Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Nomad Foods: Τα κατεψυγμένα έχουν ίσο ή χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα μη κατεψυγμένα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταNomad Foods: Τα κατεψυγμένα έχουν ίσο ή χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα μη κατεψυγμένα
spot_img

Η Μεγαλύτερη εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων στην Ευρώπη καλεί την βιομηχανία τροφίμων να εξετάσει μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία του περιβάλλοντος

Η Nomad Foods, η κορυφαία εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων στην Ευρώπη, η οποία κατέχει εμπορικά σήματα όπως τα Birds Eye, Findus και iglo, καλεί τη βιομηχανία τροφίμων και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη να εξετάσουν μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλεί σε μία πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής (LCA), η οποία περιλαμβάνει επιπτώσεις της απώλειας τροφίμων στα απόβλητα, τη βελτίωση της διαφάνειας για τους καταναλωτές και την ανάληψη κρίσιμης δράσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και η λήψη καλύτερων περιβαλλοντικών επιλογών σχετικά με το τι τρώμε και τον τρόπο με τον οποίο μειώνουμε τα απόβλητα τροφίμων είναι ένας τρόπος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στον άνθρακα. Για την υποστήριξη αυτής της δράσης, είναι ζωτικής σημασίας οι εταιρείες τροφίμων να κατανοούν πλήρως το συνολικό αποτύπωμα εκπομπών των προϊόντων τους και να παρέχουν σαφείς, ακριβείς και πλήρεις πληροφορίες.

Με τις ετικέτες άνθρακα και τις προηγούμενες μελέτες LCA για τα τρόφιμα συχνά περιορισμένου πεδίου, η Nomad Foods ζήτησε πρόσφατα τη βοήθεια διεθνών ειδικών στις εκτιμήσεις επιπτώσεων, PRé Sustainability, για να πραγματοποιήσει μια μοναδική μελέτη LCA από άκρο σε άκρο για 22 από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της .

Κυρίως, η μελέτη συμπεριέλαβε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του προϊόντος, ενσωματώνοντας νέα δεδομένα για τα απόβλητα τροφίμων λιανοπωλητών και καταναλωτών και πρωτογενή δεδομένα για όλα τα στάδια επεξεργασίας, βελτίωση της ακρίβειας της αξιολόγησης και τα αποτελέσματα εξετάστηκαν από κορυφαίους ειδικούς.

Η μελέτη έδειξε ότι η απώλεια και τα απορρίμματα τροφίμων λιανικής και καταναλωτών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο ζωής του προϊόντος και έχουν σημαντική επίδραση στον συνολικό περιβαλλοντικό αντίκτυπό του. Στην πραγματικότητα, τα απόβλητα τροφίμων λιανικής και καταναλωτικών προϊόντων ισοδυναμούν με περίπου 160 εκατομμύρια τόνους και 17,25 εκατομμύρια τόνους CO2 στην ΕΕ και στο ΗΒ αντίστοιχα.

Αυτή η νέα αξιολόγηση σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα των κατεψυγμένων τροφίμων και να γίνουν ουσιαστικές συγκρίσεις με τα μη κατεψυγμένα εναλλακτικά προϊόντα τους, ενώ λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές και σημαντικές επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα για τα 22 κατεψυγμένα προϊόντα που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο της νέας μελέτης έδειξαν ότι τα περισσότερα είχαν ίσο ή χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από παρόμοια προϊόντα που χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους συντήρησης.

Ο Stéfan Descheemaeker, Διευθύνων Σύμβουλος της Nomad Foods, δήλωσε: «Η ζήτηση των καταναλωτών για θρεπτικά, υψηλής ποιότητας, βιώσιμα τρόφιμα αυξάνεται και πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε τρόπους να παρέχουμε στους καταναλωτές πληροφορίες που τους βοηθούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές και να παρέχουν εμπιστοσύνη ότι οι ισχυρισμοί βιωσιμότητας είναι ισχυροί και βασισμένοι σε στοιχεία. Για να το υποστηρίξουμε αυτό, ενθαρρύνουμε τη βιομηχανία τροφίμων, τους λιανοπωλητές και τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής για τις LCA ως πρότυπο, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Με βάση το πρωτοποριακό έργο που έχουν αναλάβει οι ομάδες μας με τους ειδικούς του κύκλου ζωής PRé Sustainability, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τα κατεψυγμένα τρόφιμα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη συντήρηση των τροφίμων και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων».

Η Ellen Meijer, Consultant, PRé Sustainability, δήλωσε: «Πρόκειται για μια από τις πιο περίπλοκες μελέτες LCA για κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν γίνει ποτέ, που καλύπτει όχι μόνο ένα ευρύ φάσμα κατεψυγμένων προϊόντων και τις εναλλακτικές τους λύσεις, αλλά και προσεγγίζοντας τα όλα με συνεπή μεθοδολογικό τρόπο. Σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο δεδομένων πρωτογενούς παραγωγής που περιλαμβάνονται και την προσοχή στη λεπτομέρεια σε κάθε στάδιο, αυτή η μελέτη είναι μοναδική. Με βάση αυτή τη μελέτη, είμαστε τώρα στη μοναδική θέση να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα των κατεψυγμένων προϊόντων σε σύγκριση με τις μη κατεψυγμένες εναλλακτικές τους και να γενικεύσουμε αυτά τα συμπεράσματα σε όλη την κατηγορία κατεψυγμένων τροφίμων».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο