Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η πρώτη εκδήλωση της Κοινότητας Πρακτικής για την Ασφάλεια των Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η πρώτη εκδήλωση της Κοινότητας Πρακτικής για την Ασφάλεια των Τροφίμων
spot_img

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διοργάνωσε την πρώτη εκδήλωση για μια ομάδα επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, με επίκεντρο το ρόλο της επιστήμης στην Επιτροπή Του Codex Alimentarius.

Το διαδικτυακό σεμινάριο της Κοινότητας Πρακτικής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του ΠΟΥ, το οποίο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, έδωσε παραδείγματα για το πώς αναπτύσσονται τα πρότυπα της Επιτροπής Codex Alimentarius.

- Advertisement -

Ο ΠΟΥ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναπτύσσουν εκτιμήσεις κινδύνου για τον καθορισμό ασφαλών επιπέδων έκθεσης σε διάφορες χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς στα τρόφιμα.

Οι επιστημονικές συμβουλές από επιτροπές εμπειρογνωμόνων είναι η βάση για την ανάπτυξη διεθνών προτύπων ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων από του Codex και τον καθορισμό εθνικών προτύπων σε πολλές χώρες.

Ο Moez Sanaa, Επικεφαλής Προτύπων και Επιστημονικών Συμβουλών για τα Τρόφιμα και τη Διατροφή στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι στόχος των προτύπων είναι η προστασία της υγείας των καταναλωτών και η εξασφάλιση δίκαιων πρακτικών στην τροφική αλυσίδα.

Τα πρότυπα τροφίμων και τα σχετικά κείμενα στο Codex βασίζονται στην ανάλυση κινδύνου, η οποία περιλαμβάνει την εκτίμηση κινδύνου, τη διαχείριση κινδύνου και την επικοινωνία κινδύνου.

Η εκτίμηση κινδύνου είναι οι επιστημονικές συμβουλές και η ανάλυση δεδομένων που παρέχουν την επιστήμη στον διαχειριστή κινδύνου που είναι υπεύθυνος για τον κανονισμό και τους ελέγχους και αποφασίζουν πώς να εφαρμόσουν μέτρα που θα προστατεύσουν την υγεία του καταναλωτή. Η επικοινωνία σχετικά με τον κίνδυνο είναι ο διάλογος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Η Επιτροπή Του Codex Alimentarius ζητά από τον ΠΟΥ και τον FAO να κάνουν μια εκτίμηση κινδύνου, οπότε πλαισιώνουν την ερώτηση από την οπτική γωνία του διαχειριστή κινδύνου.

Στο τμήμα αξιολόγησης εμπειρογνωμόνων, θα συμμετάσχουν κυρίως επιστημονικοί παράγοντες, αλλά στο τέλος έχουμε τη λήψη αποφάσεων πολιτικής που λαμβάνει υπόψη άλλους κοινωνικούς, τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Η επιστήμη δεν θα παρέχει την πολιτική, θα βοηθήσει στην ενημέρωση του υπεύθυνου λήψης αποφάσεων, στην προκειμένη περίπτωση του Codex, για να λάβει την απόφαση“, δήλωσε ο Σανάα.

Εκτίμηση έκθεσης

Για μια αξιολόγηση της έκθεσης στον κίνδυνο, ο Luc Ingenbleek, Τεχνικός Αξιωματικός στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι πρέπει να κατανοήσουμε τι καταναλώνουν οι άνθρωποι και πόσο μολυσμένα είναι τα τρόφιμα.

“Μια σημαντική συμβολή στη διατροφική έκθεση προέρχεται είτε από το γεγονός ότι καταναλώνεται πολύ, για βασικά τρόφιμα όπως τα δημητριακά, είτε στην περίπτωση των ψαριών, επειδή βρίσκεται υψηλή συγκέντρωση του κινδύνου στα τρόφιμα, παρόλο που η κατανάλωση μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή”, ανέφερε.

Ο Ingenbleek έδωσε ένα παράδειγμα αξιολόγησης της διατροφικής έκθεσης στο Μπενίν, το Καμερούν, το Μάλι και τη Νιγηρία. Από σχεδόν 900 χημικές ουσίες, 24 αξιολογήθηκαν ως πιθανές ανησυχίες για την υγεία στη συνολική μελέτη διατροφής.

“Όχι μόνο τα πρότυπα έκθεσης στον κίνδυνο διαφέρουν από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά διαφέρουν σε διαφορετικά μέρη εντός της ίδιας χώρας.

Αυτά τα δεδομένα μας επιτρέπουν να ενημερώνουμε τους διαχειριστές κινδύνου στις αποφάσεις που θα λάβουν. Μπορούμε να περιορίσουμε τις πιθανές ανησυχίες κινδύνου από 900 σε 24, οι οποίες επιτρέπουν την κατανομή και ιεράρχηση των πόρων σε ό,τι έχει πραγματικά σημασία, όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων”, ανέφερε.

Ο Μάικλ-Όλιβερ Χίνς, του Καταπιστευματικού Ταμείου Codex, ανέφερε ότι στηρίζει 44 χώρες, μέσω διαφορετικών προγραμμάτων, και βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής του έκτου γύρου στήριξης.

Οι χώρες που υποβάλλουν αίτηση για υποστήριξη από το Καταπιστευματικό Ταμείο Codex υποβάλλονται πρώτα σε αυτοδιάγνωση, εξετάζοντας διαφορετικά στοιχεία του συστήματος Codex για να αξιολογήσουν την κατάσταση εξέλιξής τους.

Το 2016, η Γκάνα υπέβαλε αίτηση στήριξης από το Καταπιστευματικό Ταμείο της Codex για την αντιμετώπιση ενός κενού στην ικανότητα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων που σχετίζονται με το μεθυλυδράργυρo στον τόνο και το ανόργανο αρσενικό στο ρύζι. Σήμερα η Γκάνα είναι σε θέση να παράγει τα δικά της δεδομένα και δεν χρειάζεται να βασίζεται σε μελέτες από άλλες χώρες.

Πηγή: FSA

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα