Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πανώλη καραβίδας: Κατέστρεψε τα οστρακοειδή και τώρα απειλεί και τα ψάρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠανώλη καραβίδας: Κατέστρεψε τα οστρακοειδή και τώρα απειλεί και τα ψάρια
spot_img

Σε απόγνωση οι ψαράδες στη λίμνη Πολυφύτου

Ένας παθογόνος μύκητας, η λεγόμενη μούχλα του νερού, είναι υπεύθυνος για την πανώλη της καραβίδας, η οποία έχει εμφανιστεί στα οστρακοειδή τα τελευταία τρία περίπου χρόνια και έχει καταστήσει την αλιεία καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου απαγορευτική, φέροντας σε απόγνωση τους ψαράδες.

- Advertisement -

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπισήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που μελετούν το φαινόμενο, το οποίο ήδη έχει εξαφανίσει τους πληθυσμούς των καραβίδων εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη.

Αν και οι ψαράδες ρίχνουν ρίχνουν γόνο στο νερό, οι καραβίδες δεν αναπτύσσονται. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, τα σπόρια της πανώλης της καραβίδας εξαφανίζονται από ένα μολυσμένο σύστημα νερού (που συνδέονται με λίμνες και ποτάμια), μέσα σε λίγες εβδομάδες από την στιγμή που αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα. Αυτό σημαίνει ότι η ρίψη γόνου και ο εμπλουτισμός των υδάτων, προτού εξαλειφθεί και η τελευταία καραβίδα με πανώλη, απλώς παρατείνει το πρόβλημα.

Επιπλέον, οι μολυσμένες με πανώλη καραβίδες καταστρέφουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των ιθαγενών ειδών ψαριών. Ως εκ τούτου, οι ψαράδες καλούνται να ελέγχουν, να καθαρίζουν και να στεγνώνουν τον εξοπλισμό τους και τα ρούχα τους, για να αποτραπεί η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά στην μόλυνση των λιμνών από την χερσαία μετακίνηση των οστρακοειδών, καθώς μπορεί να εξαπλωθούν σε νέους βιότοπους, μέσω πλημμυρών, περπατώντας στην στεριά, από εργαλεία, πλωτά μέσα, δολώματα ή και τον γόνο που ρίχνεται από άλλες περιοχές που πιθανόν να έχουν προσβληθεί.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα