Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Η ασφάλεια τροφίμων κυριαρχεί στις νέες εμπορικές ανησυχίες

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Η ασφάλεια τροφίμων κυριαρχεί στις νέες εμπορικές ανησυχίες
spot_img

cibum team


Σχεδόν τα μισά από τα νέα εμπορικά ζητήματα που συζητήθηκαν στην επιτροπή του ΠΟΕ το 2020 αφορούσαν την ασφάλεια των τροφίμων.

Από τις 36 νέες ειδικές εμπορικές ανησυχίες (STC) που τέθηκαν στην υγειονομική και φυτοϋγειονομική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), 16 αναφέρθηκαν σε μέτρα ασφάλειας τροφίμων.

Πάνω από το ένα τρίτο οφείλονταν σε άλλους τομείς, όπως διαδικασίες πιστοποίησης, επιθεώρησης και έγκρισης. Οι υπόλοιποι αναφέρονται στην υγεία των φυτών και των ζώων.

Τα νέα STC για την ασφάλεια των τροφίμων περιλάμβαναν τροποποιημένα Ανώτατα όρια καταλοίπων (MRLs) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ορισμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, περιορισμούς εισαγωγής στη σοκολάτα και το κακάο λόγω των επιπέδων καδμίου, τους περιορισμούς εισαγωγής της Κόστα Ρίκα σε γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και η απαγόρευση των Φιλιππίνων στις εισαγωγές πουλερικών λόγω του κορονοϊού.

Η συμφωνία SPS (συμφωνία για την εφαρμογή υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων) στοχεύει να ελαχιστοποιήσει τους περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο επιτρέποντας παράλληλα μέτρα προστασίας της υγείας των μελών του ΠΟΕ στην ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων και των φυτών.

Οι κοινοποιήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται

Συνολικά, 63 μέλη υπέβαλαν τουλάχιστον μία ειδοποίηση SPS και 14 ανέβασαν τουλάχιστον ένα STC στην επιτροπή SPS, κάνοντας συνολικά 2.122 ειδοποιήσεις, το οποίο είναι υψηλό όλων των εποχών.

Οι χώρες ανέφεραν 35 STC που επιλύθηκαν και 42 που μερικώς επιλύθηκαν μερικώς το 2020. Από το 1995, περισσότερα από 230 παραμένουν άλυτα.

Πάνω από τα δύο τρίτα των τακτικών ειδοποιήσεων αφορούσαν την ασφάλεια των τροφίμων και το 84% των εκτάκτων αναφορών σχετίζονται με την υγεία των ζώων.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Δεκεμβρίου 2020, οι χώρες υπέβαλαν 55 ειδοποιήσεις και 11 ανακοινώσεις σχετικά με μέτρα που σχετίζονται με το SPS COVID-19 καθώς και δύο STC που σχετίζονται με τον COVID-19.

Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, μερικά έκτακτα μέτρα επέβαλαν περιορισμούς στην εισαγωγή, και μερικές φορές στη διαμετακόμιση, ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων ή ορισμένων ειδών. Ενώ μερικές άλλες απαγορεύσεις ήρθαν σε μεταγενέστερο στάδιο αλλά οι περισσότερες έχουν αρθεί. Πολλές ειδοποιήσεις αφορούσαν την αποδοχή ηλεκτρονικών αντιγράφων ή σαρωμένων πιστοποιητικών.

 

Οι αναπτυσσόμενες χώρες υπέβαλαν περισσότερες ειδοποιήσεις SPS από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Σε μια συνάντηση τον Ιούλιο, τα μέλη έθεσαν 47 συγκεκριμένες εμπορικές ανησυχίες, εννέα από αυτές για πρώτη φορά. Οι συζητήσεις αφορούσαν θέματα που περιλαμβάνουν περιορισμούς και διαδικασίες έγκρισης για εισαγωγές ζωικών και φυτικών προϊόντων, πολιτικές φυτοφαρμάκων και ανώτατα επίπεδα καταλοίπων (MRLs). Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 4 και 5 Νοεμβρίου.

Επίσης τον Ιούλιο, ο ΠΟΕ πραγματοποίησε ένα εικονικό εργαστήριο για την εκτίμηση κινδύνου, τη διαχείριση κινδύνου και την επικοινωνία κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων και των φυτών με 1.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες.

Σχέδια σε αναπτυσσόμενες χώρες

Τέλος, ο ΠΟΕ δημοσίευσε την ετήσια έκθεση Standard and Trade Development Facility (STDF) .

Το STDF, που ιδρύθηκε από τον FAO των Ηνωμένων Εθνών, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΥ και τον ΠΟΕ, υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτύξουν ικανότητες για την εφαρμογή διεθνών προτύπων υγιεινής και φυτοϋγειονομικής περίθαλψης.

Ο Ngozi Okonjo-Iweala, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, δήλωσε ότι το STDF επιτρέπει στους αγρότες μικρής κλίμακας να πληρούν τα διεθνή πρότυπα υγείας και ασφάλειας.

«Αυτό ανοίγει την πόρτα σε νέες αγορές και σημαίνει υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Σημαίνει ασφαλέστερα τρόφιμα, χαμηλότερους χρόνους και κόστος συναλλαγών και μεγαλύτερη ικανότητα προστασίας της υγείας των φυτών και των ζώων ».

Η έκθεση περιέχει πληροφορίες για έργα που υποστηρίζονται από STDF, όπως τον περιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στην Ασία κατά τη διάρκεια του COVID-19, πιλοτική εφαρμογή νέων μοντέλων για τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στη Δυτική Αφρική και την Κεντρική Αμερική  και εναρμόνιση των κανονισμών και ενσωμάτωση στρατηγικών φυτοφαρμάκων στη Νότια Αφρική.

Οι εργασίες που επισημάνθηκαν ανά χώρα, περιλαμβάνουν την ενίσχυση του εμπορίου για τους καλλιεργητές κακάο στην Παπούα Νέα Γουινέα, βελτίωση της ικανότητας SPS στην αλυσίδα αξίας της πιπεριάς Penja στο Καμερούν, εξορθολογισμός επιθεώρησης, ελέγχου και επιτήρησης τροφίμων ζωικής προέλευσης στην Κόστα Ρίκα και την ασφάλεια των καπνιστών ψαριών στο Μάλι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!

Προειδοποίηση ασφάλειας: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να τρώνε συκώτι

Οι Αρχές της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση συκωτιού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα