Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εταιρική γνωστοποίηση βιωσιμότητας: Αναμένεται χαλάρωση των κανόνων από την ΕΕ

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΕταιρική γνωστοποίηση βιωσιμότητας: Αναμένεται χαλάρωση των κανόνων από την ΕΕ
spot_img

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αναφορών Αειφορίας της EFRAG, Πάτρικ ντε Καμπούργκ είπε πως η οδηγία της Κομισιόν για την εταιρική γνωστοποίηση βιωσιμότητας ανοίγει περισσότερο χώρο για κρίση χωρίς να δημιουργεί περιθώρια.

Περισσότερη διευκρίνιση και περισσότερο χώρο για να αποφασίσουν οι εταιρείες τι πρέπει να αναφέρεται, αναμένεται να δώσουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γνωστοποίηση βιωσιμότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε σε δημοσίευση ορισμένων οδηγιών για την ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην εταιρική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι εταιρείες εντός της ΕΕ θα πρέπει να εντοπίζουν και, όπου χρειάζεται, να αποτρέπουν, να τερματίζουν ή να μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον, όπως στην παιδική εργασία, τη δουλεία, την εκμετάλλευση της εργασίας, τη ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την απώλεια βιοποικιλότητας.

Σε αυτά τα πλαίσια μείωσης του αντικτύπου των εταιρειών στο περιβάλλον, η ΕΕ εφαρμόζει και την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων για την εταιρική βιωσιμότητα (CSRD) για περίπου 50.000 εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να προβαίνουν σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβέρνησης (ESG) γνωστοποιήσεις στις ετήσιες εκθέσεις για το 2024 και μετά.

Λεπτομερείς κανόνες έχουν συνταχθεί από την European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), ένα όργανο της ΕΕ, αλλά η Κομισιόν αναμένεται να τους χαλαρώσει, μιας και ορισμένοι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες για την αύξηση της γραφειοκρατίας από τις μεταρρυθμίσεις της «πράσινης συμφωνίας».

Ο Πάτρικ ντε Καμπούργκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Αναφορών Αειφορίας της EFRAG, δήλωσε στο Reuters προ ολίγων ημερών πως αυτή η οδηγία της Κομισιόν «πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση και ανοίγει περισσότερο χώρο για κρίση χωρίς να δημιουργεί περιθώρια», προσθέτοντας ότι πέραν από την προσθήκη επιλογών σταδιακής εισαγωγής για μικρότερες οντότητες θα καταστεί επίσης δυνατόν να εισαχθούν περισσότερες εθελοντικές γνωστοποιήσεις σε σύγκριση με τις απαιτούμενες.

Τα περισσότερα από τα σχέδια προτύπων που προτείνει η EFRAG βασίζονται στην «υλικότητα», δηλαδή η εταιρεία αποφασίζει ποιος παράγοντας είναι αρκετά σημαντικός ώστε να δικαιολογεί την υποβολή εκθέσεων, ακόμα και αν οι γνωστοποιήσεις για τις εκπομπές άνθρακα θα είναι υποχρεωτικές.

Επειδή, όμως, η Κομισιόν θα αυξήσει τον αριθμό των γνωστοποιήσεων βάσει σημαντικότητας, ο ντε Κάμπουργκ πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο ότι οι εταιρείες θα εξακολουθούν να αναφέρουν οτιδήποτε είναι σημαντικό, με την πίεση της αγοράς και τους εξωτερικούς ελεγκτές να παρέχουν διασφαλίσεις έναντι ελλιπών αναφορών.

Η Επιτροπή αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση μια αναθεωρημένη έκδοση των προτάσεων της EFRAG σύντομα, ενώ η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες θα πρέπει να μειωθούν κατά ένα τέταρτο φέτος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.

29η Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων

Στην Ελλάδα, η ετήσια σπατάλη τροφίμων συνολικά (πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, εμπόριο-διανομή, εστίαση, νοικοκυριά) ανέρχεται σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα