  • Το 35% των προϊόντων που μελετήθηκαν υπερέβη το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης για το κάδμιο.
  • Κανένα από τα προϊόντα δεν υπερέβη το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης για το αρσενικό.
  • Παραδόξως, τα προϊόντα με ετικέτα “βιολογικά”παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα τόσο μολύβδου όσο και καδμίου σε σύγκριση με τα μη βιολογικά προϊόντα. 

Βασικά συμπεράσματα: 

Για τον μέσο καταναλωτή, η κατανάλωση μιας μόνο μερίδας αυτών των προϊόντων κακάο μπορεί να μην εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία με βάση τις μέσες συγκεντρώσεις που βρέθηκαν. Ωστόσο, η κατανάλωση πολλαπλών μερίδων ή ο συνδυασμός της κατανάλωσης με άλλες πηγές βαρέων μετάλλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκθέσεις που υπερβαίνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης. Ούτε οι εμπορικές πιστοποιήσεις, ούτε η ονομασία «βιολογικό προϊόν» οδήγησαν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις Pb, Cd ή As.

Τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να περιλαμβάνουν ζωικές τροφές που μπορούν να βιοσυσσωρεύσουν βαρέα μέταλλα (οστρακοειδή, κρέατα οργάνων) και τρόφιμα ή φυτικά συμπληρώματα που καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος ή/και εισάγονται από χώρες με λιγότερους κανονισμούς (π.χ. Κίνα, Νιγηρία, Ινδία, Αίγυπτος). Για το κάδμιο, οι κύριες ανησυχίες είναι οι ίδιες με την προσθήκη κάποιων φυκιών, ιδιαίτερα των φυκιών Hijiki. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους σωρευτικής έκθεσης, ιδιαίτερα με τα προϊόντα κακάο που φέρουν την ετικέτα βιολογικά, καθώς ενδέχεται να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων. Μια μερίδα μαύρης σοκολάτας είναι συνήθως μία ουγγιά και έχει γενικά προταθεί ότι έχει οφέλη για την υγεία, όπως η καρδιαγγειακή υγεία , η γνωστική απόδοση και η χρόνια φλεγμονή . Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη και οι ανησυχίες για τα βαρέα μέταλλα δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη. 

Η μελέτη, « A Multi-Year Heavy Metal Analysis of 72 Dark Chocolate and Cocoa Products in the USA» δημοσιεύτηκε σήμερα 31 Ιουλίου 2024 στο Frontiers in Nutrition.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο