Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Περισσότερες από 6.000 συσκευασίες με μπισκότα, ανακαλούνται λόγω μόλυνσης από πλαστικά κομμάτια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠερισσότερες από 6.000 συσκευασίες με μπισκότα, ανακαλούνται λόγω μόλυνσης από πλαστικά κομμάτια
spot_img

Νέο “κρούσμα” μόλυνσης μεγάλης ποσότητας τροφίμων από ξένο σώμα

Χιλιάδες συσκευασίες με κατεψυγμένη ζύμη μπισκότων αλλά και έτοιμα μπισκότα, ανακαλούνται λόγω πιθανής μόλυνσης με πλαστικό, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Η παρουσία πλαστικού στα τρόφιμα εγκυμονεί κινδύνους όπως πνιγμό, στοματικό τραυματισμό ή γαστρεντερική δυσφορία σε περίπτωση κατάποσης. 

- Advertisement -

Τα προϊόντα που ανακαλούνται ταξινομούνται ως ανακλήσεις Κλάσης ΙΙ από τον FDA, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση ή η έκθεση στο προϊόν μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία. Αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή, η κατάποση ξένων υλικών όπως το πλαστικό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, ειδικά για παιδιά ή μεγαλύτερους ενήλικες.

Η εθελοντική ανάκληση, που ξεκίνησε από την CraftMark Bakery LLC της Indianapolis, στις 27 Μαρτίου είναι σε εξέλιξη. Η CraftMark Bakery, είναι μεγάλη αρτοβιομηχανία και χαρακτηρίζεται ως κορυφαίος καινοτόμος στα προϊόντα αρτοποιίας ιδιωτικής ετικέτας στις ΗΠΑ.

Τα πλαστικά ξένα υλικά μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα από πολλές πηγές όπως εξοπλισμός, εργαλεία χειρός, ζώνες κατάψυξης, μεταφορείς και ορισμένα υλικά συσκευασίας. Υπάρχουν πολυάριθμες μέθοδοι για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων από ξένα αντικείμενα ή για τον εντοπισμό τους μόλις εισέλθουν στη γραμμή επεξεργασίας τροφίμων. Οι περισσότερες μέθοδοι ανίχνευσης είναι προσαρμοσμένες σε μεμονωμένες εφαρμογές και είναι κατάλληλες για χρήση μόνο σε ορισμένα τρόφιμα και θα είναι αναποτελεσματικές με άλλα.

Πρέπει να διενεργείται αυστηρή αξιολόγηση κινδύνου για κάθε τρόφιμο ως προς τον τύπο μόλυνσης από ξένα υλικά που είναι πιθανό να συμβεί καθώς και σε ποιο σημείο στο ρεύμα επεξεργασίας είναι πιθανό να συμβεί αυτή η μόλυνση. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της μόλυνσης από ξένα υλικά μπορεί να είναι οι ίδιες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευσή τους αργότερα στη διαδικασία παραγωγής.

Η ανάκληση περιλαμβάνει τρία προϊόντα:

  • Ζύμη μπισκότων με σταφίδα βρώμης (Προϊόν #5000108): Συσκευάζεται σε έξι σακούλες από 30 κατεψυγμένες τσάντες ανά θήκη, με καθαρό βάρος 8,67 κιλά (19,12 λίβρες). Ανακλήθηκε με αριθμό F-0689-2025, από κωδικό παρτίδας 5B056. Συνολικά διανεμήθηκαν 90 υποθέσεις.
  • CraftMark Oatmeal Cranberry Raisin Dough (Προϊόν #5000642): Συσκευάζεται σε οκτώ σακούλες από 18 κατεψυγμένα σακάκια ανά θήκη, με καθαρό βάρος 27,00 λίβρες. Ανακαλείται με αριθμό F-0690-2025, από τον κωδικό παρτίδας 5A05. Συνολικά διανεμήθηκαν 119 υποθέσεις.
  • US Foods Premium Monster Cookie: Αυτά είναι έτοιμα προς κατανάλωση μπισκότα 3 ουγκιών, χωριστά τυλιγμένα σε πολυμβράνη. Κάθε θήκη περιέχει 52 cookies, UPC 7 67367 10341 5 και μια θήκη UPC 10767367103412. Ανακαλείται με αριθμό F-0691-2025, από κωδικούς παρτίδας 5D057, 5D058 και 5D059. Συνολικά διανεμήθηκαν 6.380 υποθέσεις.
  • *Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα