Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι μικρές αλλαγές στο γεύμα μας που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΟι μικρές αλλαγές στο γεύμα μας που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη
spot_img

Κοτόπουλο αντί για βοδινό, και φυτικό γάλα αντί για αγελαδινό είναι μικρές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα και να βελτιώσουν ταυτόχρονα την υγεία μας σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο περιορισμός των εκπομπών άνθρακα και η πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να ξεκινήσουν από το τραπέζι του δείπνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που συντάχθηκε από έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου Tulane και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Nature Food .

Η πραγματοποίηση απλών αντικαταστάσεων όπως η αλλαγή από βοδινό σε κοτόπουλο ή η κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης αντί για γάλα αγελάδας, θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του μέσου Αμερικανού από τα τρόφιμα κατά 35%, ενώ παράλληλα ενισχύει την ποιότητα της διατροφής κατά 4-10%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες μιας προσέγγισης «μικρών αλλαγών» που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους καταναλωτές να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες φιλικές προς το κλίμα. 

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μείωση των διατροφικών εκπομπών άνθρακα είναι προσβάσιμη και δεν χρειάζεται να είναι μια ολόκληρη αλλαγή στον τρόπο ζωής», δήλωσε ο  Ντιέγκο Ρόουζ , ανώτερος συγγραφέας και διευθυντής προγράμματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane. «Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να παραγγείλετε ένα μπουρίτο κοτόπουλου αντί για ένα μπουρίτο βοείου κρέατος όταν βγαίνετε έξω για φαγητό. Όταν βρίσκεστε στο παντοπωλείο, μετακινήστε το χέρι σας με το ένα πόδι για να πάρετε γάλα σόγιας ή αμυγδάλου αντί για αγελαδινό. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο».

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα διατροφής από περισσότερους από 7.700 Αμερικανούς, εντόπισε τροφές που καταναλώνονται συνήθως με τον υψηλότερο αντίκτυπο στο κλίμα και προσομοίωσε την αντικατάστασή τους με διατροφικά παρόμοιες επιλογές με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

«Για εμάς, τα υποκατάστατα περιελάμβαναν την αντικατάσταση ενός μπιφτέκι βοείου κρέατος με ένα μπιφτέκι γαλοπούλας, όχι την αντικατάσταση της μπριζόλας σας με ένα χοτ ντογκ τόφου», δήλωσε η Άννα Γκρούμον, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής και πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Ψάξαμε για υποκατάστατα που ήταν όσο το δυνατόν πιο παρόμοια».

Οι μεγαλύτερες προβλεπόμενες μειώσεις στις εκπομπές παρατηρήθηκαν σε ανάμεικτα πιάτα: μπουρίτο, ζυμαρικά και παρόμοια δημοφιλή πιάτα όπου είναι εύκολο να αντικαταστήσετε μια πρωτεΐνη χαμηλότερης επίδρασης αντί του βοείου κρέατος.

Η μελέτη επεκτάθηκε σε  παλαιότερες έρευνες  συμπεριλαμβάνοντας διατροφικά δεδομένα για παιδιά. Ενώ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για έναν ενήλικα να επικεντρωθεί στις εναλλαγές πρωτεϊνών, ο Grummon είπε ότι η αλλαγή των παιδιών σε φυτικό γάλα μπορεί να έχει «σημαντικό αντίκτυπο στο αποτύπωμα άνθρακα» και να βοηθήσει να ξεκινήσουν θετικές συνήθειες νωρίτερα.

Ο εντοπισμός υγιεινών εναλλακτικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα δεν ήταν ο σκοπός της μελέτης. Και όμως, η εναλλαγή σε τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα έδειξε «σημαντικές βελτιώσεις στο πόσο υγιεινές ήταν οι δίαιτες».

Αν και αυτά τα υποκατάστατα δεν προορίζονται ως θεραπεία για κλιματικούς στόχους ή προσωπικούς στόχους υγείας, αποτελούν απόδειξη ότι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

«Υπάρχει επικάλυψη μεταξύ βιώσιμης δίαιτας και υγιεινής διατροφής», είπε ο Grummon. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η αλλαγή ενός μόνο συστατικού, η πραγματοποίηση μιας ανταλλαγής, μπορεί να είναι κερδοφόρα, με αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές τόσο στα κλιματικά αποτελέσματα όσο και στο πόσο υγιεινή είναι η διατροφή μας».

Άλλοι συν-συγγραφείς της μελέτης ήταν η Κριστίνα Λι και ο Τόμας Ρόμπινσον από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ο Έρικ Ριμ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα