ΑρχικήΝέαΠαραγωγοί Επιτραπέζιας Ελιάς: Αίτημα για αύξηση του αριθμού νομιμοποίησης μεταναστών

Παραγωγοί Επιτραπέζιας Ελιάς: Αίτημα για αύξηση του αριθμού νομιμοποίησης μεταναστών

2 λεπτά ανάγνωσης

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς υποστηρίζει πως οι 30.000 αιτούντες παράτυποι μετανάστες τους οποίους αφορά η ρύθμιση δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα.

Πάγιο αίτημα της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από το 2022 προς τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία, με αλλεπάλληλες επιστολές και συσκέψεις ήταν η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατών γης. 

- Advertisement -

Το διαχρονικά άλυτο αυτό πρόβλημα ίσως είναι, πέραν της φετινής ακαρπίας, το μεγαλύτερο σήμερα στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών. 

Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών γης είναι καταστροφικές για τον κλάδο αλλά και για την χώρα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι για την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 για τις πράσινες ελιές (ποικιλίες “Χαλκιδική” και “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά”) το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών παρέμεινε στα ελαιόδενδρα, με αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου €27.000.000, ενώ οι απώλειες της χώρας σε ασφαλιστικές εισφορές από εργόσημα εκτιμώνται να ξεπέρασαν τα €2.000.000, και με το πρόβλημα να συνεχίζεται. 

- Advertisement -

Από το κλάδο μας η πρόσφατη τροπολογία για την άδεια διαμονής και -υπό όρους-εργασίας μεταναστών κρίνεται τελείως θετική και θα δώσει μια ανάσα στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. 

Οι 30.000 αιτούντες παράτυποι μετανάστες τους οποίους αφορά η ρύθμιση και θα απορροφηθούν από όλους τους κλάδους, σαφώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα που είναι σημαντικά πολλαπλάσιες. 

Ευελπιστούμε όμως αυτή να είναι η αρχή μιας σειράς γόνιμων σχετικών μεταρρυθμίσεων. 

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει στο χρόνιο και μείζον πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης. 

Η ισχύουσα νομοθεσία “σπρώχνει” τους ενδεχόμενους μετακλητούς εργάτες γης  σε χώρες με “φιλικότερες” διατάξεις και καθιστά την χώρα μας μη ανταγωνιστική σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η ΕΕ μπλοκάρει τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών από περιοχές ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου λόγω γρίπης των πτηνών

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός περιορίζει τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών μετά την επιβεβαίωση εστιών γρίπης των πτηνών.

Απίστευτο περιστατικό: Μεγάλο σουπερμάρκετ διέθεσε ξανά παρτίδες γάλακτος που είχαν ανακληθεί τον Φεβρουάριο λόγω τοξίνης – Φωτογραφίες

Οκτώ μήνες μετά τον παγκόσμιο συναγερμό για τη σερεουλίδη, ανακληθείσες παρτίδες Aptamil και Milumil διατέθηκαν ξανά στη Γερμανία.

Ελλάδα: Τροφική δηλητηρίαση σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης: Η υπόθεση που έφτασε στον Άρειο Πάγο

Πώς αποδείχθηκε η τροφική δηλητηρίαση χωρίς εργαστηριακή εξέταση του γεύματος και τι έκρινε ο Άρειος Πάγος.