Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Royal Kombu: Το πολλά υποσχόμενο Ευρωπαϊκό υποκατάστατο αλατιού -Οφέλη και κίνδυνοι

ΑρχικήΕπιστήμηRoyal Kombu: Το πολλά υποσχόμενο Ευρωπαϊκό υποκατάστατο αλατιού -Οφέλη και κίνδυνοι
spot_img

Η καλλιέργεια φυκιών Royal Kombu μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μελλοντικής διατροφής. Αλλά όταν χρησιμοποιείται στα χορτοφαγικά μπιφτέκια, να είστε προσεκτικοί με το ιώδιο, προειδοποιεί το Wageningen University & Research.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση φυκιών για τρόφιμα στην Ευρώπη και ήδη έχουμε κάνει αναφορά για τη χρήση του ως υποκατάστατο άλατος. Διάφορες εταιρείες ήδη καλλιεργούν φύκια και η αγορά τροφίμων οδηγεί στην εμπορική καλλιέργεια φυκιών.

Το Saccharina Latissima, ένα καφέ φύκι επίσης γνωστό ως Royal Kombu, είναι το πιο καλλιεργημένο είδος στην Ευρώπη, εγγενές στη Βόρεια Θάλασσα. Το Royal Kombu μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές τροφίμων και θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη πηγή λειτουργικών συστατικών τροφίμων.

Όπως αναφέρει το Wageningen, στο έργο ProSeaweed, που χρηματοδοτείται από το Ολλανδικό Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων, έγινε μια προσπάθεια για την κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καλλιέργειας και μελετήθηκε το κατά πόσον η χρήση του Royal Kombu σε χορτοφαγικά μπιφτέκια ως αντικατάσταση του αλατιού μπορεί να μειώσει τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διατροφής.

Μια κοινοπραξία των  Wageningen University & Research, North Sea Farmers και Blonk Consultants συνεργάστηκε για να επιτευχθεί:

  1. ποσοτικοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τρέχουσας και μελλοντικής καλλιέργειας της Saccharina στην Ολλανδική Βόρεια Θάλασσα.
  2. προσδιορισμός των περιβαλλοντικών hotspots στην τρέχουσα καλλιεργητική πρακτική και επεξεργασία όταν η καλλιεργείται Saccharina χρησιμοποιείται σε χορτοφαγικά μπιφτέκια και ως αντικατάσταση του αλατιού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως η συμπερίληψη του Royal Kombu στα χορτοφαγικά μπιφτέκια ή ως αντικατάσταση αλατιού μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μελλοντικής διατροφής, ιδίως για το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη χρήση γης.

Με τις τρέχουσες διαδικασίες παραγωγής, η καλλιέργεια φυκιών συμβάλλει σημαντικά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αξιολογούμενων τροφίμων.

Η αξιολόγηση του κύκλου ζωής δείχνει ένα περιβαλλοντικό σημείο προσοχής στις προσπάθειες μεταφοράς. Η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορεί να επιτευχθεί με αποτελεσματικότερα μέσα μεταφοράς και ανάπτυξης.

Η ανάλυση βιωσιμότητας της διατροφικής ισορροπίας έδειξε ένα ανώτερο όριο για την κατανάλωση, 1 μπιφτέκι ανά 7 έως 8 ημέρες, λόγω των υψηλών επιπέδων ιωδίου στο Saccharina Latissima. Μια καλύτερη κατανόηση της συγκέντρωσης ιωδίου στα φύκια με την πάροδο του χρόνου, ανά τόπο παραγωγής και της κατάλληλης στιγμής για τη συγκομιδή, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι αγρότες της Βόρειας Θάλασσας θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα για να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του προϊόντος τους και να συζητήσουν τις δυνατότητες για περισσότερα ντόπια φύκια στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: wur.nl

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα