Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
28.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Farmless: Η εταιρεία που παράγει εναλλακτικές πρωτεΐνες “από κάτω προς τα πάνω” μέσω ζύμωσης

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταFarmless: Η εταιρεία που παράγει εναλλακτικές πρωτεΐνες "από κάτω προς τα πάνω" μέσω ζύμωσης
spot_img

Η ολλανδική startup Farmless πιστεύει ότι η παραγωγή πρωτεΐνης μέσω ζύμωσης είναι το μέλλον της βιώσιμης διατροφής.

Η κλιματική κρίση είναι πιο παρούσα από ποτέ στις ζωές μας και προκειμένου να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να τροφοδοτήσουμε τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό, πρέπει να τρώμε όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα. 

Στην κατηγορία των εταιρειών που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά διδάσκοντας βιώσιμες διατροφικές αξίες ανήκει και η ολλανδική startup Farmless, η οποία πιστεύει πως η απάντηση στα τρόφιμα που παράγονται με παραδοσιακές γεωργικές μεθόδους είναι η ζύμωση με βάση την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Υπάρχουν ήδη αρκετές διαθέσιμες εναλλακτικές πρωτεΐνες που δεν χρησιμοποιούν ζώα, αλλά η Farmless θεωρεί ότι η ζύμωση προσφέρει κάτι ακόμα καλύτερο.

Η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιούν δεν βασίζεται σε υγρή ζάχαρη, αλλά σε μια υγρή πρώτη ύλη που παρασκευάζεται με διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μόλις το 1 πεντακοσιοστό της ποσότητας γης σε σύγκριση με την παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης και 10 ως και 25 φορές λιγότερη γη από άλλα είδη φυτικής πρωτεΐνης.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Farmless, Adnan Oner, μιλώντας στον ιστότοπο Techcrunch πιστεύει ότι η νέα προσέγγιση της εταιρείας στην παραγωγή πρωτεΐνης μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στα τρόφιμα και τη διαδικασία παραγωγής τους, ενώ θεωρεί πως τα επόμενα 10 χρόνια θα φέρουν πολλές νέες εξελίξεις στη διατροφή.

Η πλατφόρμα ζύμωσης της Farmless μπορεί να παράγει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ευεργετικά λίπη, βιταμίνες και μέταλλα “από κάτω προς τα πάνω”, καθώς χτίζεται μια νέα διεπαφή μεταξύ τροφίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, όπου τα μικρόβια που επιλέγονται για τις τροφικές τους ιδιότητες και την ικανότητά τους να αναπτύσσονται σε πρώτες ύλες που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 “Ο απώτερος στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε την παραγωγή τροφής από ζώα και γεωργική γη, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τεράστιες ποσότητες γης για να επαναφέρουμε τον πλανήτη μας, να αντλήσουμε άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να απελευθερώσουμε τα ζώα από το σύστημα τροφίμων”, είπε ο Oner, μιλώντας στο TechCrunch. 

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Farmless αφορά στον ρυθμιστικό τομέα και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία έχει μια πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης για τα νέα τρόφιμα, που πολλές φορές παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Πέρα από τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση και τους ρυθμιστικούς παράγοντες, η Farmless ενδέχεται να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα στην παραγωγή μιας εναλλακτικής πρωτεΐνης που θα είναι αρεστή στους ανθρώπους, καθώς επί του παρόντος οι δημόσιες δοκιμές προϊόντων με βάση τη ζύμωση δεν επιτρέπονται επουδενί στην Ολλανδία.

Αλλά παρά τα εμπόδια η Farmless θεωρεί απαραίτητο να συνεχίσει το έργο της για μια καλύτερη εναλλακτική πρωτεΐνη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακτινοβόληση Τροφίμων: Τι ισχύει στην ΕΕ – Γιατί η βιομηχανία αντιστέκεται

Παρά την επίσημη έγκριση των Αρχών και τις διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας η χρήση της ακτινοβόλησης τροφίμων παραμένει περιορισμένη.

Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην απώλεια βάρους – Επιστημονική μελέτη

Η επίδραση της κατανάλωσης ψωμιού με χαμηλή απελευθέρωση ινσουλίνης, στην ανάπτυξη βάρους — Μια πραγματική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα