Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food label – PEF: Το νέο εναρμονισμένο πρότυπο της ΕΕ για τα “πράσινα διαπιστευτήρια”

ΑρχικήΝέαFood label - PEF: Το νέο εναρμονισμένο πρότυπο της ΕΕ για τα "πράσινα διαπιστευτήρια"
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση στις 30 Μαρτίου που θα αναγκάσει τις εταιρείες να τεκμηριώσουν τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς τους, χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ. Η μεθοδολογία αυτή μελετάται εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

Η Επιτροπή θα καταθέσει τον λεγόμενο κανονισμό για τους «πράσινους ισχυρισμούς» για να καταστήσει τις περιβαλλοντικές ετικέτες και τα διαπιστευτήρια που αναφέρονται από εταιρείες –όπως η δυνατότητα ανακύκλωσης ή η βιοδιασπασιμότητά τους– αξιόπιστα, συγκρίσιμα και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση του «greenwashing» ή εταιρείες που κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων τους. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες επιλογές για τα προϊόντα που αγοράζουν.

Οι εταιρείες θα πρέπει να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους χρησιμοποιώντας μια ενιαία μεθοδολογία της ΕΕ που ονομάζεται Product Environmental Footprint (PEF). Αυτή η μέθοδος μετρά «την περιβαλλοντική απόδοση ενός προϊόντος ή οργανισμού σε όλη την αλυσίδα αξίας, από την εξόρυξη πρώτων υλών έως το τέλος της ζωής του, χρησιμοποιώντας 16 κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων», δήλωσε η Επιτροπή σε μια προκαταρκτική ανάλυση κόστους-οφέλους της πρότασης .

«Υπάρχει τεράστια αξία στην ύπαρξη μιας εναρμονισμένης μεθοδολογίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συγκρισιμότητα και την εγκυρότητα των πράσινων αξιώσεων», είπε στο EURACTIV η Ioana Popescu από την ECOS, μια περιβαλλοντική ΜΚΟ που εστιάζει στα πρότυπα..

Το PEF είναι μια μεθοδολογία που βασίζεται σε Αξιολογήσεις Κύκλου Ζωής (LCA) ή μεθόδους ποσοτικοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων. Η PEF ακολουθεί την αποκαλούμενη προσέγγιση «πλήρους» κύκλου ζωής – από την εξόρυξη πρώτων υλών, μέσω της παραγωγής και της χρήσης και μέχρι την τελική διαχείριση απορριμμάτων.

Και παρόλο που τα LCA είναι εξαιρετικά πολύπλοκα έργα, είναι «απολύτως απαραίτητα» για την πλήρη κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος, δήλωσε η Malte Lohan, γενική διευθύντρια στην Orgalim, την ένωση τεχνολογικού κλάδου της ΕΕ.

Το Νέο πρότυπο

Υπάρχουν πολλές μεθοδολογίες ΑΚΖ που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα, και πολλές από αυτές είναι πρότυπα που ορίζονται διεθνώς. Ωστόσο, η χρήση διαφορετικών μεθοδολογιών για τα ίδια προϊόντα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα και μπορεί η ίδια εταιρεία να έχει ορισμένες απαιτήσεις για ένα συγκεκριμένο προϊόν και λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις για άλλα.

Το PEF στοχεύει να εισαγάγει μια εναρμονισμένη μεθοδολογία της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των ασυνεπειών. Το 2013, η Επιτροπή ξεκίνησε μια σειρά πιλοτικών έργων για να δοκιμάσει τη μεθοδολογία σε πολλά προϊόντα και να τη βελτιώσει με τα χρόνια.

Τώρα, με την Πρωτοβουλία για Βιώσιμα Προϊόντα που θα παρουσιαστεί στις 30 Μαρτίου, το PEF πρόκειται πλέον να γίνει το νέο πρότυπο της ΕΕ για την αξιολόγηση των πράσινων διαπιστευτηρίων.

«Το PEF βασίζεται σε συμφωνημένα πρότυπα και πρωτόκολλα που γίνονται αποδεκτά παγκοσμίως από τους ακαδημαϊκούς, την κοινωνία των πολιτών και τη βιομηχανία και διασφαλίζει ότι παρακολουθείτε πραγματικά ολόκληρο τον κύκλο ζωής. Είναι επίσης ένα εργαλείο που διασφαλίζει ότι λαμβάνετε τα σωστά μέτρα που δημιουργούν σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τα καλύτερα δυνατά οφέλη», δήλωσε ο Mark Mistry, διευθυντής δημόσιας πολιτικής στο Nickel Institute, έναν βιομηχανικό οργανισμό.

Η μεθοδολογία PEF δεν είναι τέλεια καθώς εξακολουθεί να έχει ορισμένους περιορισμούς, σύμφωνα με τον Jean-Pierre Schweitzer, ανώτερο υπεύθυνο πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB). Για παράδειγμα, ορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν καλύπτονται, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας ή η διαρροή μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

«Είναι δύσκολο να το καλύψουμε αυτό στο PEF, γιατί δεν υπάρχει επιστημονική συμφωνία για το πώς να το κάνουμε. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την πιο ολιστική επιστημονική μέθοδο για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος και η PEF είναι μια βελτίωση από το παρελθόν, επειδή θα πρέπει να μειώσει τις ασυνέπειες στον τρόπο ερμηνείας της μεθόδου LCA», είπε ο Schweitzer στο EURACTIV.

Ο κλάδος συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της μεθοδολογίας PEF, αλλά εξακολουθεί να βλέπει ορισμένες αδυναμίες.

«Έχουμε συνεισφέρει στη μέθοδο PEF από το 2013 και θέλουμε να προχωρήσουμε τα πράγματα παραπέρα, αλλά είμαστε επίσης ξεκάθαροι ότι εξακολουθεί να έχει ελλείψεις που πρέπει να διορθωθούν πριν από οποιαδήποτε χρήση στην πολιτική της ΕΕ», δήλωσε η Kamila Slupek, διευθύντρια βιωσιμότητας στη μη σιδηρούχα ένωση μετάλλων Eurometaux.

Θα γίνει υποχρεωτικό;

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει τις προτάσεις της για τις 30 Μαρτίου, απομένουν ακόμη δύο βασικά ερωτήματα – εάν η PEF θα είναι υποχρεωτική ή εθελοντική απαίτηση για τις εταιρείες και εάν οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να προσθέσουν μια ετικέτα στο προϊόν τους για να πιστοποιήσουν ότι είναι συμβατές με PEF.

Οι αξιολογήσεις PEF μπορεί να είναι δαπανηρές ασκήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι απρόσιτες για τις μικρές επιχειρήσειςΗ PEF απαιτεί πληροφορίες ανίχνευσης μέχρι την εξόρυξη πρώτων υλών και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις ΜΜΕ, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι το να το κάνουμε υποχρεωτικό θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο. “Υπάρχουν ορισμένες θετικές πτυχές που σχετίζονται με το να κάνετε το PEF υποχρεωτική απαίτηση, καθώς δημιουργείτε ίσους όρους ανταγωνισμού, επομένως ο καθένας θα πρέπει να βάλει τα χαρτιά του στο τραπέζι και να δείξει πώς αποδίδει το προϊόν του”, δήλωσε ο Mistry του Ινστιτούτου Nickel. «Επίσης, η περιβαλλοντική απόδοση των προϊόντων γίνεται επιτέλους ορατή σε ρυθμιστικές αρχές, πελάτες και καταναλωτές».

«Αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα: ο χρόνος και οι προσπάθειες που αφιερώνονται για τη σύνταξη μιας αξιολόγησης κύκλου ζωής συμβατή με το PEF είναι τεράστια και απαιτεί είτε εσωτερική τεχνογνωσία είτε υποστήριξη από έναν ειδικό της LCA. Και συχνά μιλάμε για τις ΜΜΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ΕΕ. Και εδώ είναι που αισθάνομαι ότι το να το κάνουμε υποχρεωτικό θα οδηγούσε στο τέλος της ημέρας σε σημαντική πληγή των ΜΜΕ», προσθέτει.

«Ετικέτα PEF» στα σκαριά

Στην αρχική της ανάλυση κόστους-οφέλους, η Επιτροπή σημείωσε ότι υπάρχουν επί του παρόντος 457 εθελοντικές περιβαλλοντικές ετικέτες παγκοσμίως, «και ακόμη περισσότεροι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί, οι οποίοι συχνά δεν ορίζονται, εξηγούνται ή κατανοούνται ελάχιστα και δεν στηρίζονται σε μη συγκρίσιμες μεθόδους μέτρησης και αξιολόγησης του περιβάλλοντος. επίπτωση.”

Στην ΕΕ, υπάρχουν πάνω από 100 από αυτές τις ετικέτες επί του παρόντος ενεργές, προσθέτει το έγγραφο, και μια ενοποιημένη μεθοδολογία της ΕΕ θα βοηθήσει τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να κατανοήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες προκλήσεις. Το PEF λαμβάνει υπόψη συνολικά 16 κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων – και η κοινοποίηση των βαθμολογιών όλων αυτών σε μια ενιαία ετικέτα θα είναι πολύπλοκη.

«Αν θέλετε να έχετε μια ενιαία ετικέτα κυκλικότητας, θα χρειαστεί να έχετε μια πολύ σαφή μεθοδολογία. Ένας άλλος τρόπος είναι απλώς να κατακερματίσετε τις ετικέτες και να πείτε, αυτό το προϊόν είναι ανθεκτικό ή επισκευάσιμο, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν ετικέτες που υποδεικνύουν ότι μια συγκεκριμένη συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί», δήλωσε ο Stefan Sipka, αναλυτής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (EPC). μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες.

Δεδομένων των περιορισμών της μεθοδολογίας, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας λένε ότι δεν θα είναι πάντα σκόπιμο να κοινοποιούνται δεδομένα PEF σε ετικέτες που απευθύνονται στους καταναλωτές.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ομάδες προϊόντων για τις οποίες οι κατηγορίες επιπτώσεων που λείπουν μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο συνολικό αποτύπωμα του προϊόντος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δεδομένα PEF μπορεί να χρειαστεί να υποστηριχθούν με πρόσθετες πληροφορίες», δήλωσε ο Schweitzer από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB).

«Από την άλλη πλευρά, εάν έχουμε PEF σε εθελοντική βάση, τότε υπάρχει ακόμη περισσότερος χώρος για σύγχυση, γιατί τότε καταλήγουμε σε πολλούς διαφορετικούς τύπους ετικετών που βασίζονται σε δεδομένα LCA που μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους. Και μετά, πώς αξιολογούν οι πολίτες εάν αυτή είναι μια βιώσιμη επιλογή;».

Πηγή: euractiv.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα