Νέο “κρούσμα” μόλυνσης μεγάλης ποσότητας τροφίμων από ξένο σώμα
Χιλιάδες συσκευασίες με κατεψυγμένη ζύμη μπισκότων αλλά και έτοιμα μπισκότα, ανακαλούνται λόγω πιθανής μόλυνσης με πλαστικό, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Η παρουσία πλαστικού στα τρόφιμα εγκυμονεί κινδύνους όπως πνιγμό, στοματικό τραυματισμό ή γαστρεντερική δυσφορία σε περίπτωση κατάποσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε 3,4 τόνους εμφιαλωμένα νερά!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατέρας και ο 17χρονος γιος του εξαπάτησαν 100 εστιατόρια! Ο απίστευτος τρόπος που κατάφερναν να τρώνε τσάμπα για 3 χρόνια
Τα προϊόντα που ανακαλούνται ταξινομούνται ως ανακλήσεις Κλάσης ΙΙ από τον FDA, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση ή η έκθεση στο προϊόν μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία. Αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή, η κατάποση ξένων υλικών όπως το πλαστικό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, ειδικά για παιδιά ή μεγαλύτερους ενήλικες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανιτάρια: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην αποθήκευση και συντήρηση – Χρήσιμες συμβουλές από τον Γεωπόνο Ε. Λαχουβάρη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 10 τόνοι λουκάνικα αποσύρονται από τα ράφια – Αγώνας δρόμου για γρήγορη ανάκληση και ενημέρωση των καταναλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €3.000 σε μεγάλο κρεοπωλείο από την Περιφέρεια Αττικής, για παραπλάνηση των πελατών
Η εθελοντική ανάκληση, που ξεκίνησε από την CraftMark Bakery LLC της Indianapolis, στις 27 Μαρτίου είναι σε εξέλιξη. Η CraftMark Bakery, είναι μεγάλη αρτοβιομηχανία και χαρακτηρίζεται ως κορυφαίος καινοτόμος στα προϊόντα αρτοποιίας ιδιωτικής ετικέτας στις ΗΠΑ.
Τα πλαστικά ξένα υλικά μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα από πολλές πηγές όπως εξοπλισμός, εργαλεία χειρός, ζώνες κατάψυξης, μεταφορείς και ορισμένα υλικά συσκευασίας. Υπάρχουν πολυάριθμες μέθοδοι για την πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων από ξένα αντικείμενα ή για τον εντοπισμό τους μόλις εισέλθουν στη γραμμή επεξεργασίας τροφίμων. Οι περισσότερες μέθοδοι ανίχνευσης είναι προσαρμοσμένες σε μεμονωμένες εφαρμογές και είναι κατάλληλες για χρήση μόνο σε ορισμένα τρόφιμα και θα είναι αναποτελεσματικές με άλλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο γάλα έχει τα περισσότερα μικροπλαστικά – Εργαστηριακή ανάλυση σε δημοφιλείς μάρκες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θα μας τρελάνουν! Εκτός από πέτρες, βρέθηκαν και μεταλλικά κομμάτια σε σοκολάτες γνωστής εταιρείας – Ανακαλεί και σοκολατένια αυγά
Πρέπει να διενεργείται αυστηρή αξιολόγηση κινδύνου για κάθε τρόφιμο ως προς τον τύπο μόλυνσης από ξένα υλικά που είναι πιθανό να συμβεί καθώς και σε ποιο σημείο στο ρεύμα επεξεργασίας είναι πιθανό να συμβεί αυτή η μόλυνση. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της μόλυνσης από ξένα υλικά μπορεί να είναι οι ίδιες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευσή τους αργότερα στη διαδικασία παραγωγής.
Η ανάκληση περιλαμβάνει τρία προϊόντα:
- Ζύμη μπισκότων με σταφίδα βρώμης (Προϊόν #5000108): Συσκευάζεται σε έξι σακούλες από 30 κατεψυγμένες τσάντες ανά θήκη, με καθαρό βάρος 8,67 κιλά (19,12 λίβρες). Ανακλήθηκε με αριθμό F-0689-2025, από κωδικό παρτίδας 5B056. Συνολικά διανεμήθηκαν 90 υποθέσεις.
- CraftMark Oatmeal Cranberry Raisin Dough (Προϊόν #5000642): Συσκευάζεται σε οκτώ σακούλες από 18 κατεψυγμένα σακάκια ανά θήκη, με καθαρό βάρος 27,00 λίβρες. Ανακαλείται με αριθμό F-0690-2025, από τον κωδικό παρτίδας 5A05. Συνολικά διανεμήθηκαν 119 υποθέσεις.
- US Foods Premium Monster Cookie: Αυτά είναι έτοιμα προς κατανάλωση μπισκότα 3 ουγκιών, χωριστά τυλιγμένα σε πολυμβράνη. Κάθε θήκη περιέχει 52 cookies, UPC 7 67367 10341 5 και μια θήκη UPC 10767367103412. Ανακαλείται με αριθμό F-0691-2025, από κωδικούς παρτίδας 5D057, 5D058 και 5D059. Συνολικά διανεμήθηκαν 6.380 υποθέσεις.
- *Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.