Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα σαλμονέλας από τις σοκολάτες Kinder

ΑρχικήΝέαΕισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα σαλμονέλας από τις σοκολάτες Kinder
spot_img

Βέλγος εισαγγελέας ερευνά την εστία Salmonella, κατά της εταιρείας – κολοσσό των γλυκών, Ferrero. Χθες αργά το απόγευμα, τα ΜΜΕ δημοσίευσαν, επικαλούμενα την εισαγγελική υπηρεσία στη βελγική επαρχία του Λουξεμβούργου, ότι η έρευνα συνδέθηκε με το εργοστάσιο στην Άρλον, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει η Ferrero με εντολή των αρχών την προηγούμενη εβδομάδα.

Το τι ακριβώς θέλει να διερευνήσει ο εισαγγελέας και ποιες είναι οι πιθανές εγκληματικές πράξεις δεν είναι ακόμη σαφές, καθώς η δικαστική υπηρεσία προς το παρόν συγκεντρώνει πληροφορίες για τις συνθήκες των κρουσμάτων σαλμονέλας αλλά και για το τι ακριβώς συνέβη στο εργοστάσιο της Ferrero στο Άρλον. Και μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

“Μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι έχει συνταχθεί επίσημη έκθεση για τα επεισόδια στο εργοστάσιο της Ferrero”, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελικής υπηρεσίας της επαρχίας του Λουξεμβούργου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αν-Σόφι Γκιγιόμ, αναπληρώτρια εισαγγελέας για την επαρχία του Λουξεμβούργου, δήλωσε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Τύπο τη Δευτέρα “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα”. “Στην τρέχουσα κατάσταση και προς το συμφέρον της έρευνας, το γραφείο μου δεν πρόκειται να επικοινωνήσει περαιτέρω”, πρόσθεσε. Η έκθεση καταρτίζεται και αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Παρόλο που η Ferrero δήλωσε ότι έλαβε αμέσως μέτρα, τα μολυσμένα σοκολατένια αυγά Kinder Surprise κατέληξαν στα σούπερ μάρκετ, καθιστώντας πάνω από 130 άτομα άρρωστα με Salmonella σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού συνδέθηκαν με τα γλυκά που παράγονται εκεί.

Την Παρασκευή, η Βελγική Εποπτική Αρχή της AFSCA ανακάλεσε προσωρινά την άδεια παραγωγής της Ferrero για το εργοστάσιο στην Arlon μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι κανόνες και οι απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί όλα τα «παιδικά» προϊόντα σοκολάτας που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο αυτό.

Η Ferrero ανακοίνωσε ότι η Salmonella είχε ανιχνευθεί στο εργοστάσιο από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, συγκεκριμένα σε ένα φίλτρο στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών. Στη συνέχεια, η παραγωγή διακόπηκε, το φίλτρο έχει αντικατασταθεί και οι έλεγχοι αυξάνονται σε ημιέτοιμα και τελικά προϊόντα.

Η Ferrero παραδέχεται ότι έγιναν λάθη

Μετά από αρκετά κρούσματα Salmonella, η Ferrero παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη στο χειρισμό ανακλήσεων ορισμένων προϊόντων. Η ιταλική εταιρεία παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι υπήρχαν “εσωτερικές ελλείψεις που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στις ανακτήσεις και την ανταλλαγή πληροφοριών”.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, ότι οι έρευνες για την υπόθεση δεν πραγματοποιήθηκαν με την απαιτούμενη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τη δήλωση, την οποία επικαλέστηκαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία “ANSA” και “Adnkronos”.

“Η Ferrero είναι βαθιά λυπημένη από αυτό που συνέβη”, ανέφερε σε δήλωσή της από τα κεντρικά της εταιρείας στην Άλμπα, στην περιοχή Πιεμόντε της Ιταλίας. Μετά το συμβάν, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί ότι η εμπιστοσύνη των πελατών δεν χάνεται.

Η παραγωγή στο Βέλγιο σταμάτησε

Η εταιρεία αναγκάστηκε προς το παρόν να σταματήσει την παραγωγή σto εργοστάσιο στο Βέλγιο. Το εποπτικό όργανο της AFSCA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ανακαλέσει την άδεια παραγωγής για το εργοστάσιο στην Άρλον, ως αποτέλεσμα των ερευνών. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, η Ferrero δεν παρείχε αρκετές πληροφορίες στην έρευνα. Ως εκ τούτου, όλα τα προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν από το εργοστάσιο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία παραγωγής τους.

Η AFSCA έχει επίσης απαιτήσει από όλους τους διανομείς να αποσύρουν τα σχετικά προϊόντα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Το εργοστάσιο στην Arlon μπορεί να επαναλειτουργήσει μόνο όταν θα πληρούνται όλοι οι κανόνες και οι απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων.

Η Ferrero ανακάλεσε μια σειρά παιδικών προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πασχαλινών προϊόντων. Εκτός από τη Γερμανία, πολλές άλλες χώρες επηρεάζονται από τη διαδικασία ανάκλησης, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκής Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έχουν ξεκινήσει έρευνες και επιθυμούν να δημοσιεύσουν σχετική αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα.

Η επιδημία χαρακτηρίστηκε από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που χρειάζονταν νοσηλεία, μερικά από τα οποία είχαν σοβαρά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια, όπως δήλωσαν EFSA-ECDC.

Οι αρχές ανέφεραν 105 επιβεβαιωμένα κρούσματα Salmonella και 29 ύποπτα, μέχρι την Τετάρτη, κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Στη Γερμανία, έγιναν γνωστά τέσσερα επιβεβαιωμένα και τρία ύποπτα κρούσματα. Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, επηρεάζονται επίσης το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Την Τρίτη, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 21 κρούσματα μόλυνσης στη χώρα. Πρόκειται για την ίδια σαλμονέλα που είναι γενετικά υπεύθυνη για τις εστίες στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τις αρχές της περιοχής, δεν υπήρξαν κρούσματα μόλυνσης στο ίδιο το Βέλγιο. Ωστόσο, ορισμένα ύποπτα κρούσματα εξακολουθούν να διερευνώνται. Επιπλέον, οι αρχές θα διενεργούν πρόσθετους και στοχευμένους ελέγχους στη Ferrero στο Βέλγιο.

“Βαθιά λυπημένοι για αυτό που συνέβη”

Οργανώσεις καταναλωτών έχουν επικρίνει την Ferrero για τον χειρισμό της υπόθεσης. “Εάν έχει συμβεί ένα τέτοιο λάθος, το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως”, δήλωσε ο Αντρέας Γουίνκλερ από την οργάνωση Foodwatch.

Η δήλωση του κατασκευαστή ανέφερε: “Η Ferrero είναι βαθιά λυπημένη για αυτό που συνέβη”.

“Για αυτή την εβδομάδα, αυτό το κλείσιμο δεν έχει σημασία”, δήλωσε στο φλαμανδικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα ο Bart Vannetelbosch , διευθυντής τομέα για τον τομέα τροφίμων στο χριστιανικό συνδικάτο ACV. “Είχε ήδη προγραμματιστεί μια ολόκληρη εβδομάδα διακοπών, καθώς τα πράγματα είναι λίγο πιο ήρεμα στο εργοστάσιο τώρα. Μόνο κάποια συντήρηση των μηχανών είχε προγραμματιστεί, αλλά καμία παραγωγή.”

Ωστόσο, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο. “Υπάρχει πολύ άγχος μεταξύ των ανθρώπων. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε θα ξαναρχίσει η παραγωγή. Το δεύτερο ερώτημα είναι τι σημαίνει όλο αυτό για το εισόδημα των ανθρώπων”.

Για τον Vannetelbosch, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που προέρχονται από τη διοίκηση αυτή τη στιγμή. “Ζητάμε καλή επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του προσωπικού”. Δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα εργοστάσιο αυτού του μεγέθους αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή, το προσωπικό δεν έχει κανένα σχετικό παράδειγμα αναφοράς. Στην Arlon, η Ferrero απασχολεί 725 μόνιμους υπαλλήλους, σε περιόδους αιχμής αυτό μπορεί να ανέλθει σε περισσότερα από 1.000 άτομα.

Το συνδικάτο ζητά να συνεχίσουν να αμείβονται σε κάθε περίπτωση: «Εάν χρησιμοποιηθεί το σύστημα της προσωρινής ανεργίας, τότε ζητάμε από τη διοίκηση να συνεισφέρει χρήματα ώστε κανείς να μην υποστεί απώλεια μισθών». Επιπλέον, τόνισε ότι η μόλυνση από Salmonella αποτέλεσε έκπληξη, καθώς το εργοστάσιο είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, με πολλές διαδικασίες και ελέγχους.

Πηγές: placemynews anews allnewspress globeecho behous delano brusselstimes

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα