Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αιτία των δηλητηριάσεων από τα Kinder έκπληξη – H Ανακοίνωση της Ferrero και τα ερωτήματα που άφησε αναπάντητα

ΑρχικήPicksNews LineΗ αιτία των δηλητηριάσεων από τα Kinder έκπληξη - H Ανακοίνωση της Ferrero και τα ερωτήματα που άφησε αναπάντητα
spot_img

Της Ελένης Τσαγκά

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες η Ferrero, πολυεθνικός παραγωγός επώνυμων προϊόντων σοκολάτας και ζαχαροπλαστικής και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας στον κόσμο, με έσοδα πάνω από 11,37 δις ευρώ ετησίως, λόγω της επιδημίας σαλμονέλας με θύματα μικρά παιδιά που κατανάλωσαν τα ιδιαίτερα δημοφιλή σοκολατένια αυγά Kinder – έκπληξη προκαλώντας σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια.

Από τη Σιγκαπούρη μέχρι την Αυστραλία και από την Ελλάδα μέχρι τον Καναδά η μία μετά την άλλη, οι εθνικές αρχές ασφαλείας τροφίμων πολλών χωρών ανακαλούν συγκεκριμένα προϊόντα Kinder, λόγω των κρουσμάτων σαλμονέλωσης, 134 μέχρι στιγμής, σε 8 Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Βρετανία.

Χθες αργά το απόγευμα η πολυεθνική σοκολατοβιομηχανία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τα αίτια της μόλυνσης, ζητώντας συγνώμη από το κοινό για το περιστατικό και επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή της, για την φροντίδα και ασφάλεια των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Ferrero, τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η ίδια η εταιρεία, δείχνουν μια αντιστοιχία γονότυπου μεταξύ των αναφερόμενων κρουσμάτων σαλμονέλας στην Ευρώπη και του εργοστασίου της εταιρείας στο Arlon του Βελγίου. Η παρουσία σαλμονέλας εντοπίστηκε από τις 15 Δεκεμβρίου και η μόλυνση των προϊόντων Kinder-έκπληξη προέρχεται από ένα μολυσμένο φίλτρο στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών στο εργοστάσιο.

Βέβαια θα ήταν πιο διαφωτιστικό αν στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζονταν σημεία όπως:

  • Γιατί δεν έγινε δέσμευση και ανάκληση νωρίτερα (κρίνοντας από τα lot number της ανακοίνωσης ανάκλησης, η μόλυνση τοποθετείται σε παραγωγές από αρχές Οκτώβριου μέχρι μέσα Δεκεμβρίου 2021) και με δεδομένη την δήλωση της εταιρίας πως από 15 Δεκεμβρίου εντοπίστηκε το θέμα;
  • Το σύστημα ιχνηλασίας δεν μπόρεσε να δώσει στοιχεία για χώρες και πελάτες που προμηθεύτηκαν τα εν λόγω lot των υπόπτων προϊόντων; Γιατί οδηγούμαστε σε τόσο καθυστερημένη και δειλή γενική ανάκληση;
  • Πότε εντοπίστηκε η ”μόλυνση” στο φίλτρο;
  • Υπάρχει πρόγραμμα καθαρισμού των γραμμών και των φίλτρων; Τηρήθηκε;
  • Πόσοι αυτοέλεγχοι για Salmonella spp διενεργήθηκαν σε τελικά προϊόντα το τελευταίο εξάμηνο στο εν λόγω εργοστάσιο και ποια τα αποτελέσματα;
  • Έχει σημασία να ενημερωθούμε ποιο είδος Salmonella εντοπίστηκε.
  • Ποιος ο αριθμός παραγόμενων προϊόντων που παράχθηκαν με το μολυσμένο φίλτρο, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά;
  • Υπήρχαν αντιδείγματα των παραγωγών στο διάστημα από τον τελευταίο έλεγχο/καθαρισμό του φίλτρου μέχρις τις 15 Δεκεμβρίου και έγιναν έλεγχοι σε αυτά για Salmonella spp ; Ποια τα αποτελέσματα;

Η ανακοίνωση της Ferrero

Χάρη στη συνεργασία με πολλές αρχές ασφάλειας τροφίμων και δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, η Ferrero απέκτησε νέα δεδομένα που δείχνουν μια αντιστοιχία γονότυπου μεταξύ των αναφερόμενων κρουσμάτων σαλμονέλας στην Ευρώπη και του εργοστασίου μας στο Arlon του Βελγίου.

Στο πλαίσιο του σχεδίου ανάλυσής μας, η παρουσία σαλμονέλας εντοπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Μετά από μια βαθιά έρευνα, το σημείο προέλευσης εντοπίστηκε ότι ήταν ένα φίλτρο στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών. Τα υλικά και τα τελικά προϊόντα μπλοκαρίστηκαν και δεν κυκλοφόρησαν. Αυτή τη στιγμή το θέμα διερευνάται από κοινού με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων.

Μετά το θέμα, η Ferrero προέβη σε ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης του φίλτρου, και αύξησε σημαντικά το ήδη υψηλό επίπεδο ελέγχων στα ημικατεργασμένα και τελικά προϊόντα.

Η ανάκληση, η οποία ξεκίνησε προληπτικά και αφορά προϊόντα που κατασκευάζονται στο Βέλγιο, υλοποιείται με εμπορικούς εταίρους σε όλες τις χώρες προορισμού για σχετικές παρτίδες Kinder Surprise , Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g και Kinder Schokobons.

Όλα τα άλλα προϊόντα Kinder και Ferrero δεν επηρεάζονται από αυτήν την ανάκληση.

Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το θέμα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αρχές για τη συνεχή συνεργασία και τις συστάσεις. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των τροφίμων και κάθε βήμα που έχουμε κάνει καθοδηγείται από τη δέσμευσή μας στη φροντίδα των καταναλωτών.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα