Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας αποψιλώνει τα δάση!

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗ παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας αποψιλώνει τα δάση!
spot_img

Η αγάπη των καταναλωτών για τη σοκολάτα έχει οδηγήσει στην καταστροφή 1,5 εκατομμυρίου εκτάρια δασών.

Το 2022 η αξία του παγκόσμιου εμπορίου σοκολάτας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η αγάπη όμως  των καταναλωτών στη σοκολάτα, έχει τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον καθώς συνδέεται άμεσα με την αποψίλωση των δασών στην Αφρική. Από το 2.000 πολλά δάση στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού έχουν μετατραπεί σε φυτείες κακάο.

360.000 από τα 962.000 συνολικά εκτάρια, ή περίπου το 37,4% των προστατευόμενων περιοχών αποψιλώθηκαν από το 2000 στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Μια πολυεθνική ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να προσδιορίσει με ακρίβεια την περιοχή όπου καλλιεργείται το κακάο σε αποψιλωμένες περιοχές.  Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κακάο παράγεται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια εκτάρια προστατευόμενης γης και στα δύο έθνη, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 14% της προστατευόμενης γης στην Ακτή του Ελεφαντοστού και του 5% της προστατευόμενης γης στην Γκάνα. Σχεδόν το 45% της γης σε δασικές αποθεματικές περιοχές ή κάποιο ταξινομημένο δάσος έχει καταστραφεί για την καλλιέργεια κακάο.

Σύμφωνα με τον Kwame Osei, Rainforest Alliance τόσο για την Γκάνα όσο και για τη Νιγηρία, η φτώχεια είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας που οδηγεί στην αποψίλωση των δασών στη βιομηχανία κακάο. Μόνο το 6% της λιανικής τιμής μιας σοκολάτας καταβάλλεται στους καλλιεργητές κακάο στη Δυτική Αφρική. Βρίσκονται επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού, αντιμετωπίζοντας επίμονα χαμηλές τιμές και έχοντας περιορισμένες ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις.

Πληροφορίες από natureworldnews.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα