Το 60% των αχλαδιών έχουν ήδη εξαφανιστεί.
“Η ξηρασία κινδυνεύει να γίνει η επόμενη πανδημία και δεν υπάρχει εμβόλιο να τη θεραπεύσει”, είχε δηλώσει η Mami Mizutori, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Τα λόγια αυτά πιο επίκαιρα παρά ποτέ φαίνεται να είναι καθώς η ξηρασία ήδη έχει κάνει την εμφάνιση της σε πολλά μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες να καταστρέφονται και οι παραγωγές βασικών αγαθών να μειώνονται δραματικά. Φυσικά δεν είναι μόνο η ξηρασία καθώς το καιρικό φαινόμενο El Ninio που φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, πρόκειται να εμφανιστεί με τη μορφή πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και βροχοπτώσεων.
Νωρίτερα φέτος στην Ισπανία το Fruitnet προέλεψε πως η καλοκαιρινή ξηρασία αλλά και ο παγετός το χειμώνα, θα οδηγήσει σε μια μείωση της παραγωγής πατάτας κατά 35%. Τον περασμένο χειμώνα οι καλλιέργειες πατάτας είδαν ακόμη μια σημαντική μείωση λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα. Μεταξύ άλλων, ο καφές robusta είναι άλλο ένα θύμα του El Ninio, αφού είδε μείωση της τάξεως του 40% την τελευταία φορά που εμφανίστηκε το καιρικό φαινόμενο, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές στους μεγαλύτερους παραγωγές robusta στον κόσμο, στη Βραζιλία και το Βιετνάμ.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ένωση αγροτών Coldiretti για τις παραγωγές αχλαδιών, αφού συμφωνα με τους ισχυρισμούς, 6 στα 10 αχλάδια έχουν εξαφανιστεί από τους ιταλικούς οπωρώνες, ως συνέπεια καιρικών συνθηκών όπως οι πλημμύρες, το χαλάζι και οι υψηλές θερμοκρασίες. Με τις αποδόσεις των αχλαδιών της Ιταλίας να είναι μειωμένες κατά 63% σε σύγκριση με πέρυσι, η συνολική προσφορά στην Ευρώπη έχει πέσει κατακόρυφα κατά 13%. Τα αχλάδια στη Γαλλία έχουν επίσης πληγεί, με τη συγκομιδή να έχει μειωθεί κατά 23%, σύμφωνα με το Euronews.
Ακόμη, οι σοδειές σταφυλιών, καρπουζιών, βερίκοκων, ντομάτας και μελιτζάνες στην Ιταλία έχουν επίσης υποστεί απώλειες λόγω του κλίματος. Επίσης, η παραγωγή σιταριού και γάλακτος μειώνεται κατά 10% και η παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών κατά 14% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με την ανάλυση Coldiretti. Η παραγωγή μελιού έχει πέσει κατακόρυφα κατά 70%, καθώς οι μέλισσες είναι πολύ «εξαντλημένες» από τη θερμότητα για να επικονιάσουν τα φυτά, λέει η ένωση.
Οι αγρότες αξιοποιούν τεχνολογία όπως drones και δορυφόρους για να εξοικονομήσουν νερό και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προσθέτει, αφού εσπασε το ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών και οι ειδικοί φοβούνται ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο
Τον Μάιο, η Emilia-Romagna – μια σημαντική περιοχή καλλιέργειας φρούτων – επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες που σκότωσαν 15 ανθρώπους. Μετά από δύο χρόνια ξηρασίας, οι νεροποντές ελάχιστα έκαναν για να μετριάσουν την κατάσταση λόγω του ξηρού, αδιαπέραστου εδάφους. Τον περασμένο μήνα, η χώρα έσπασε ρεκόρ θερμοκρασίας, καθώς οι καύσωνες σάρωσαν τη Μεσόγειο και πυροδότησε θανατηφόρες πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας. Η Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία, χτυπήθηκε εν τω μεταξύ από χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του τένις.
Νωρίτερα φέτος, οι βρετανοί αγοραστές αντιμετώπισαν γυμνά ράφια φρούτων και λαχανικών και διογκωμένες τιμές μετά από ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που διέκοψαν τη συγκομιδή στην Ισπανία και το Μαρόκο. Το αυξημένο κόστος ενέργειας και η γραφειοκρατία του Brexit συνέβαλαν στις ελλείψεις.