Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωβουλευτές ζητούν να ανακηρυχθεί το 2024 “Ευρωπαϊκό Έτος για τη Βιωσιμότητα των Τροφίμων”

ΑρχικήΝέαΕυρωβουλευτές ζητούν να ανακηρυχθεί το 2024 "Ευρωπαϊκό Έτος για τη Βιωσιμότητα των Τροφίμων"
spot_img

Ανάγκη δράσεων για τη σπατάλη τροφίμων και την επισιτιστική ανασφάλεια

     Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτρέπουν την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να ανακηρύξει το 2024 ως ευρωπαϊκό έτος «βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων», σύμφωνα με το Euractiv. Στην επιστολή που στάλθηκε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, οι βουλευτές επισημαίνουν την πρόσφατη δέσμευση της ΕΕ να αντιμετωπίσει ζητήματα τροφίμων που προέκυψαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Τα ευρωπαϊκά έτη είναι ένας θεσμός που λειτουργεί για πάνω από 40 χρόνια, και αντιπροσωπεύουν ετήσιες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για κάποιο θέμα που ορίζει η επιτροπή. Το τρέχον Ευρωπαϊκό έτος είναι αφιερωμένο στις δεξιότητες.

    Την επιστολή προσυπογράφουν 37 νομοθέτες που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Τροφίμων (EFF), μαζί με άλλους 6 ευρωβουλευτές εκτός της πλατφόρμας. Μεταξύ αυτών είναι και δημόσιοι φορείς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και λόμπι της ΕΕ και ιδιωτικές εταιρείες. 

    Μέσω τη επιστολής επισημαίνεται η αναγκαιότητα της «υποστηρίξεως του ανθεκτικού συστήματος τροφίμων αστικού-αγροτικού συστήματος μέσω περιεκτικής, πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ολοκληρωμένων πολιτικών τροφίμων».

“Η πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα έχει όφελος τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον δεν θα πρέπει να αποτελεί προνόμιο για λίγους που ζουν σε αστικές πόλεις”. “Είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου”, σχολίασε η Irène Tolleret, Γαλλίδα φιλελεύθερη ευρωβουλευτής και πρώτη που υπέγραψε την πρόσκληση με την ιδιότητα της ως πρόεδρος του EFF, στο Euractiv. Είπε ακόμα ότι ένα ευρωπαϊκό έτος θα μπορούσε να αφιερώσει την προσοχή σε συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με σημαντικά ζητήματα όπως η σπατάλη τροφίμων και η επισιτιστική ασφάλεια. “Για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Είναι γεγονός”, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τους κινδύνους εθνικιστικών απαντήσεων σε μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με τα αγροδιατροφικά, αντί να προτείνει ευρωπαϊκές λύσεις.

   Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν ομόφωνα μια πρόταση για τον ορισμό του 2024 ως Ευρωπαϊκού Έτους Ποδηλασίας μεταξύ των δράσεων 17 σημείων, για την ανάπτυξη περισσότερων υποδομών ποδηλασίας σε όλη την Ευρώπη.

https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/meps-push-to-dedicate-2024-as-european-year-of-food-sustainability/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην απώλεια βάρους – Επιστημονική μελέτη

Η επίδραση της κατανάλωσης ψωμιού με χαμηλή απελευθέρωση ινσουλίνης, στην ανάπτυξη βάρους — Μια πραγματική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα