Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Η νέα Υποεπιτροπή Κτηνοτροφίας προσφέρει νέες οδούς πολιτικής

ΑρχικήΝέαFAO: Η νέα Υποεπιτροπή Κτηνοτροφίας προσφέρει νέες οδούς πολιτικής
spot_img

Η πρώτη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Κτηνοτροφίας, ενός τεχνικού φόρουμ για τα μέλη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την παροχή συμβουλών στις εργασίες του Οργανισμού, πραγματοποίησε μια τριήμερη συνεδρίαση.

Η σύσταση της υποεπιτροπής συμφωνήθηκε το 2020 από την Επιτροπή Γεωργίας (COAG), ένα από τα διοικητικά όργανα του FAO που παρέχει συνολική πολιτική και ρυθμιστική καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν τη γεωργία (συμπεριλαμβανομένων των ζώων), την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή, την αγροτική ανάπτυξη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η Υποεπιτροπή Κτηνοτροφίας, η οποία αποτελείται από 131 χώρες συν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και παρατηρητές από οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και άλλους διεθνείς οργανισμούς, θα συζητήσει και θα οικοδομήσει συναίνεση σε συγκεκριμένα ζητήματα και προτεραιότητες που σχετίζονται με τον τομέα της κτηνοτροφίας.

Το πρώτο διοικητικό όργανο που δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό τη θητεία του Γενικού Διευθυντή του FAO, Qu Dongyu, η Υποεπιτροπή θα συμβουλεύει την COAG και, μέσω αυτής, το Συμβούλιο του FAO και τη Διάσκεψη του FAO, σχετικά με τις τεχνικές και πολιτικές ανάγκες για τη βελτιστοποίηση του τρόπου με τον οποίο τα ζώα μπορούν να συμβάλουν σε βασικές εντολές όπως η άμβλυνση της φτώχειας, η επισιτιστική ασφάλεια και η διατροφή, τα βιώσιμα μέσα διαβίωσης και η υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιμετωπίζουμε αρκετά σοβαρά ζητήματα. Ειδικότερα, η αύξηση της πείνας και του υποσιτισμού, η φτώχεια, η κλιματική κρίση, οι συγκρούσεις, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των φυσικών πόρων… Τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων”, ανέφερε ο Qu σε εισαγωγικά σχόλια κατά τη συνεδρίαση. Πολλοί από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου εξαρτώνται άμεσα από τα ζώα για τα προς το ζην, και οι αλυσίδες αξίας των ζώων αποτελούν την τρίτη πιο σημαντική παγκόσμια πηγή εισοδήματος μετά την παραγωγή καλλιεργειών και τη μη γεωργική απασχόληση, πρόσθεσε.

«Τα βιώσιμα συστήματα κτηνοτροφίας βρίσκονται στη διεπαφή των τεσσάρων καλύτερων που ορίζονται στο στρατηγικό πλαίσιο του FAO 2022-2031: Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή για όλους, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», σημείωσε ο Qu.

Η Υποεπιτροπή θα αναδείξει την ποικιλομορφία των συστημάτων κτηνοτροφίας και τους ποικίλους ρόλους που διαδραματίζει το ζωικό κεφάλαιο στη συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή, τα μέσα διαβίωσης και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όταν γίνεται βιώσιμη διαχείριση, ανέφερε. Η επιτυχία της “θα εξαρτηθεί από τη συλλογική στήριξη, την ενεργό συμμετοχή και τις συνεισφορές του καθενός από εμάς”, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής, καλώντας για αποτελεσματική, αποτελεσματική και συνεκτική συνεργασία.

Αξιοποίηση συνεργειών

Η Υποεπιτροπή Κτηνοτροφίας συστάθηκε για να προωθήσει τον μετασχηματισμό του κτηνοτροφικού τομέα, όπως απαιτείται για τη μεγιστοποίηση των οφελών, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τις προκλήσεις – οι οποίες κυμαίνονται από τις μικροθρεπτικές ελλείψεις σε ορισμένους πληθυσμούς και την αξιοσημείωτη ευπάθεια των κτηνοτρόφων έως την κλιματική κρίση και τους κινδύνους απώλειας βιοποικιλότητας και αναποτελεσματικής διαχείρισης της γης, καθώς και την αυξανόμενη παγκόσμια απειλή της μικροβιακής αντοχής.

Είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό και τη συζήτηση σημαντικών τάσεων και θεμάτων στον παγκόσμιο τομέα της κτηνοτροφίας, την παροχή συμβουλών για την προετοιμασία τεχνικών επανεξετάσεων σε σχετικά θέματα, την παροχή συμβουλών σχετικά με μηχανισμούς προετοιμασίας και διευκόλυνσης και εφαρμογής προγραμμάτων δράσης.

Η παγκόσμια ζήτηση για ζωικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί έως και 50 τοις εκατό έως το 2050, σχεδόν εξ ολοκλήρου στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα διατροφικά οφέλη των τροφίμων ζωικής προέλευσης είναι συχνά λιγότερο προσβάσιμα, δημιουργώντας έτσι πολλές οικονομικές ευκαιρίες, οι περισσότερες από τις οποίες θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση των γυναικών και των νέων. Ταυτόχρονα, τα συστήματα ζωικής παραγωγής είναι σημαντικοί χρήστες φυσικών πόρων, μπορούν να συμβάλουν στην υποβάθμιση της γης και στην περιβαλλοντική ρύπανση και να εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου. Επιπλέον, ασθένειες όπως τα μηρυκαστικά Peste des Petits μπορούν να προκαλέσουν βαριές απώλειες στον τομέα και να διαταράξουν τις εμπορικές ροές, ενώ οι παραλλαγές της γρίπης των πτηνών μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία καθώς και να διαταράξουν τις εμπορικές ροές.

Το εκτεταμένο έργο του FAO στον κτηνοτροφικό τομέα υπογραμμίζει την ανάγκη τέτοιου σχεδιασμού και δείχνει πώς τα ζώα μπορούν να εξασφαλίσουν υγιεινή διατροφή, να υποστηρίξουν την ανθεκτικότητα και τα μέσα διαβίωσης, να επιτρέψουν την παραγωγή τροφίμων σε περιθωριακές εκτάσεις όπου η παραγωγή καλλιεργειών είναι αναποτελεσματική, να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προσέγγιση One Health και να συμβάλουν στις υπηρεσίες οικοσυστήματος μέσω της ανακύκλωσης θρεπτικών ουσιών και της δέσμευσης άνθρακα του εδάφους.

Τα συστήματα κτηνοτροφίας του κόσμου ξεχωρίζουν για την ποικιλομορφία τους, η οποία προσφέρει την ευκαιρία να κλιμακωθούν οι κλιματικές λύσεις. Ο FAO έχει πρωτοπορήσει στην έρευνα για το πώς να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των ζώων και η έρευνά του έχει δείξει πώς η ευρύτερη υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογιών στη διατροφή, την υγεία, την κτηνοτροφία και τη διαχείριση της κοπριάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και 30%.

Το Παγκόσμιο Μοντέλο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης ζωικού κεφαλαίου (GLEAM) του FAO και η διαδραστική του έκδοση (GLEAM-i) επιτρέπουν παγκόσμιες και εθνικές αξιολογήσεις των εκπομπών και της τεχνολογίας και των επιλογών πολιτικής για τη μείωσή τους. Άλλα τεχνικά εργαλεία που έχει αναπτύξει ο FAO για να βοηθήσει τα μέλη περιλαμβάνουν την αυτοαξιολόγηση και την ολιστική αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των γεωργών και των κτηνοτρόφων (SHARP), το εργαλείο ισοζυγίου άνθρακα EX-Ante (EX-ACT), την εργαλειοθήκη επενδύσεων και πολιτικής του τομέα των ζώων (LSIPT) και το εργαλείο για την αξιολόγηση των επιδόσεων αγροοικολογίας (TAPE).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο