Οι παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας Salmonella μπορεί μερικές φορές να χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις έως πέντε ημέρες. Ωστόσο, μια ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Georgia στις ΗΠΑ, βρήκε μια πιθανή εναλλακτική μέθοδο για την καλλιέργεια της Salmonella, που μπορεί να μειώσει το χρόνο απομόνωσης που απαιτείται για αυτή τη διαδικασία.
Η USPOULTRY και το Ίδρυμα USPOULTRY χρηματοδότησαν την έρευνα. Πειράματα διαπίστωσαν ότι το CRISPR-SeroSeq μπορεί να προσφέρει ένα νέο πλαίσιο για την παρακολούθηση των πληθυσμών Salmonella κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
Οι στόχοι του σχεδίου ήταν η βελτίωση της επιτήρησης του παθογόνου αυτού βακτηρίου και ο εντοπισμός των οροτύπων του, μέσω μιας εμπορικής μονάδας επεξεργασίας. Το έργο αποσκοπούσε στη βελτίωση της επιτήρησης, αντιμετωπίζοντας τους περιορισμούς των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας, οι οποίες επιλέγουν μικρό αριθμό αποικιών, και είναι επίσης χρονοβόρες. Αυτό είναι ένας περιορισμός, επειδή εντοπίζονται μόνο οι πολυάριθμοι ορότυποι, ενώ οι μικρότερες αποικίες μπορεί να μην αναγνωρίζονται. Η σαλμονέλα έχει περισσότερους από 2.600 οροτύπους, με μόνο μια μικρή μόνο ποσότητα που σχετίζεται με ανθρώπινες ασθένειες.
Η κύρια ερευνήτρια, Nikki W. Shariat, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Georgia College of Veterinary Medicine, εντόπισε οροτύπους Salmonella σε ένα εμπορικό εργοστάσιο πουλερικών για να καθορίσει τα προφίλ οροτύπου μετά από κάθε σημαντικό στάδιο επεξεργασίας. Το έκανε αυτό λαμβάνοντας δείγματα σφαγίων, τόσο πριν όσο και μετά την ψύξη.
Η έρευνα της Shariat έδειξε ότι “… Η μερική αύξηση της επιλεκτικότητας του μη-επιλεκτικού βήματος καλλιέργειας πριν από τον εμπλουτισμό, ήταν αρκετή για την ανάκτηση της Salmonella 24 ώρες νωρίτερα από ό,τι είναι το τρέχον πρότυπο που χρησιμοποιεί επιλεκτικούς εμπλουτισμούς”, σύμφωνα με την έκθεση. “Αυτή η προσέγγιση απέφερε παρόμοια επικράτηση Salmonella σε σύγκριση με την παραδοσιακή προσέγγιση της καλλιέργειας δύο βημάτων”.
Ο δεύτερος στόχος της Shariat, ήταν να εντοπίσει τους οροτύπους του βακτηρίου μέσω εμπορικής επεξεργασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, συνέκρινε προ-εμπλουτισμένα και εμπλουτισμένα προφίλ οροτύπου από διάφορες πηγές που σχετίζονται με τα πουλερικά, όπως σφάγια, μονάδα κρεατοπαραγωγής, απορρίμματα και ζωοτροφές, μεταξύ άλλων. Δεκαοκτώ διαφορετικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ενώ σε κάθε επίσκεψη συλλέχθηκαν διπλά δείγματα, αναφέρει η έκθεση. Το CRISPR-SeroSeq ήταν σε θέση να ανιχνεύσει και μικρές ποσότητες οροτύπων Salmonella σε δείγματα μικτής καλλιέργειας.
Πηγή: Food Safety