Διαστάσεις “πανδημίας” λαμβάνουν οι ανακλήσεις τυριών λόγω μόλυνσης από το παθογόνο βακτήριο E.coli
Διαστάσεις “πανδημίας” λαμβάνουν οι ανακλήσεις τυριών λόγω μόλυνσης από το παθογόνο βακτήριο E.coli που παράγει τοξίνες (Shiga toxigenic Escherichia coli (STEC)). Από την Ανδόρα μέχρι το Βέλγιο και τη Νορβηγία και από την Ακτή Ελεφαντοστού μέχρι τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο, το Χονγκ Κονγκ και τη Χιλή, η μία μετά την άλλη δεκάδες χώρες εκδίδουν ενημερώσεις και προειδοποιήσεις για σοβαρό κίνδυνο. Ακόμα και αυτές που ξεκίνησαν πρώτες τις ανακλήσεις όπως η Γαλλία, τις διευρύνουν και εκδίδουν νέες προειδοποιήσεις και για άλλα τυριά. Να σημειωθεί ότι στη αρχική Ευρωπαϊκή ειδοποίηση περιλαμβάνονταν 11 χώρες και τώρα έχουν φτάσει τις 40.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να μασάμε γαρύφαλλο μετά τα γεύματα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έκθεση πελατών εστιατορίου σε ηπατίτιδα – Επείγουσα προειδοποίηση – Υπάλληλος εργαζόταν ενώ ήταν άρρωστος

Σήμερα ο Καναδάς ανακάλεσε τις μάρκες Jean Perrin Morbier de Scey και Raclette de Scey με την επισήμανση ότι υπάρχει κίνδυνος για επιληπτικές κρίσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια, μεταγγίσεις αίματος και αιμοκάθαρση ή κάποιοι που καταναλώσουν τα μολυσμένα τυριά να ζήσουν με μόνιμη νεφρική βλάβη, ενώ μπορεί και να πεθάνουν. Είναι η δεύτερη ανάκληση μέσα σε 20 ημέρες για τυρί της Γαλλικής εταιρείας που εκδίδει ο Καναδάς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται παγωτό λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία
Η δυσκολία της ανάκλησης έγκειται στο γεγονός, ότι μερικά από τα τυριά ενδέχεται να έχουν πωληθεί από διάφορους λιανοπωλητές, είτε σερβιρισμένα από υπάλληλο είτε σε μικρότερες συσκευασίες, με ή χωρίς ετικέτα που ενδέχεται να μην φέρει την ίδια μάρκα, όνομα προϊόντος ή την καλύτερη προγενέστερη ημερομηνία. Αυτό γιατί τα μολυσμένα τυριά παράγονται σε μεγάλα «κεφάλια» των 7 κιλών που κόβονται από τους λιανοπωλητές ή εστιατόρια, ξενοδοχεία και Ιδρύματα.
Άλλες νέες ανακλήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων την Γαλλία που εξέδωσε και άλλη προειδοποίηση ανάκλησης για τυρί Morbier από νωπό γάλα ΠΟΠ που πωλείται από τα σουπερμάρκετ Monoprix όπως και για συσκευασμένα σε πιατέλα 3 τυριά (Les Originales 540g πιατέλα συλλογή με 3 τυριά για raclette) από τα σουπερμάρκετ GRAND FRAIS, FRESH, Mon Marché. Στο Βέλγιο ανακλήθηκε το πιάτο με τυριά «raclette 6 flavours» από τη μάρκα JEAN PERRIN, που πωλείται στο τμήμα γαλακτοκομικών πολλών καταστημάτων Carrefour. Ανάλογες ανακοινώσεις εκδόθηκαν την Παρασκευή και σε Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Ρουμανία κα.
Το τυρί που παράγεται από το τυροκομείο Perrin-Vermot από απαστερίωτο (νωπό) γάλα έχει προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) λόγω βακτηρίων Escherichia coli (STEC) σε 11 καταναλωτές κυρίως παιδιά παιδικού σταθμού. Παρόλα αυτά κάποιοι επιμένουν ότι το νωπό γάλα είναι μη επεξεργασμένο και άρα πιο θρεπτικό και υγιεινό. Αυτό που προκαλεί ανησυχία, είναι το πόσο λίγο φαίνεται να κατανοεί το κοινό τη σοβαρότητα αυτών των κινδύνων.
Σύμφωνα με ειδικούς οι ισχυρισμοί υγείας σχετικά με την κατανάλωση νωπού γάλακτος είτε δεν έχουν τεκμηριωθεί είτε έχουν πολύ μικρή επίπτωση στην περίπτωση απώλειας βιταμινών. Αντίθετα, υπάρχει εκτενής τεκμηρίωση που δείχνει ότι το νωπό γάλα αποτελεί γνωστό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στην πραγματικότητα, το νωπό γάλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο, που ευθύνεται για σχεδόν τρεις φορές περισσότερες νοσηλεύσεις από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφιμογενούς ασθένειας.
Περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό όσων έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις από E. coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τα συμπτώματα του HUS περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, αίσθημα πολύ κούρασης, μειωμένη συχνότητα ούρησης, μικρούς ανεξήγητους μώλωπες ή αιμορραγία και ωχρότητα.
Πολλοί άνθρωποι με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικοί υφίστανται μόνιμη αναπηρία ή θάνατο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω επιδείνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με καρκίνο.